+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 29. csütörtök, 17:17
A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

Elhunyt a koronavírus-fertőzésben Ionuț Câmpean a romániai Nagyszeben csendőrségének kapitánya, aki korábban számos Facebook-bejegyzésben tagadta a vírus létezését, és

 

azzal vádolta meg a fertőzötteket, hogy pénzért cserébe vallják magukat koronavírusosnak.

 

A 43 esztendős férfit október 23-án szállították a Szeben megyei kórház fertőző osztályára, mivel pozitív lett a koronavírus-tesztje. Három napra rá, vasárnap már a Facebookon kérte az ismerőseit, hogy vegyék komolyan a járványt, mert ő rettenetes szenvedéseken megy keresztül, s bár már öt napja küzd a kórral, még nem sikerült fölötte győzelmet aratnia. A csendőrkapitány fényképeket is posztolt magáról, azokon látszik, hogy lélegeztetőgép segítségét is igénybe kellett vennie.

 

Sajnos a pálfordulása nem mentette meg Câmpean életét. A kórház közöleménye szerint szerdán este a betegség szövődményeinek következtében elhunyt a csendőrkapitány. Több román sajtóorgánum is idézte a kórház jelentését a kapitány halálával kapcsolatban, ezek szerint Câmpean állapota rendkívüli gyorsasággal romlott, a tüdejét nagyon érzékenyen érintette a fertőzés, szerdán este súlyos légzési elégtelenség alakult ki nála, melynek következtében szívleállás következett be, ezután pedig elhunyt.

 

A csendőrkapitány annak ellenére, hogy közszolgálati feladatokat látott el, korábban nyíltan posztolgatott olyan összeesküvés-elméleteket, miszerint akit 1918-ban beoltottak a spanyolnátha ellen, azok mind meghaltak, de volt, hogy kifejtette: akiknek van eszük, azoknak az élet megy tovább, a többieknek marad a maszk. Október 2-án egyébként kérdést is intézett a romániai koronavírus-fertőzöttekhez:

 

„Mennyire vagytok szegények, hogy elfogadjátok a pénzt, és azt mondjátok, hogy koronavírusosok vagytok?”

 

Romániában nem lebecsülendő azoknak a száma, akik nem hisznek a koronavírus létezésében. A nyáron többszáz ember tüntetett Bukarest belvárosában, azt követelve, hogy a kormány hagyjon fel az ijesztegetéssel, és ne vezessen be újabb korlátozásokat, és ne tegye sehol se kötelezővé a maszkviselést. Romániában az ortodox egyháznak is nagy szerepe van abban, hogy az állampolgárok szkeptikusan viszonyulnak a járványügyi intézkedésekhez. Az Azonnali is írt már arról, hogy az ortodox egyház püspökei olykor milyen magasról tesznek a kormány által kihirdetett intézkedésekre, amelyek a járvány visszaszorítását célozzák.

 

Legutóbb pedig éppen Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház feje eresztett el egy fenyegetést a román kormány irányába, amiért az csak bizonyos korlátozások betartásával engedélyezte a román ortodoxok által nagyon tisztelt Baszarabovi Szent Démétriosz búcsús ünnepének megünneplését Bukarestben. A pátriárka a búcsún elmondott prédikációjában arról beszélt, hogy

 

legutóbb a kommunista diktatúra tiltotta be ezt az ünnepet, ami rá két hónapra meg is bukott, szerinte emiatt, mert a „jámbor szent Démétriosz megfizetett ezért”.

 

Az álhírek is sokat rontanak azon, hogy Romániában egyre több a koronavírus-szkeptikus, előfordul, hogy az álhíreknek a vezető szerepet betöltő politikusok is bedőlnek. Teodor Meleșcanu volt román baloldali külügyminiszer és szenátor egy nagygyűlésen terjesztett tovább egy álhírt, miszerint Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette a görög állami tévén: Bulgária és Románia meghamisítja a koronavírus-fertőzöttek számát, hogy több pénzt kapjon az EU-tól a járvány kezelésére. Az ügy diplomáciai balhét robbantott ki, Görögország bukaresti nagykövetének is magyarázkodnia kellett emiatt, hogy a miniszterelnökük soha nem mondott ilyent, amit pedig Meleșcanu terjeszt, az fake news.

 

Romániában csütörtökön 6481 új koronavírus-fertözött személyt jelentettek be a hatóságok, a járvány miatt 10975 személy van jelenleg kórházban keleti szomszédunknál.

 

Nyitókép: Román csendőrség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás