+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 18:42
Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás eredetileg szigorúbbra tervezett szabályait.

A jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali régióelnök a római kormányt se megvárva kezdett korlátozásokba: október közepétől távoktatásra álltak át az iskolák, valamint október utolsó hétvégéjén éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

 

Emellett pénteken Vincenzo De Luca baloldali régióelnök közzétett egy rendeletet, amelynek értelmében „meg van tiltva” az éttermekben és bárokban az elvitelre vétel. Már pénteken szélsőbaloldali fiatalok tüntetést szerveztek az intézkedés ellen, mind pénteken, mind szombaton összecsapások alakultak ki a tüntetők és a rendőrök között. Nemcsak szélsőbaloldaliak, de később étteremtulajdonosok is utcára vonultak.

 

A nápolyi tüntetések mintájára Rómában meg a szélsőjobboldal vonult utcára, az olasz fővárosban ugyanis éjszakai kijárási tilalom van már érvényben. A Repubblica napilap attól tart, hogy a lázongások akár az északi Torinóra is átterjedhetnek, ahol hagyományosan a szélsőbaloldali szcéna nagyon erős.

 

Nápolyban végül a tüntetések részben eredményre vezettek, mert Vincenzo De Luca régióelnök bejelentette:

 

az étel és ital elvitelét tiltó rendeletből „véletlenül lemaradt”, hogy az „este fél 11-től” érvényes, azaz nem teljes a tilalom.

 

Más kérdés, hogy a vasárnap kihirdetett országos kormányfői rendelet értelmében hétfőtől eleve este 6-kor minden étteremnek, bárnak be kell zárnia Olaszország-szerte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvitelre ételt kapni. Azaz a nápolyi rendelkezés értelme jelenleg annyi, hogy a 6 órás zárás után a délolasz régióban fél 11-ig biztos még üzemelhet a konyha és étel-ital eladása.

 

NYITÓKÉP: Nápolyi utcakép még a járvány előtt / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás