+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 20:02
A dél-tiroli autonóm tartományban hosszabb ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni. De egy valamiban viszont szigorúbb, mint az ország többsége.

Olaszországban hétfőtől kormányfői rendelettel újabb járványügyi szigorításokat vezettek be: az éttermek, bároknak, boltoknak be kell zárniuk este 6-kor, a színházaknak, moziknak, uszodáknak vagy fitnesztermeknek pedig nem is szabad kinyitniuk. A jelenlegi szigorítás november 24-ig áll fenn.

 

Egyes régiókban azonban már most is érvényben vannak szélesebb korlátozások: Lombardiában és Lazioban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Campaniában pedig minden iskola távoktatásra állt át október végéig.

 

Van azonban olyan térség is, amely ellenáll a római intézkedéseknek. Dél-Tirol – amely hivatalosan nem is régió, hanem „csak“ tartomány – az autonómiája révén eltérhet a saját jogalkotásában a rómaitól. Ezzel élve a bozeni (bolzanoi) kormányzat eltérő szabályozást hozott:

 

a bárok este 8-ig, az éttermnek este 10-ig nyitva lehetnek,

 

bár este hattól mindenütt csak az asztalnál helyet foglalni tudó vendégeket lehet fogadni. Emellett a színházak és mozik tekintében is liberálisabb szabályozás mellett döntött Dél-Tirol: 200 főig lehetséges mozi- vagy színházi előadásokat tartani.

 

Egy kérdésben azonban az autonóm kormány a szigorúbb utat választotta: miközben országosan jelenleg nincs kijárási tilalom, a dél-tiroli tartományban – hasonlóan Lombardia, Lazio és Campania régiókhoz

 

este 11 és hajnali 5 között csak kivételes esetekben lehet elhagyni az otthont.

 

Aki utcán tartózkodik, annak előzetesen engedélyt kell ehhez kérnie.

 

A dél-tiroli utat szeretné a trentói tartomány is követni, amely szintén bizonyos autonómiával rendelkezik. (Dél-Tirol és Trento alkot egy közös régiót, de ezen belül Dél-Tirol mint tartomány – hivatalosan Bozeni Autonóm Tartomány – nagyobb önállóssággal rendelkezik, mint az egész régió.) Maurizio Fugatti, a trentói autonóm tartomány legás kormányzója élesen bírálta a vasárnap kihirdetett intézkedéseket, és azt

 

szeretné, ha a régió trentói részében is az éttermek – mint Dél-Tirolban – este 10-ig nyitva maradhatnának.

 

NYITÓKÉP: Dél-tiroli Alpok / Südtirol bewegt, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás