+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 4. szerda, 12:07
A rektor szerint ironikus, hogy a magyar kormány pont az ország vezető kutatóegyetemét üldözi el Budapestről.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi kiválósági rangsora, amely tudományterületenként hasonlítja össze a különböző felsőoktatási intézményeket és az ott folyó oktatás minőségét.

 

Ebből az derült ki, hogy politikatudományi és filozófiai tudományterületeken a Budapestről elüldözött, és Bécsbe költözött Central European University (CEU) világszerte a legjobb ötven intézmény között van, míg

 

több más területen is a top100-ban van a Soros György által finanszírozott, emiatt a magyar kormányzati körökből hevesen támadott intézmény.

 

A QS rangsorában

 

+ a politikatudományi és nemzetközi kapcsolatok tudományterületén a CEU a 30. helyet,

 

+ a filozófiai képzésével pedig a 37. helyet szerezte meg.

 

Míg a nemzetközi kapcsolatok területén más egyetem nem is jutott be a QS listájára Magyarországról, filozófiából az ELTE a 101-150. hely közötti intervallumot tudta megkaparintani.

 

A CEU ezen felül a legjobb száz egyetem között végzett szociálpolitikai, közigazgatási, szociológiai és történelmi képzései alapján.

 

Az egyetem gazdasági képzései már nem kerültek a top100-ba, itt Michael Ignatieff egyeteme a 151-200. hely közötti intervallumra volt jó, igaz, legközelebbi hazai riválisa, az immár alapítványi rendszerben működő Corvinus a 301-350. közötti helyet foglalja el. Üzleti- és menedzsmenttanulmányokból a Corvinus végzett jobb helyen, a CEU ott csak 401-450. helyre, míg a Corvinus 251-300. helyre volt jó.

 

A Soros György által alapított egyetem egyébként sajtóközleményt is kiadott az oktatási rangsorról. Ebben Michael Ignatieff, az intézmény rektora azt mondta:

 

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.”

 

Egyúttal hozzátette: ősztől immár Bécsben indulnak az egyetem első alapképzései is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás