+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 15. vasárnap, 15:00
Hiába a tiltás, a hindu ünnep, a díváli alkalmából Delhiben annyit petárdáztak, hogy az egészségügyi határérték 9-szeresére emelkedett a levegő szennyezettsége vasárnapra.

November 14. fontos nap volt idén a hinduk életében: ekkor tartották egyik legjelentősebb ünnepüket, a díválit, azaz a fények ünnepét, ami egyúttal az indiai újév kezdetét is jelöli.

 

A mozgó ünnepen (ami az indiai holdnaptár szerint október végére, november elejére esik) a hívők lámpásokat gyújtanak, az ablakba teszik őket, és a hiedelem szerint a legszebben kivilágított háztartásokba Laksmi hindu istennő ellátogat, és megáldja őket szerencsével és jóléttel. A fény szimbóluma egyúttal spirituális megvilágosodást, megtisztulást is takar, amire pandémia idején nagy szüksége lehet az embereknek.

 

Igen ám, csakhogy a díválit nemcsak meghitt családi körben, hanem fesztivál formájában is ünnepelni szokták, sok-sok étellel-itallal, na meg látványos tűzijátékokkal és petárdázással. Persze nem biztos, hogy az amúgy is híresen szennyezett levegőjű Indiában pont a koronavírus-járvány kellős közepén kéne még tovább rontani a levegő minőségét – ezt érezte az indiai metropolisz, Delhi miniszterelnöke, Arvind Kejriwal is, aki a díváli közeledtével megtiltotta a petárdák és tűzijátékok árusítását és használatát.

 

A gyakorlatban azonban annyira nem sikerült érvényt szerezni a tiltásnak, hogy

 

vasárnapra virradóan Delhi levegőjében a szmog koncentrációja a kilencszeresére ugrott a WHO által egészségének elfogadott értékhez képest.

 

„Az isteneink biztos boldogok ma, hogy a követői petárdákat robbantva a kétségbeesésbe és a halálba fojtják a fiatalokat” – fakadt ki Swechha nevű helyi környezetvédő civilszervezet alapítója, Vimlendu Jha.

 

A másik végletet a regnáló indiai miniszterelnök, Narendra Modi Bharatíja Dzsanata Pártjának egyik képviselője fogalmazta meg. Tarun Vijay Twitter-oldalán arra emlékeztette követőit, hogy nem véletlen, hogy olyan sokan kikeltek Indiában a pirotechnikai eszközök használatának tilalma ellen. Szerinte ez egyfajta hindu szabadságharcként is értelmezhető volt.

 

Akárhonnan is nézzük, az mostanra kezd beigazolódni, hogy a szennyezett levegő és a koronavírus nem jó párosítás: egy október végén publikált nemzetközi kutatás azt találta, hogy

 

globálisan a Covid-19 miatti halálesetek 15 százaléka összefüggésben áll azzal, hogy az illető hosszú távon szennyezett levegőjű helyen élt.

 

Európában 19, Észak-Amerikában 17, Kelet-Ázsiában pedig a halálesetek 27 százalékában játszott szerepet az, hogy a fertőzött egyén rossz minőségű levegővel rombolta légzőszerveit.

 

(Budapesten Karácsony Gergelyék emiatt is tiltakoznak a kormányzati rendelet ellen, hogy a parkolást ismét ingyenessé teszik, mert a városvezetés szerint emiatt nagyban romolhat a levegő minősége, ezzel súlyosbítva a járványügyi helyzetet.)

 

A több, mint 1,3 milliárd lakosú Indiában napi szinten ma is több, mint 40 ezer új esetet regisztrálnak, igaz, ők ezzel már a második hullám csökkenő szakaszába léptek: a szeptember közepi tetőzéskor ez a szám még alulról a százezret súrolta. Jelenleg 481 491 aktív koronavírusos esetet regisztrálnak az indiai hatóságok, a járvány kezdete óta 129 696 halálesetet történt, ami 1,47 százalékos halálozási rátát jelent.

 

A javuló országos tendencia ellenére

 

Delhiben most tombol igazán a járvány: szombaton rekordot döntött a húszmilliós metropoliszban azonosított napi új esetszám.

 

A 7340 főt ráadásul úgy sikerült azonosítani, hogy a lakosságszámhoz képest az elvégzett 56-60 ezer teszt elég alacsonynak számít: így lett a tesztek pozitivitási aránya több, mint 12 százalékos, az eddigi haláleseteké pedig valamivel több, mint az országos átlag, 1,56 százalékos. Az egészségügyi szakemberek arra számítnak, hogy a díváli után csak rosszabb lesz a helyzet.

 

NYITÓKÉP: Khokarahman / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás