+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. október 2. péntek, 14:25
Habár majdem egy hét telt el a romániai önkormányzati választás óta, a botrányok nem csitultak. Szavazatokat tartalmazó zsákok közötti kutakodás, a választások eredményeinek megsemmisítése és a választások megismétlése, ezek voltak a kérések az elmúlt napokban. Az ügyben az új bukaresti főpolgármester-helyettest kérdeztük!

Majdnem egy hét telt el a szeptember 27-i romániai önkormányzati választás óta. A legfontosabb helyszín természetesen a román főváros, Bukarest volt: a független, ám a jobbközép pártok egy része által támogatott Nicușor Dant 42 százalékkal választották meg Bukarest élére. Ellenfele, a leköszönő szociáldemokrata főpolgármester, Gabriela Firea 39 százalékot szerzett – a még mindig nem végleges eredmények szerint, ugyanis a Központi Választási Bizottság (BEC) valamikor pénteken teszi csak közzé a végleges eredményeket.

 

A választásokon alulmaradt szociáldemokraták kedden és csütörtökön is a szavazatok újraszámolását kérték, ám csütörtök este a BEC végérvényesen elutasította a szavazatok újraszámlálását kezdeményező indítványokat.

 

A Bukarest első kerületében a kerületi polgármesterválasztás-választást megnyerő liberális-technokrata USR PLUS-os, egyébként francia származású Clotilde Armand először szavazathamisítással vádolta meg az eredmények szerint a választást elvesztett szocdem ellenfelét, Dan Tudorachet. Tudorache a szavazatok újraszámolását kérte, ám ezt mind a BEC, mind pedig az immár biztos győztes Clotilde Armand visszautasította. Clotilde Armand és csapata hétfőn először egy férfit fülelt le az első kerületi polgármesteri hivatalban, amint az többszáz, az eredményeket összesítő jegyzőkönyvvel nem a választási bizottsághoz, hanem a polgármesteri hivatalba tartott. Armand vádja szerint a polgármesteri hivatal a választások napján a szocdem Tudorache kampány-központjaként működött. A korábbi szocdem polgármester szerint a férfi azért ment be a polgármesteri hivatalba és nem a választási bizottsághoz, mert

 

attól félt, hogy az utcán hőbörgő USR-s tömeg megverheti.

 

Csütörtökön a botrány tovább fokozódott. A PSD-hez közel álló Antena3 televízió olyan felvételt játszott be esti adásában, amelyen az szerepel, hogy

 

ismeretlen személyek a bukaresti első kerületi választási bizottságnak helyt adó épület pincéjében a műanyagzsákokba csomagolt szavazatok között kutatnak.

 

 

Az Antena3 kommentárja szerint az ismeretlenek a kerületben győztes liberális-techokraták,

 

az USR PLUS képviselői voltak, céljuk pedig az volt, hogy eltüntessenek több zsáknyi szavazatot olyan körzetből, ahol a szociáldemokraták győztek.

 

Az Antena3 televízió általában a szenzációhajhász bejelentéseiről ismert, számtalan alkalommal előfordult már, hogy valótlanságot állítottak. Ez jelen esetben is így történt: ugyanis valóban USR PLUS-os egyének is szerepelnek a felvételen, viszont nem szavazatmegsemmisítő céllal tartózkodtak a helyszínen. Az ügyben megszólalt a Központi Választási Bizottság is, miután az első kerülettel kapcsolatban több bűnügyi dossziét nyitottak és folyamatban van a nyomozás is: szerintük az ismeretlen személyek az első kerületi választási bizottság elnöke, az egyik szavazókörzet elnöke, és az USRPLUS két urnabiztosa voltak.

 

Ők éltek azzal a lehetőséggel, hogy tanúként jelen legyenek a szavazók aláírásait tartalmazó zsák újranyitásakor. Azért tették ezt, mivel felmerült, hogy több olyan aláírás is van, amelyek nem szerepelnek az eredményeket tartalmazó jegyzőkönyveken. Vagyis újraszámolták a kerületi aláírásokat és az állandó listán regisztrált aláírásokat, hogy lássák, egyezik-e a kettő. Az USR PLUS a BEC-kel egyező saját verzióval állt elő az ismeretleneket illetően: szerintük törvényesen tartózkodott ott az USR PLUS két jelöltje, akik a választási bizottsági tagokkal együtt szerepelnek a felvételen.

 

Ezzel párhuzamosan a pótlisták aláírásait is újraszámolták. Romániaban ugyanis ha az állampolgár regisztrált egy választási körzetben, ám éppen nem tartózkodik ott és nem tudja a szavazatát leadni, akkor szavazhat pótlistán ott, ahol éppen tartózkodik. Ez olyan személyek aláírásait tartalmazta, akik nem szerepeltek az első kerületi állandó listán, vagy másik bukaresti kerületi lakosok vagy vidékiek voltak, akik a fővárosban dolgoznak. A BEC szerint az egészet átlátható és tövényes módon végezték.

 

Az országos PSD az Antena3 videójával kapcsolatban a bukaresti eredmények eltörlését, az első kerületi ügyből kiindulva mind a főpolgármesteri, mind a közgyűlési, mind a kerületi választások megismétlését kérte. A volt kerületi polgármester, a szocdem Tudorache még azt a vádat is megfogalmazta a pincébe bejutottakkal szemben, hogy csak egyetlen kamerát hagytak működni, a többi letakarták: „Nyilvánvaló, hogy csalás történt. Senkinek nem szabadott volna a zsákokhoz nyúlnia!”

 

Az Azonnali ezzel kapcsolatban megkereste az USR PLUS-os Vlad Voiculescut, akit Bukarest alpolgármesterének választottak vasárnap. Voiculescu szerint biztos, hogy előfordultak választási csalások, mivel több választókerületi jegyzőkönyvet hiányosan töltöttek ki a szocdem bizottsági elnökök. Voiculescu szerint előforult olyan eset, hogy

 

az egyik választókerületben az USR PLUS-os urnabiztos által közölt 200 USR PLUS-ra adott szavazatot a központosítás során eltüntettek.

 

Voiculescu szerint egyszerűen átírták az USRPLUS által szerzett szavazatokat más pártokhoz. Nem a PSD-hez, mert az feltűnő lett volna, tette hozzá. Például saját közösségi oldalán olyan jegyzőkönyvek fotóit is közzétette, ahol az szerepel, hogy az USRPLUS által a szavazókörzetben szerzett 164 voksot a központosítás során egyszerűen átírták a nacionalista Román Nemzet Pártja voksai közé.

 

A politikai pártok számára azért fontos, hogy ki vezeti Bukarest első kerületét, mert ez a román főváros legnagyobb költségvetéssel rendelkező kerülete. Voiculescu szerint a csalásokat nem is elsősorban a PSD, hanem a PSD hátterét jelentő gazdasági csoportok (elsősorban az ingatlanügyekben utazó PSD-közeli vállalkozók) követték el. Mégpedig azért, mert világossá vált számukra, hogy a korábbi PSD-s polgármester nem fog a helyén maradni és az eddigi gazdasági ügyleteiket (például önkormányzati telkek piaci ár alatti megvétele, majd profitábilis eladása, műemléképületek lebontása és a helyükre társasházak építése) nem fogják tudni folytatni majd.

 

Végül az azt firtató kérdésre, hogy ha ennyi visszásságot tapasztaltak, akkor az USR PLUS miért nem ment bele a szavazatok újraszámlálásába, Voiculescu azt nyilatkozta, hogy nem tartották helyénvalónak az újraszámlálást, mivel mind a párhuzamos szavazatszámlálások, mind a hivatalos eredmények az USR PLUS jelöltjét, a francia nemzetiségű Clotilde Armand-t hozták ki győztesnek az első kerületben.

 

NYITÓKÉP: Nicușor Dan bukaresti főpolgármester és Vlad Voiculescu alpolgármester / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás