+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 28. szombat, 14:44
Több helyen ortodox papok ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, más-e a gyakorlat a magyarországi ortodox egyházaknál.

A román sajtót is bejárta az a videó, ami múlt vasárnap készült Kolozsvárott: a bezárt ortodox templom előtt tartott misén – a szokásokon mit sem változtatva a koronavírus ellenére – a pópa ugyanabból a kanálból áldoztatott végig mindenkit, azaz

 

a hívők mindegyikének a szájába beletette az áldoztató kanalat, és még csak meg sem törölte az egyes hívek után azt.

 

A kolozsvárihoz hasonló jelenetek játszódtak le múlt vasárnap Újvidéken is, ahol ezen videó tanúsága szerint szintén a szabadban és szintén ugyanabból a kanálból áldoztattak a pópák egy halom hívet.

 

Miközben a nyugati kereszténységben az ostyát ma már kézbe is lehet venni, azaz a hívő maga is a szájába helyezheti azt, az ortodox szokás szerint a kenyérdarabot kis kanállal helyezi a pópa a hívő szájába.

 

Ám egy éppen cseppfertőzéssel (azaz például nyál útján) terjedő vírus esetén óriási felelőtlenség ezen hagyomány fenntartása, nem beszélve arról, hogy a nyílt utcán tartott tömeges misék a Romániában vagy Szerbiában is érvényben levő rendkívüli szabályokkal is ellentétesek, mégsem mertek a rendőrök fellépni egyik esetben sem.

 

Krisztus teste úgyis ellenáll a vírusnak?

 

Az, hogy a román ortodox egyház mennyire kezeli helyén a problémát, megmutatkozott már egy március elejei nyilatkozatukban: akkor azt mondták, hogy a hívek nyugodtan csókolgassák a Jézus-ikonokat, mert azok úgyis ellenállnak minden vírusnak. Az erdélyi Főtér idézi Dániel román pátriárkát, aki szerint

 

„azt hinni, hogy Krisztus testét, amelyet aztán a papok a közös kanállal átadnak a híveknek a templomokban megfertőzheti bármilyen vírus, szentségtörés”.

 

Azaz maga buzdított a képek puszilgatására és az ugyanazon kanálból való szentáldozásra. A román ortodox egyház azonban mostanra már belátta, hogy tévedett múlt vasárnap – de azzal védi magát, hogy a rendkívüli intézkedések csak hétfőtől léptek érvénybe, azaz még jogszerűen kanalaztathatták végig a híveket. Most az egyház szent szinódusa azt kéri a hívektől: otthon rendezzenek be imaszobát, és ott imádkozzanak az elmaradt szertartások helyett.

 

ÍGY ZAJLIK A KANÁLLAL ÁLDOZTATÁS. FOTÓ: PRAVOSLAVIE.RU

 

De nem csak a román ortodox egyház veszi ennyire félvállról a jelenlegi vírust. Miközben a Moszkvától elszakadt ukrán egyház elég hamar már arra kérte pópáit, hogy a kanalakat minden áldozás után mossák el, az orosz, a görög vagy a grúz ortodox egyházak nagyon hosszú ideig kitartottak a nem fertőtlenített kanálból való áldozás mellett.

 

A grúz ortodox egyház például azzal érvelt, hogy „évezredes hagyomány“ a kanállal áldozás, és „az életveszélyes járványok idején a hívek sohasem féltek, hanem még inkább törekedtek az áldozásban részesülni”.

 

II. Ilia grúz pátriárka eleve megnyugtatta a híveket, hogy a vírus nem Isten akaratával ellentétes, és ő álmot látott, amiben a vírust legyőzik.

 

Mostanra azonban, mivel Grúziában is szigorodtak a rendelkezések, a grúz egyház is visszavonta eme nyilatkozatát – vagy legalábbis már nem érhető el a honlapjukon.

 

De mi a helyzet Magyarországon?

 

Magyarországon több ortodox egyház is működik, az Azonnali többeknél is rákérdezett, hogy náluk mi a gyakorlat.

 

Bulah Szvjatozlav, a Moszkva alá tartozó orosz ortodox egyház magyarországi egyházmegyéjének kormányzó főpapi tanácsosa elmondta, hogy egyházközségeikben a járvány miatt minden áldozó külön kanállal kapja a szentségeket.

 

Ha mégis ugyanazt a kanalat használnák, akkor azt szesszel kezelik minden egyes áldozó után.

 

De az idős híveket eleve arra kérik, hogy maradjanak otthon, ott imádkozzanak.

 

Az egyházmegye emellett azt is előírja, hogy az áldozáskor használt kendőt ezúttal nem a száj megtörlésére, csupán arra szabad használni, hogy a szentségek ne essenek le a földre, a szájtörlésre mindenkinek papírszalvétát ajánlanak.

 

A bécsi görög ortodox metropolita részéről, aki alá a magyarországi görög keleti exarchátus is tartozik, Athanasius atyától azt a választ kaptuk, hogy mindenkinek azt ajánlják: interneten kövesse a miséket, ezek esetében a szentáldozásra – a fizikai jelenlét hiányának okán – eleve nem is kerülhet sor. Ausztriában a kormány amúgy betiltotta a nyilvános (akár templomi, akár utcai) miséket és egyéb vallási rendezvényeket.

 

Kerestük a többi magyarországi ortodox egyházat is, de se a szerbek, se a románok nem voltak elérhetőek se e-mailen, sem telefonon. Ha kapunk választ ezen egyházaktól is, frissítjük a cikkünket.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás