A nápolyi zavargások elérték a céljukat: enyhülnek a korlátozások

Szerző: Techet Péter
2020.10.26. 18:42

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás eredetileg szigorúbbra tervezett szabályait.

A nápolyi zavargások elérték a céljukat: enyhülnek a korlátozások

A jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali régióelnök a római kormányt se megvárva kezdett korlátozásokba: október közepétől távoktatásra álltak át az iskolák, valamint október utolsó hétvégéjén éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

Emellett pénteken Vincenzo De Luca baloldali régióelnök közzétett egy rendeletet, amelynek értelmében „meg van tiltva” az éttermekben és bárokban az elvitelre vétel. Már pénteken szélsőbaloldali fiatalok tüntetést szerveztek az intézkedés ellen, mind pénteken, mind szombaton összecsapások alakultak ki a tüntetők és a rendőrök között. Nemcsak szélsőbaloldaliak, de később étteremtulajdonosok is utcára vonultak.

A nápolyi tüntetések mintájára Rómában meg a szélsőjobboldal vonult utcára, az olasz fővárosban ugyanis éjszakai kijárási tilalom van már érvényben. A Repubblica napilap attól tart, hogy a lázongások akár az északi Torinóra is átterjedhetnek, ahol hagyományosan a szélsőbaloldali szcéna nagyon erős.

Nápolyban végül a tüntetések részben eredményre vezettek, mert Vincenzo De Luca régióelnök bejelentette:

az étel és ital elvitelét tiltó rendeletből „véletlenül lemaradt”, hogy az „este fél 11-től” érvényes, azaz nem teljes a tilalom.

Más kérdés, hogy a vasárnap kihirdetett országos kormányfői rendelet értelmében hétfőtől eleve este 6-kor minden étteremnek, bárnak be kell zárnia Olaszország-szerte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvitelre ételt kapni. Azaz a nápolyi rendelkezés értelme jelenleg annyi, hogy a 6 órás zárás után a délolasz régióban fél 11-ig biztos még üzemelhet a konyha és étel-ital eladása.

NYITÓKÉP: Nápolyi utcakép még a járvány előtt / Techet Péter, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek