+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 19. hétfő, 18:57
A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

Bár egy hónapja sincs, hogy a DK benyújtotta az ingyenes koronavírus-tesztelésre vonatkozó népszavazási indítványát, abból máris kitáncol a párt arra hivatkozva, hogy kezdeményezésük „minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül”.

 

Mi is ez a népszavazási kezdeményezés?

 

Mint arról az Azonnalin is írtunk, a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László a következő kérdést nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elbírálásra: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV-2 PCR tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

 

Hogy ez inkább csak egy jól hangzó politikai akció volt, mintsem a tesztelési problémákat valóban megoldani hivatott népszavazási kezdeményezés, jól jelzi, hogy az egymást követő jogi procedúrák miatt (ahogyan a benyújtástól eljutunk a népszavazás megtartásáig, majd az eredménynek megfelelő törvények elfogadásáig – ezt a folyamatot részletesen is bemutattuk) optimista becslés szerint is csak jövő év április-május magasságában lehetett volna valami a dologból.

 

Ez eleve felveti többek között a kérdést, hogy

 

az ingyenes tesztelés kérdését népszavazásra küldeni nem volt-e a közvetlen demokrácia intézményének megcsúfolása, és egyúttal a választók becsapása is.

 

Nem mellesleg felmerül az ingyenes teszteléssel kapcsolatban egy csomó praktikus kérdés, amit a DK előzetesen nem válaszolt meg: például hogy hogyan oldanák, hogy a megugró tesztszámok miatti terhelésnövekedést kibírja a magyar egészségügy, mihez kezdenének az ingyenesség miatti visszaélőkkel, akik minden nap elmennének teszteltetni magukat, vagy egyáltalán igazságos-e, hogy ugyanúgy ingyenesen kapná a milliomos vállalkozó a tesztet, mint a létminimumon élő kisnyugdíjas.

 

Mindezeket persze szerettük volna megkérdezni a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor, de 

 

az azt követő napon a DK már nem akart válaszolni a saját ügyével kapcsolatos sajtókérdésekre sem.

 

Jogilag sincs rendben a kérdés – mondja az NVB

 

Maga a népszavazási kezdeményezés is problémás, hiszen azt múlt hét csütörtökön több okból is elutasította az NVB 8 igen és 6 nem szavazat ellenében.

 

Az indoklás szerint Sebián-Petrovszki kérdése nem felel meg a népszavazási kritériumoknak, mivel annak nyomán több, a tesztelésről rendelkező kormányhatározatot kéne módosítani. Márpedig

 

népszavazást kiírni – az Alaptörvény értelmében – csak olyan kérdésekben lehet, amik az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak, azaz praktikusan törvénykezni kell róluk, nem pedig kormányhatározatokat módosítgatni.

 

További probléma az NVB szerint, hogy a DK-s népszavazási kérdés nem egyértelmű: ugyanis a megfogalmazás alapján arra is lehetne következtetni, hogy ma Magyarországon nem lehet ingyen koronavírus-tesztet végezni, holott az NVB indoklása szerint „térítési díjat csak a tünetmentes, saját kezdeményezésre tesztelők fizetnek”, mindenki más esetében a háziorvos kezdeményezésére vagy az egészségügyi szervek döntése alapján térítésmentesen tesztelik az embereket.

 

A DK szerint a Kúria a javukra ítélt volna, mégse fellebbeznek

 

Ezt az NVB-döntést lett volna lehetősége megtámadni a DK-nak a Kúria előtt (aminek kétes kompetenciájú elnökét Varga Zs. András személyében éppen hétfőn választotta meg az Országgyűlés), ám az október 30-i fellebbezési határidőt a párt meg sem várta, már 19-én arról küldtek ki közleményt, hogy elállnak a népszavazási kezdeményezésüktől, és nem fellebeznek a Kúriánál.

 

A párt ezt nem az elhúzódó jogi procedúra miatti legitimitási problémákkal (a fellebbezéssel már tényleg olyan sokára lehetett volna bármi a népszavazásból, hogy az eleve kérdésessé tette volna a népszavazás megtartásának szükségességét), és nem is azzal indokolta, hogy az NVB kritikáiban esetleg lenne valami logika.

 

A DK arra hivatkozik, hogy „látva, hogy a mögöttünk hagyott héten a járvány magyarországi terjedése az igazolt fertőzöttek számától kezdve a lélegeztetőgépen lévőkön át az elhunytak számáig minden rekordot megdöntött, úgy döntöttünk, hogy

 

a legfelelősebb, amit tehetünk, ha elállunk népszavazási kezdeményezésünktől, amely minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül.”

 

A DK arra is kitér, hogy szerintük az NVB „elképesztő, tarthatatlan indokokkal utasította el” a népszavazási kezdeményezésüket, és hogy nincs kétségük afelől, „hogy alapos fellebbezésünket követően a Kúria jóváhagyná a népszavazás megtartását.”

 

NYITÓKÉP: Sebián-Petrovszki László a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor a DK sajtóosztályának fényképén.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás