+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. március 31. kedd, 08:42
Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Indiában is megjelent a koronavírus, és a fertőzés ott is egyre nagyobb méreteket ölt. A kedd reggeli hivatalos adatok szerint a hatóságok 1251 fertőzöttről tudnak, hivatalosan pedig a 102 felgyógyult páciens mellett 32 életet követelt a járvány.

 

A világ legnagyobb kijárási tilalma

 

A regisztrált esetek számára minden országban igaz, hogy legfeljebb megközelítőleg tükrözik a valós fertőzéseket,

 

Indiában pedig ez a magas lakosságszám, a népsűrűség és a fejletlenebb régiók miatt hatványozottan igaz lehet.

 

Narendra Modi miniszterelnök egy héttel ezelőtt rendelt el 21 napra szóló kijárási tilalmat az országban, ami 1,3 milliárd ember mozgását korlátozza. A rendőrség a tilalmat megszegők ellen akár erőszakkal is fellép.

 

Egészégügyi szakértők arra figyelmeztetnek: az indiai fertőzöttek száma májusban akár a milliós határt is átlépheti.

 

A stadion az új karantén

 

A hatóságok tehát igyekeznek minden lehetséges eszközzel védekezni a vírus terjedése ellen. Hétfőn Delhi vezetése jelentette be, hogy a főváros legnagyobb stadionját, a 60 ezer néző befogadására alkalmas Jawaharlal Nehru-stadiont azonnali hatállyal karanténná alakítják át.

 

A JAWAHARLAL NEHRU-STADION / FOTÓ: WIKIMEDIA

 

A gyors intézkedésről azt követően döntöttek, hogy vasárnap egyetlen nap alatt 23 új koronavírusos esetet regisztráltak Delhiben, amivel a hivatalos adatok szerint már 53 fertőzött van a városban.

 

A stadionban a helyi média szerint elsősorban a városon kívülről érkező vendégmunkásokat karanténoznák el,

 

akik közül ezekben a napokban sokan próbáltak hazajutni – a kemény rendőri fellépést is legtöbbször ellenük alkalmazták. Ha valóban ezreket akarnak majd itt elszállásolni, ahhoz még pár ágy beszerzésére szükség lesz. A stadionhoz tartozó hostelben egyelőre 150 ágy van, ami csak nagyon kevés másikkal egészül ki a használaton kívüli atlétikai akadémián.

 

Stadionban mi különösen jól állunk, sporteseményeket pedig egy darabig úgysem lehet rendezni. Szerinted a kormánynak melyik itthoni létesítményt kellene egészségügyi célokra használnia?

 

CÍMLAPKÉP: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

Beismerik, hogy kevés idejük volt a fejlesztésre, de szerintük jól csináltak mindent.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Miért tudott nyerni Temesváron a német jelölt? Mennyire volt befolyással a járvány a románokra? Interjú Claudiu D. Tufiș bukaresti politológussal!

Formabontó öltetnek tűnt Mike Gielené, aki egy eltérített helikopterrel szöktette volna meg párját a börtönből – az út lefoglalásánál azonban a saját nevét adta meg.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás