+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 16. péntek, 12:40
A 2018-ban ugyanitt, Budapest I. körzetében mandátumot szerző politikus a fideszes Böröcz Lászlóval mérkőzhet meg 2022-ben – már ha megnyeri először az ellenzéki előválasztást.

Az ellenzéki előválasztásra az egyik legerősebb politikusát indítja az LMP Budapest I. egyéni választókerületében: Csárdi Antalt.

 

Az LMP-be 2009-ben belépett

 

Csárdi ugyanis az egyetlen politikusa az LMP-nek, aki a törvényhozásba nem országos listáról került be, hanem 2018-ban képes volt ugyanebben az V. kerületi központú körzetben egyéni képviselői mandátumot szerezni:

 

két éve a könyvelői és programozói végzettséget szerzett politikus 48,73 százalékos eredménnyel lett képviselő, majdnem hét százalékpontot verve a 41,81 százalékot szerző Fidesz-KDNP-s Hollik Istvánra. Igaz, akkor a koordinált jelöltállítás jegyében visszaléptek Csárdi javára az erősebb ellenzéki kihívók (a párbeszédes V. Naszályi Márta, a Momentum-elnök Fekete-Győr András és a kudarcos választási eredménye után megszűnt Együtt elnöke, Juhász Péter). Összehasonlításképp: 2014-ben, amikor nem volt még koordinált jelöltállítás, az itt induló ex-LMP-elnök Schiffer András csak 13,65 százalékot szerzett.

 

Csárdi a mostani indulását bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, eddig arra törekedett, hogy a választókerületi emberek hangját bevigye a parlamentbe, 2022-ben viszont szeretne szintet lépni, és egy olyan kormány tagja lenni, ami a lakhatást mindenki számára alapjognak tekinti, a foglalkoztatottsági adatok mellett a fizetések mértékével is foglalkozik, partnere, és nem ellensége az önkormányzatoknak, valamint a zöldítés, az egészséges környezet megteremtése mellett teszi le a voksát.

 

 

Ahhoz, hogy Csárdi kívánságai valóra váljanak, ellentétben 2018-cal most előzetesen meg is kellene mérkőznie a többi ellenzéki párt jelöltjével az előválasztáson. Már ha egyáltalán eljut odáig a többi ellenzéki párt, hogy elkezdjék megnevezni az előválasztáson induló jelöltjeiket – erre utalt a sajtótájékoztatón Kanász-Nagy Máté, az LMP férfi társelnöke. Mint elmondta: kevesebb, mint ötszáz nap van hátra a 2022-es választásokig, és még mindig nem tudni pontosan, hogy az ellenzék hogyan és kikkel akar indulni. Éppen ezért Kanász-Nagy szerint az ellenzéknek konkrétumokat kell mondani: ők ehhez a maguk részéről Csárdi Antal megnevezésével tudnak hozzájárulni.

 

Egy háttérforrásunk úgy tudja,

 

a többi ellenzéki pártban még nem született döntés arról, hogy a Budapest I. körzetben kit indítsanak az ellenzéki előválasztáson, azt viszont tudni lehet, hogy magán a 2022-es választáson a Fidesz-KDNP részéről Böröcz László fog indulni.

 

A korábbi Fidelitas-elnök így először fog indulni egyéni képviselői mandátumért, aki 2018-ban még csak a Fidesz országos listájáról jutott be a parlamentbe. Mindazonáltal Böröcz nem csak random odaernyőztetett jelöltje lesz a kormányoldalnak: ugyan a kerülethatárok nem azonosak az országgyűlési és az önkormányzati választáson, de a kérdéses egyéni választókerület magját az V. kerület adja, ahol pedig Böröcz 2010-ben és 2014-ben is magabiztosan, ötven százalék feletti eredménnyel szerzett egyéni önkormányzati képviselői mandátumot.

 

Eddig hivatalosan más jelöltet csak az LMP jelentett be: Ungár Péter (az Azonnali többségi tulajdonosa) Vas megye I. számú, Szombathely székhelyű körzetében indul az ellenzéki előválasztáson. Ezen kívül a tavaly még a szolnoki polgármester-jelöltséggel kacérkodó, ex-KDNP-s Lukácsi Katalin ismerte el nemrég az Azonnalinak, hogy erősen foglalkoztatja az előválasztáson való indulás gondolata, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy melyik körzetet nézte ki magának.

 

NYITÓKÉP: Csárdi Antal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás