+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 20:02
A dél-tiroli autonóm tartományban hosszabb ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni. De egy valamiban viszont szigorúbb, mint az ország többsége.

Olaszországban hétfőtől kormányfői rendelettel újabb járványügyi szigorításokat vezettek be: az éttermek, bároknak, boltoknak be kell zárniuk este 6-kor, a színházaknak, moziknak, uszodáknak vagy fitnesztermeknek pedig nem is szabad kinyitniuk. A jelenlegi szigorítás november 24-ig áll fenn.

 

Egyes régiókban azonban már most is érvényben vannak szélesebb korlátozások: Lombardiában és Lazioban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Campaniában pedig minden iskola távoktatásra állt át október végéig.

 

Van azonban olyan térség is, amely ellenáll a római intézkedéseknek. Dél-Tirol – amely hivatalosan nem is régió, hanem „csak“ tartomány – az autonómiája révén eltérhet a saját jogalkotásában a rómaitól. Ezzel élve a bozeni (bolzanoi) kormányzat eltérő szabályozást hozott:

 

a bárok este 8-ig, az éttermnek este 10-ig nyitva lehetnek,

 

bár este hattól mindenütt csak az asztalnál helyet foglalni tudó vendégeket lehet fogadni. Emellett a színházak és mozik tekintében is liberálisabb szabályozás mellett döntött Dél-Tirol: 200 főig lehetséges mozi- vagy színházi előadásokat tartani.

 

Egy kérdésben azonban az autonóm kormány a szigorúbb utat választotta: miközben országosan jelenleg nincs kijárási tilalom, a dél-tiroli tartományban – hasonlóan Lombardia, Lazio és Campania régiókhoz

 

este 11 és hajnali 5 között csak kivételes esetekben lehet elhagyni az otthont.

 

Aki utcán tartózkodik, annak előzetesen engedélyt kell ehhez kérnie.

 

A dél-tiroli utat szeretné a trentói tartomány is követni, amely szintén bizonyos autonómiával rendelkezik. (Dél-Tirol és Trento alkot egy közös régiót, de ezen belül Dél-Tirol mint tartomány – hivatalosan Bozeni Autonóm Tartomány – nagyobb önállóssággal rendelkezik, mint az egész régió.) Maurizio Fugatti, a trentói autonóm tartomány legás kormányzója élesen bírálta a vasárnap kihirdetett intézkedéseket, és azt

 

szeretné, ha a régió trentói részében is az éttermek – mint Dél-Tirolban – este 10-ig nyitva maradhatnának.

 

NYITÓKÉP: Dél-tiroli Alpok / Südtirol bewegt, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás