+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 2. péntek, 15:11
A CEU rektora eközben felhánytorgatta a politikusnak, hogy egy csomó diákjuk nem kapta még meg a vízumot Ausztriába.

Az osztrák egyetemi tanév hivatalos kezdetének alkalmából hivatalos látogatást tett a CEU-n – mármint Bécsben, nem Budapesten – az oktatásért, tudományért és kutatásért felelős osztrák szövetségi miniszter, Heinz Fassmann, tudta meg az Azonnali az egyetemtől.

 

„A magyarországi politikai helyzetet ismerve nem látom a javulás jeleit” – mondta az egyébként a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt által a kabinetbe jelölt, de párttagsággal nem rendelkező miniszter ennek alkalmából.

 

„Nem látok jelentős változást, ezért úgy gondolom, hogy a CEU jól döntött, hogy Bécsbe költözött, és én nagyon örülök annak, hogy a CEU itt van.” A CEU oktatásának minőségét kiemelve a CEU diákjainak elmondta: „Önök azonban ezt sokkal jobban tudják nálam: Önök választották ezt az egyetemet, az oktatók és az egész egyetem kiválósága miatt.”

 

Fassmann elmondta, hogy bár Ausztria bevételeinek nagy része az iparból, turizmusból és a szolgáltatásokból származik, az ország csak akkor lehet sikeres, ha a munkaereje magasan képzett, ezért szorgalmazta az egyetemek finanszírozásának növelését: „Az oktatás és a tudományos kutatás az egyik alapvető erőforrásunk. Svájc a csokoládéjáról és bankjairól híres, én azt akarom, hogy Ausztriát az egyetemeiről ismerjék, legyen az állami vagy magán. Valamint kiváló professzorairól és tudósairól.”

 

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora ki is használta, hogy az oktatási miniszter ellátogatott az egyetemre, és rögtön el is panaszolta a hallgatók egyik legnagyobb problémáját:

 

az egyetem számos diákja csak online csatlakozott az órákhoz, mert a vízumára vár.

 

Az immáron Bécsben oktató CEU-ra ebben a tanévben 90 országból közel 700 új diák érkezett, a Soros György által alapított intézmény ettől a tanévtől kezdve már alapszakos képzést is kínál.

 

A HALLGATÓKKAL SZEMBEN KIVETÍTVE A KURZUS ONLINE RÉSZTVEVŐI

 

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

 

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is.

 

FOTÓK: CEU/ Benedikt von Loebell

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás