+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Vitárius Bence
2021. február 9. kedd, 11:10
Hogyan kezelik a koronavírust Sepsiszentgyörgyön? Miért kezd el ellenségesen viselkedni egy közösség, amikor megtudja, hogy valaki közülük elsőként kapta el a vírust? Miért félnek az emberek az oltástól?

Székelyföldön nem csak arra voltunk kíváncsiak, hogy miért lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek belterei náluk, amikor Kolozsváron ez még a mai napig sem lehetséges, hanem azt is meg szerettük volna tudni, hogy a kórházak miként birkóztak meg a járványhelyzettel. A három legnagyobb székelyföldi város (Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy) megyei kórházainál is érdeklődtünk, de

 

forgatási lehetőséget csak a sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban kaptunk.

 

Ez magyarországi lapként persze így is különleges dolog, itthon ugyanis konkrétan nincs erre lehetőség. A sepsiszentgyörgyi kórházat az elmúlt év tavaszán le is kellett zárni, mivel a személyzet tagjai között többen is megfertőződtek a koronavírussal. A kórházat azóta már kinevezték a Brassó Megyei Sürgősségi Kórház egyik ún. támogató kórházává, ami azt jelenti, hogyha a brassói kórház kapacitását meghaladná a koronavírus-fertőzöttek száma, akkor a sepsiszentgyörgyi kórház átveszi tőlük a fertőzött betegeket.

 

Mielőtt Sepsiszentgyörgyre látogattunk, a román belügyminisztériumtól próbáltunk engedélyt kérni, hogy forgathassunk a kórház Covid-osztályán is, de ezt az engedélyt az ígéretek ellenére sem kaptuk meg az indulásunkig. András-Nagy Róbert sepsiszentgyörgyi kórházigazgató azonban a rendelkezésünkre állt, tőle pedig megtudtuk, hogy milyen beutalási procedúrák vannak most érvényben a kórházban,

 

de megtudtuk azt is, hogy a kórház alkalmazottai között mekkora az oltási kedv, most, hogy az már lehetségessé vált számukra.

 

Dr. András Pál nőgyógyász főorvos is kameránk elé állt, akit 2020 tavaszán sokan azzal vádoltak, hogy egy ausztriai kirándulás után ő hurcolta be a koronavírust Sepsiszentgyörgyre. A nőgyógyász főorvos elmondta, milyen érzés volt számára, amikor rengeteg ember bűnbakként tekintett rá, holott később bizonyossá vált: nem az ausztriai kirándulás ideje alatt kapta el a kórt.

 

„Ma már visszatekintve röhejesnek tartom az egészet, és egy komédiának látom, hogy ez megtörténhetett, viszont akkor nem volt ez ennyire vicces” – mesélte. Miután ugyanis az emberek tudomást szereztek arról, hogy a főorvos koronavírus-fertőzött,

 

akkor a házuk előtt folyamatosan a helybéliek autói haladtak el, és figyelték a családot.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás