+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. február 24. szerda, 17:44
Egyre többen követelik Marek Krajčí miniszter lemondását, akit az elhibázott járványkezelés egyik fő felelősének tartanak. Az Igor Matovič miniszterelnökkel évek óta konfliktusban álló Richard Sulík gazdasági miniszter felajánlotta: pártja átveszi az egészségügyi tárcát, ha Krajčí lemond. De Matovič kitart minisztere mellett.

2021. február 16-án Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón váratlanul elismerte: a jobboldali kormány elhibázta a járványkezelést azzal, hogy nem karácsony előtt, hanem túl későn, csak január elsejével vezette be a szigorúbb lockdownt. 

 

Az Igor Matovič vezette kabinet járványkezelése már a járvány második hullámának belobbanása óta ellentmondásos megítélésű, és nemcsak az ellenzék részéről éri kritika, hanem a kormányon belül sincs konszenzus arról, hogy hogyan kellene kezelni a pandémiát.

 

A legélesebb ellentét a miniszterelnök és gazdasági minisztere, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot vezető Richard Sulík között bontakozott ki: Matovič a teljeskörű megoldások hívének mutakozott, ami leginkább a nagyszabású tömeges tesztelésekben mutatkozott meg, míg Sulík a gazdaságot kisebb mértékben sújtó, célzott megoldások híve volt. Kettejük – egyébként évtizedes gyökerű – konfliktusa odáig vezetett, hogy Matovič

 

decemberben nyilvánosan leidiótázta Sulíkot, és többezer ember haláláért tette őt felelőssé.

 

A miniszter felelőssége

 

Januárban a járványhelyzet tovább romlott Szlovákiában, az egészségügy az összeomlás határára sodródott, az ország a többi EU-s tagállamtól kért segítséget, az elhibázott járványkezeléssel kapcsolatban pedig egyre gyakrabban merült fel Igor Matovič miniszterelnök és párttársa, Krajčí egészségügyi miniszter felelőssége. Miután Krajčí elismerte, hogy elhibázták a járványkezelést, azt is egyértelművé tette, hogy ő tisztában volt vele, mit kellene tenni, csak nem tudta keresztülvinni az akaratát a kormányon, egyre többen beszéltek nyíltan arról, hogy le kellene mondania. 

 

Krajčí kijelentette, hogy nem mond le, a miniszterelnök és pártja, az OĽaNO is mellette áll, ennek ellenére

 

a koalíciós pártok vezetőinek keddi megbeszélésén felmerült a miniszter lemondatása.

 

Ezt Boris Kollár, a jobboldali populista Család Vagyunk párt elnöke, egyben a parlament elnöke árulta el a médiának, de azt elmondta: a döntés a miniszterelnök kezében van.

 

Szerdán újra előkerült Krajčí lemondásának kérdése: ezúttal a Matovičcsal hónapok óta konfliktusban lévő Richard Sulík állt elő egy javaslattal:

 

ha Krajčí lemond, Sulík pártja, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás kész átvenni az egészségügyi tárcát,

 

az élére pedig a gazdasági minisztérium államtitkárát, Ján Oravec közgazdászt nevezné ki. Matovič visszautasította az ajánlatot, mondván továbbra is ragaszkodik az egészségügyi miniszteréhez.

 

SULÍK A GAZDASÁGRÓL MAGYARÁZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN. FOTÓ: RS / FB

 

Repedések a kormánykoalíción

 

Krajčí ügye a legnagyobb repedés eddig a szlovák kormánykoalíción, de nem az egyetlen. A belső konfliktusok szinte hozzá tartoznak a Matovič-kormány működéséhez, de eddig is történt két olyan személyi változás a kormánykoalíció pártjainál, ami egy kormányválság lehetőségét vetítette előre. 

 

+ Február 11-én kilépett pártjából a Szabadság és Szolidaritás EP-képviselője, egyben a párt második legnépszerűbb politikusa, Lucia Ďuriš Nicholsonová. Azért döntött így, mert komoly feszültséget okozott pártja és a negyedik, egyben legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) között, amikor Nicholsonová nyíltan bírálta az uniós források szerinte nem hatékony elköltését, amiért a Za ľudí vezette beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium felel.

 

+ A járványkezeléssel való elégedetlenség volt az oka Miroslav Kollár képviselő távozásának a Za ľudí pártból és a kormánykoalícióból február 17-én. Kollár, aki egyben Galgóc (Hlohovec) város polgármestere is, már januárban élesen bírálta Igor Matovičot, mert az az aktuális tömeges tesztelés lebonyolítását teljes egészében az önkormányzatokra bízta. Kollár azzal indokolta a kilépését,

 

hogy nem legitimálhatja tovább Matovič kaotikus és inkompetens kormányzását.

 

Aggasztó alternatíva

 

Igor Matovič a vele és a kormányával szemben megfogalmazott kritikákat rendre azzal hárítja, hogy ha ő nincs, visszatér Robert Fico, akinek a 2012 és 2018 közötti kormányzása alatt a politika legfelsőbb köreiig ért a korrupció, a rendőrséget gyakorlatilag a maffia irányította, és a korszak szomorú jelképe végül Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása lett.

 

Noha Robert Fico visszatérésére kicsi az esély, Szlovákia legnépszerűbb politikusa most az a Peter Pellegrini, aki Ficót váltotta a miniszterelnöki székben, miután utóbbi a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerült. Pellegrini a 2020-as választások után otthagyta Fico szociálpopulista Smer-SD-jét (Irány-Szociáldemokrácia), és új pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven. Az új pártba sokan követték Pellegrinit a Smerből, így a Hlas egyfajta emberarcú Smer lett, ami ha hatalomra kerül, az a Fico-éra részbeni visszatérését jelentheti.

 

TEAM PELLEGRINI: 21,4 SZÁZALÉKKAL A HLAS ÁLL AZ ÉLEN A KUTATÁSOKBAN, A KORMÁNYFŐ PÁRTJA 12,2 SZÁZALÉKON ÁLL, A JOBBPOPULISTA SME RODINA 5,2-N, A SULÍK-FÉLE SAS 12,5-N, A ZA LUDI 5,5-ÖN, ÍGY A KOMPLETT KORMÁNYKOALÍCIÓ 35 SZÁZALÉKOT HOZNA CSAK. ROBERT FICO PÁRTJA, A SMER 8,9 SZÁZALÉKOT HOZNA, A MAGYAROK KÜSZÖB ALATT. FOTÓ: PP / FB

 

Lágyabb, kedvesebb, de a tartalom ugyanaz, mint Ficónál – mondja Pellegriniről Jan Kuciak öccse, Jozef, aki a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján adott interjút a Denník N-nek. Szerinte a mostani kormánynak egyedülálló lehetősége van arra, hogy végigvigye az igazságszolgáltatás megtisztítását, ezért abban bízik, Matovičék kitartanak.

 

Mi történik Szlovákiában? Miért nem működik a lockdown? Mit csinálnak rosszul? Utánajártunk.

 

NYITÓKÉP: Marek Krajčí és Igor Matovič. Nem engedik el egymást. Forrás: A szlovák kormány honlapja

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás