+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. szeptember 25. péntek, 12:15
Pedig lett volna egy csomó kérdésünk. Például hogy járványhelyzetben hogyan oldották volna meg biztonságosan, hogy aláírásokat gyűjtsenek, vagy hogy nem a választók becsapása-e egy olyan népszavazást kezdeményezni, aminek a sikerében még maguk sem bíznak? Így helyettük a többi ellenzéki pártot kérdeztük végig, beállnak-e a kezdeményezés mögé.

„Egy olyan országban, ahol semmilyen más lehetősége nincs az ellenzéknek arra, hogy nyomást gyakoroljon egy kormányra, mert a szép szó, az érvelés, a parlamenti felszólalás semmit nem jelent ennek a kormánynak (...), az a felelős magatartás, hogy ha a nép mondja azt, hogy márpedig ingyen teszteket végezzünk” – így indokolta csütörtök este az ATV-ben a DK-s Gy. Németh Erzsébet, hogy miért nyújtottak be egy olyan népszavazási kezdeményezést az ingyenes koronavírus-tesztelésről, amiből minden bizonnyal semmi nem lesz.

 

Hogy mennyire így számolnak a DK-ban is, jó jelzi, hogy Gy. Németh is a vasárnapi boltzár 2016-os eltörlésére hivatkozott pozitív példaként, amikor a kormány még azelőtt kivezette a boltzárt, hogy az erre irányuló MSZP-s népszavazási kezdeményezésből kampányt csinálhatott volna az ellenzék. Persze ez felvet egy csomó kérdést, amit fel szerettünk volna tenni a DK-nak (hogy például mennyire tisztességes a közvetlen demokrácia intézményét a népszavazás megtartásának esélye nélkül nyomásgyakorlásra használni), ám

 

a pártban végül úgy döntöttek: egy nappal a saját népszavazási kezdeményezésük benyújtása után már nem szeretnének nyilatkozni a témában.

 

De mi is ez a népszavazás, és miért irreális, hogy megtartsák?

 

Szeptember 24-én, csütörtökön adta be a DK az ingyenes koronavírus-tesztelést célzó népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodához. Mint azt az erről szóló sajtótájékoztatón a párt igazgatója és országgyűlési képviselője, Sebián-Petrovszki László elmondta, a kérdés így szól: 

 

„Egyetért-e ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV-2 PCR tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

 

Ugyanakkor fura, hogy a DK pont a népszavazást gondolta annak a hatékony eszköznek, amivel elérheti az ingyenes tesztelést, tekintve hogy népszavazni nem egyik napról a másikra lehet.

 

+ Először is – a népszavazásokról is szóló törvény értelmében – a benyújtástól (jelen esetben szeptember 24-től) számított harminc napon belül kell döntenie arról a Nemzeti Választási Bizottságnak, hogy átengedi-e az adott kezdeményezést.

 

+ Ha igen, akkor kezdődhet meg az alsó hangon is legalább két-három (járványhelyzet alatt szinte biztosan ennél több) hónapot igénybe vevő aláírásgyűjtés, aminek során kétszázezer ember szignója kell ahhoz, hogy az országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazás megtartását.

 

+ Erre a sikeres aláírásgyűjtést követően úgyszint harminc napja van a parlamentnek.

 

+ Ezt követi újabb egy hónap, amikor a köztársasági elnök megvárja, hogy a népszavazást elrendelő parlamenti döntés ellen él-e valaki jogorvoslattal: ha nem, akkor kell kitűznie a szavazás időpontját tizenöt napon belül.

 

+ És még ha mindezek után érvényes és eredményes lenne a népszavazás (azaz a mintegy nyolcmillió választópolgár legalább fele részt venne a szavazáson, és az érvényesen szavazók legalább fele azonos választ adna a kérdésre), az sem jelentene sokat, tekintve hogy a parlamentnek ezt követően majdnem fél év, 180 nap áll rendelkezésére, hogy a népszavazás eredményének megfelelő törvényt hozzon. 

 

Ha az irreálisan optimista forgatókönyvben gondolkodunk,

 

a DK népszavazási kezdeményezéséből legkorábban így is csak valamikor 2021. április-május környékén születhet törvény.

 

Ha viszont a kincstári optimizmust félretesszük és a politikai realitásokat nézzük, sokkal valószínűbb, hogy a Nemzeti Választási Bizottság eleve el fogja kaszálni a DK kezdeményezését például arra hivatkozva, hogy az az Alaptörvénybe ütközve a központi költségvetést érintené. A DK már megígérte, hogy ebben az esetben fellebezni fog a Kúriához, ami újabb, a népszavazást időben hátráltató jogi procedúrát eredményezne. Politikai akciónak tehát elmegy ez a népszavazási kezdeményezés, annak realitása, hogy az ne haljon el, viszont finoman szólva is csekély.

 

Sajtószabadság DK-módra: nyomozd ki magadnak a politikus telefonszámát, hogy cserébe semmit se kapj

 

Éppen ezért szerettük volna megkérdezni a DK-t, illetve a népszavazási kezdeményezést személyesen bejelentő Sebián-Petrovszki Lászlót, hogy:

 

+ Kijelenthető-e, hogy ez egy olyan politikai akció, aminek a járványhelyzet szempontjából – tekintve az időbeli tényezőket és a realitásokat – csekély jelentősége van?

 

+ Nem tartja-e a DK a választók becsapásának és a közvetlen demokrácia megcsúfolásának, hogy egy olyan ügyben indítanak népszavazási kezdeményezést, aminek nem az az elsődleges célja, hogy valóban megtartsák a szavazást, hanem hogy (a vasárnapi boltzár példáját alapul véve) annyira ráijesszenek Orbánékra, hogy önként bevezessék az ingyenes tesztelést?

 

Ezen felül lettek volna azért a népszavazáshoz kapcsolódó praktikus kérdéseink is, minthogy: 

 

+ Ha elkezdődhet mégis az aláírásgyűjtés, a járványhelyzet kellős közepén hogyan oldanák meg ezt biztonságosan?

 

+ Ha ingyenes lenne a tesztelés, hogyan oldanák meg, hogy az emiatt megnövekvő terhelést az egészségügyi rendszer kibírja, illetve azt, hogy az ingyenességgel ne éljenek vissza az emberek, és ne teszteltessék magukat akár hetente többször?

 

+ És egyáltalán mennyire igazságos, hogy ugyanúgy ingyenesen kapná a milliomos vállalkozó a tesztet, mint a létminimumon élő kisnyugdíjas?

 

Minek után csütörtökön egész délután hiába próbáltuk a hivatalos úton, a sajtóosztályon keresztül elérni Sebián-Petrovszkit, hogy feltegyük neki ezeket a kérdéseket, úgy péntek reggel informális úton szereztük meg a pártigazgató telefonszámát, aki egyből fel is vette a telefont, későbbi visszahívást ígérve. Ez pont egy perccel azután történt meg, hogy a DK sajtóosztályáról megjött az értesítés: a párt már nem akar nyilatkozni az egy nappal korábban bejelentett népszavazási kezdeményezéséről. Ennek ellenére Sebián-Petrovszki állt volna rendelkezésre, ám

 

amikor az első kérdésünket feltettük volna neki, rejtélyes módon a vonal megszakadt, és a többszöri visszahívásunkra már egyáltalán nem reagált a képviselő úr.

 

Az ellenzéki pártok szerint sem éppen ez a legjobb eszköz az ingyenes tesztelés bevezetésére

 

Amíg a DK a saját ügyéről nem hajlandó nyilatkozni, addig a többi ellenzéki pártnál azért álltak a rendelkezésünkre.

 

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio el is mondta, hogy bár támogatnak minden nyomásgyakorlási eszközt az ingyenes tesztelés érdekében, de pont az Azonnali által felhozott érvek miatt (nem valószínű, hogy átmenne a kezdeményezés az NVB-n, de még ha át is megy, akkor sem lesz jogi eredménye belátható időn belül) a népszavazás jelen esetben nem hatékony eszköz, ezért sem kezdeményezte azt a Párbeszéd. Kocsis-Cake azért hozzátette, a DK akciója inkább használ, semmint árt az ingyenes tesztelés ügyének, és hogy a népszavazás kapcsán erről beszélünk, szerinte már önmagában is fontos.

 

Hasonló állásponton van az LMP-társelnök Kanász-Nagy Máté is, aki szerint maga a cél, hogy ingyenesek legyenek a tesztek, támogatandó, arról azonban a párt csak később döntene, hogy a DK népszavazási kezdeményezése mögé beállna-e. Mint arra Kanász-Nagy felhívta a figyelmet:

 

ha eljut odáig a dolog, hogy meg lehessen kezdeni az aláírásgyűjtést, az LMP az aktuális járványhelyzettől függően tudna csak segíteni.

 

Ugyanerre hívta a figyelmet az MSZP, ami szerint figyelembe kell venni, hogy hogyan lehet koronavírus idején kétszázezer aláírást összegyűjteni és biztonságosan lebonyolítani magát a szavazást. Arról, hogy a DK kezdeményezése mögé beálljanak-e, a szocialisták még nem döntöttek. Ugyanakkor arra is felhívta a párt az Azonnali figyelmét, hogy szerintük az ingyenes tesztelés mögött is olyan magas társadalmi támogatottság áll, mint a vasárnapi boltzár eltörlése mögött. 

 

Nincsenek egészségügyi aggodalmai a Momentum-elnök Fekete-Győr Andrásnak, aki biztosította az Azonnalinak: ha átmegy a DK népszavazási kezdeményezése, ők ott lesznek az aláírásgyűjtő pultoknál, és abban bízik, hogy a népszavazás alkalmas eszköz lehet arra, hogy a Fideszben tudatosuljon: nemcsak az ellenzék, hanem a saját választói is az ingyenes tesztelés mellett vannak, és ezért lépni fog a kormány.

 

A Jobbik részéről Szilágyi György szóvivő pedig csak annyit válaszolt, hogy ők azt támogatják, hogy Magyarországon minél szélesebb körben rendeljék el az ingyenes tesztelést, arról nem nyilatkozott, hogy a DK kezdeményezését az elvieken túl a gyakorlatban is támogatnák-e.

 

Igazságos-e mindenkit ingyen tesztelni?

 

Még ha valahogyan – akár népszavazás útján, akár máshogy – sikerrel járna az ellenzék az ingyenes tesztek ügyében, akkor is fent maradnak még azok a praktikus kérdések az ingyenes tesztelés igazságosságáról és mindennapi kivitelezéséről, amiket a DK-nak is szerettünk volna feltenni.

 

A párbeszédes Kocsis-Cake Olivio szerint valódi elvi problémára mutat rá, hogy vagyoni helyzettől függetlenül ingyen kapja a tesztet a jómódú vállalkozó és a kisnyugdíjas is, szerinte egy ideális világban valóban rászorultság alapján kéne meghatározni, hogy kiknek legyen ingyenes a teszt. Azonban szerinte az élet felülírja az ideát, és jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy mindenki anyagi fenntartások nélkül tesztelhessen:

 

a kisnyugdíjasnak ne kelljen azon gondolkodnia, hogy ki tudja-e fizetni a rezsit, ha elvégez egy tesztet, a jómódú pedig ne azon morfondírozzon, hogy mi éri meg neki jobban, húszezer forintért tesztelni vagy vacsorázni egy jobb étteremben.

 

Fekete-Győr András arra is felhívta az Azonnali figyelmét, hogy egy ilyen gyors reakciókat igénylő helyzetben a hatóságoknak nincsen arra kapacitása, hogy a tesztelendő emberek vagyoni helyzetét is felmérjék.

 

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint egy ilyen járványhelyzetben nem lehet pénz kérdése, hogy ki jusson ingyen teszthez, az MSZP szerint olyan járványhelyzet van, hogy indokolt minél többet ingyenesen tesztelni, a jobbikos Szilágyi György pedig az ingyenes tesztelés igazságosságát firtató kérdésre visszakérdéssel válaszolt: 

 

az mennyire igazságos, hogy az emberek fizetik a tb-t, majd az ő adójukból vesz az állam teszteket, amikért ezek után még egyszer fizetni kell?

 

És hogy ha lenne ingyenes teszt, hogyan szűrnék ki az ellenzéki pártok a rendszerből a visszaélésszerűen tesztelőket? Az LMP és az MSZP sehogy, ők ezt a járványügyi szakemberekre és a megfelelő hatóságokra bíznák, akiknek feladatuk az indokolt eljárásrendet kidolgozni az esetleges problémák kiküszöbölésére. Hasonlóan gondolkodik erről a Jobbik is, ami szerint a kormány dolga a visszaélésszerűen tesztelők problémáját megoldani.

 

A Párbeszéd azonban már ennél árnyáltabban látja a dolgokat: Kocsis-Cake szerint célszerű lenne egy észszerű limitet bevezetni, hogy az emberek egy hónapban mennyi ingyen tesztet végezhessenek el. Ebből a szempontból a Párbeszéd képviselője

 

nem is a bulizó életmódjukat fenntartani akaró fiatalokat látja a legproblémásabb rétegnek, hanem a hipochondereket, akik akár napi szinten azzal terhelhetnék az egészségügyet, hogy ingyen tesztelik magukat.

 

Kocsis-Cake ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: vannak olyan foglalkozások, mint a BKV- vagy az egészségügyi dolgozók, akik esetében indokolt lenne a rendszeres, akár három-négy naponta történő tesztelés is.

 

NYITÓKÉP: Sebián-Petrovszki a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor a DK sajtóosztályának fényképén. Ott még kérdezhetett a sajtó. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás