+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 19. hétfő, 18:57
A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

Bár egy hónapja sincs, hogy a DK benyújtotta az ingyenes koronavírus-tesztelésre vonatkozó népszavazási indítványát, abból máris kitáncol a párt arra hivatkozva, hogy kezdeményezésük „minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül”.

 

Mi is ez a népszavazási kezdeményezés?

 

Mint arról az Azonnalin is írtunk, a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László a következő kérdést nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elbírálásra: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV-2 PCR tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

 

Hogy ez inkább csak egy jól hangzó politikai akció volt, mintsem a tesztelési problémákat valóban megoldani hivatott népszavazási kezdeményezés, jól jelzi, hogy az egymást követő jogi procedúrák miatt (ahogyan a benyújtástól eljutunk a népszavazás megtartásáig, majd az eredménynek megfelelő törvények elfogadásáig – ezt a folyamatot részletesen is bemutattuk) optimista becslés szerint is csak jövő év április-május magasságában lehetett volna valami a dologból.

 

Ez eleve felveti többek között a kérdést, hogy

 

az ingyenes tesztelés kérdését népszavazásra küldeni nem volt-e a közvetlen demokrácia intézményének megcsúfolása, és egyúttal a választók becsapása is.

 

Nem mellesleg felmerül az ingyenes teszteléssel kapcsolatban egy csomó praktikus kérdés, amit a DK előzetesen nem válaszolt meg: például hogy hogyan oldanák, hogy a megugró tesztszámok miatti terhelésnövekedést kibírja a magyar egészségügy, mihez kezdenének az ingyenesség miatti visszaélőkkel, akik minden nap elmennének teszteltetni magukat, vagy egyáltalán igazságos-e, hogy ugyanúgy ingyenesen kapná a milliomos vállalkozó a tesztet, mint a létminimumon élő kisnyugdíjas.

 

Mindezeket persze szerettük volna megkérdezni a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor, de 

 

az azt követő napon a DK már nem akart válaszolni a saját ügyével kapcsolatos sajtókérdésekre sem.

 

Jogilag sincs rendben a kérdés – mondja az NVB

 

Maga a népszavazási kezdeményezés is problémás, hiszen azt múlt hét csütörtökön több okból is elutasította az NVB 8 igen és 6 nem szavazat ellenében.

 

Az indoklás szerint Sebián-Petrovszki kérdése nem felel meg a népszavazási kritériumoknak, mivel annak nyomán több, a tesztelésről rendelkező kormányhatározatot kéne módosítani. Márpedig

 

népszavazást kiírni – az Alaptörvény értelmében – csak olyan kérdésekben lehet, amik az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak, azaz praktikusan törvénykezni kell róluk, nem pedig kormányhatározatokat módosítgatni.

 

További probléma az NVB szerint, hogy a DK-s népszavazási kérdés nem egyértelmű: ugyanis a megfogalmazás alapján arra is lehetne következtetni, hogy ma Magyarországon nem lehet ingyen koronavírus-tesztet végezni, holott az NVB indoklása szerint „térítési díjat csak a tünetmentes, saját kezdeményezésre tesztelők fizetnek”, mindenki más esetében a háziorvos kezdeményezésére vagy az egészségügyi szervek döntése alapján térítésmentesen tesztelik az embereket.

 

A DK szerint a Kúria a javukra ítélt volna, mégse fellebbeznek

 

Ezt az NVB-döntést lett volna lehetősége megtámadni a DK-nak a Kúria előtt (aminek kétes kompetenciájú elnökét Varga Zs. András személyében éppen hétfőn választotta meg az Országgyűlés), ám az október 30-i fellebbezési határidőt a párt meg sem várta, már 19-én arról küldtek ki közleményt, hogy elállnak a népszavazási kezdeményezésüktől, és nem fellebeznek a Kúriánál.

 

A párt ezt nem az elhúzódó jogi procedúra miatti legitimitási problémákkal (a fellebbezéssel már tényleg olyan sokára lehetett volna bármi a népszavazásból, hogy az eleve kérdésessé tette volna a népszavazás megtartásának szükségességét), és nem is azzal indokolta, hogy az NVB kritikáiban esetleg lenne valami logika.

 

A DK arra hivatkozik, hogy „látva, hogy a mögöttünk hagyott héten a járvány magyarországi terjedése az igazolt fertőzöttek számától kezdve a lélegeztetőgépen lévőkön át az elhunytak számáig minden rekordot megdöntött, úgy döntöttünk, hogy

 

a legfelelősebb, amit tehetünk, ha elállunk népszavazási kezdeményezésünktől, amely minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül.”

 

A DK arra is kitér, hogy szerintük az NVB „elképesztő, tarthatatlan indokokkal utasította el” a népszavazási kezdeményezésüket, és hogy nincs kétségük afelől, „hogy alapos fellebbezésünket követően a Kúria jóváhagyná a népszavazás megtartását.”

 

NYITÓKÉP: Sebián-Petrovszki László a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor a DK sajtóosztályának fényképén.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás