+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 23. hétfő, 10:18
Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Vasárnap délig 83 ezer embert teszteltek le Szlovákiában, ahol a tömeges tesztelés harmadik fordulójában már csak azon a 458 kijelölt településen zajlott mintavétel, ahol a második fordulóban egy százalék fölött volt a fertőzöttség.

 

A 83 ezer tesztből 1746 lett pozitív, ami 2,09 százalékos fertőzöttséget jelent ezeken a helyeken.

 

Ez jóval magasabb a korábbi egy százaléknál, ezt a kormány szerint az magyarázza, hogy ezúttal kisebb volt az érdeklődés a mintavétel iránt, miközben főleg olyanok teszteltették magukat, akikben felmerült a gyanú, hogy fertőzöttek. 

 

A közvélemény egyre elégedetlenebb Igor Matovič kormányának járvány- és válságkezelésével, amit az ellenzéki pártok igyekeznek is kihasználni: kedden az 1989-es bársonyos forradalom emléknapján ezrek tüntettek engedély nélkül Pozsony utcáin és országszerte több kisebb demonstráció is zajlott. 

 

Az Igor Matovič vezette kabinet kapkodó, átgondolatlannak tűnő és gyakran egymásnak is ellentmondó járványügyi intézkedései a koalíción belül is feszültségeket szülnek. Ezek közül a leglátványosabb a miniszterelnök és a gazdasági miniszter, a libertariánus Richard Sulík közötti feszültség. Sulík elsősorban a gazdaságot lebénító korlátozásokkal nem ért egyet; Igor Matovič a minisztere kritikáját azzal hárította, hogy felszólította:

 

dolgozzon ki Sulík egy működőképes tervet a válságkezelésre, és akkor átadja neki annak irányítását.

 

Sulík ezt meg is tette: hétfőn a válságstáb ülésén mutatja majd be a gazdasági tárca által kidolgozott tervet, amivel Sulík szerint mérsékelni lehet a járvány terjedését és párhuzamosan újra lehet indítani az életet Szlovákiában – beleértve ebbe az éttermek és az iskolák újranyitását is.

 

A válságstáb hétfői ülésére nemcsak Sulík érkezik majd új tervvel;

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szintén bemutat egy új jelzőrendszert.

 

Ez utóbbit sikerült megszereznie a Denník N-nek: Krajčí „járványügyi szemaforja” hat fázisra osztja a járványhelyzetet, és meghatározza, hogy a maszkviseléstől az éttermek, boltok, üzemek, iskolák, templomok működésén át a kijárási korlátozásokig melyik konkrét intézkedés mely fázisban és milyen mértékben lép életbe; illetve arról is rendelkezik, hogy meddig elégségesek a regionálisan, és mikortól szükségesek az országosan alkalmazni az egyes intézkedéseket.

 

Miközben a tömeges tesztelést egyre több kritika éri – milyen atombomba az, amit nem elég egyszer használni, teszi fel a kérdést Tomáš Gális, a Denník N publicistája arra utalva, hogy a miniszterelnök korábban az atomfegyver hatékonyságához hasonlította az országos tesztelést –

 

Igor Matovič továbbra is ragaszkodik a módszerhez: december első hétvégéjén új tömeges tesztelés jön.

 

Szlovákiában a legfrisebb adatok szerint eddig 96 241 embernél azonosították a vírust PCR-teszttel (az antigén tesztekkel végzett mintavételek eredményeit külön statisztikában vezetik). Közülük 45 883-an gyógyultak ki a fertőzésből; 671 személy halálozott el a betegségben. Magyországon az eddigi 177 952 fertőzöttből 43 339-en gyógyultak meg és 3 891-en hunytak el. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás