+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 30. szerda, 11:25
Nem csitulnak a kedélyek a vasárnapi bukaresti főpolgármesterválasztás után. Az egyik kerületben a jelöltek szavazathamisítással váldolják egymást, még a szavazatok újraszámlálása is felmerült. Elmondjuk, miről van szó.

Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Bukarestben a jobbközép összefogás jelöltje, a független Nicușor Dan nyerte a főpolgármester-választást vasárnap. Bár a végleges eredményeket csak szerdán hozzák nyilvánosságra, a kedd esti részeredmények szerint Nicușor Dan majdnem 43 százalékot kapott, ellenfele, a posztkommunista-nacionalista PSD leköszönönő főpolgármestere, Gabriela Firea pedig majdnem 38 százalékot.

 

A részeredmények alapján úgy tűnt, hogy a főpolgármestérségért folytatott harc lefutott. Ám a volt főpolgármester bejelentette, hogy a szavazatok újraszámlálását fogja kérni a központi válaztási bizottságtól. Firea szerint

 

„sehol nem fordult még elő, sem Romániában, sem Európában, sem a világon, hogy az exit pollok eredményei és a végleges eredmények között ekkora különbség legyen”.

 

Firea arra utalt, hogy a vasárnap esti exit poll eredmények a jobbközép jelöltnek, Dannak 47 százalékot, Fireanak pedig 37 százalékot mutatattak. A szavazókörzetek adatainak összesítése után azonban a különbség jócskán mérséklődött kettejük között. Firea azonban nemcsak a főpolgármesteri voksokat, hanem a kerületi polgármesterek, az ottani önkormányzatok és a fővárosi közgyűlés szavazatainak újraszámlálását is szorgalmazza.

 

Ezzel összefüggésben az egyik fővárosi kerületben már a választások éjszakája óta áll a bál. Hétfőn és kedden a bukaresti első kerületben – amely a román főváros leggazdagabb kerülete – vádolta egymást szavazatlopással a leköszönő szocdem polgármester és a részeredmények szerint győztes kihívója, a liberális-technokrata USRPLUS francia nemzetiségű jelöltje, Clotilde Armand. A kedd esti részeredmények szerint Armand 41 százalékot, míg Dan Tudorache, korábbi szocdem kerületi polgármester majdnem 40 (39,78) százalékot kapott a vasárnapi önkormányzati választásokon.

 

CLOTILDE ARMAND ÉS AZ ORSZÁG MINISZTERELNÖKE, LUDOVIC ORBAN. A MINISZTERELNÖK AZ USRPLUS-SZAL KÖTÖTT EGYEZSÉG SZERINT TÁMOGATTA AZ USRPLUS JELÖLTJÉT BUKAREST ELSŐ KERÜLETÉBEN. FOTÓ: CLOTILDE ARMAND / FB

 

Armand hétfőn még a rendőrséget is kihívta, mivel szerinte az első kerületi polgármesteri hivatalban lefüleltek egy férfit, aki a szavazókörzetek jegyzőkönyveit az eredményekkel először a polgármesteri hivatalba vitte be, nem pedig a központi választási bizottsághoz.

 

Armand szerint a polgármesteri hivatal eleve a PSD kampányközpontjaként működött

 

A leköszönő szocdem polgármester, Dan Tudorache viszont úgy nyilatkozott, hogy

 

a férfi a jegyzőkönyvekkel azért menekült be a polgármesteri hivatalba, mert félt attól, hogy a felhördült USR-s tömeg kint megveri majd.

 

Mivel a választáson végül Armand került ki győztesként 41 százalékkal, kedd este bejelentette győzelmét, és kijelentette, hogy nem ragaszkodik a szavazatok újraszámolásához.

 

Szerdán reggel viszont a leköszönönő polgármester és őt támogató tüntetők jelentek meg a választási bizottság előtt, a szavazatok újraszámlálását követelve. A volt polgármester szerint

 

ha már megvádolták, hogy csalt a választáson, akkor újra kéne számolni a szavazatokat.

 

Tudorache szerint Armand és az USRPLUS csak azért nem akarja újraszámoltatni a szavazatokat, mert azzal ő – az előző polgármester – győzelmét hozná magával.

 

A központi választási bizottság szerdán dönt arról, hogy újraszámoltatja-e a bukaresti szavazatokat.

 

NYITÓKÉP: Digi24 / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás