Győzött a budapesti mintára szerveződő bukaresti összefogás

2020.09.27. 20:30

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a szocdem Gabriela Fireat, aki 39 százalékot hozott össze. A román jobbközép összefogása tehát működik.

Győzött a budapesti mintára szerveződő bukaresti összefogás

A szeptember 27-i romániai önkormányzati választások legfontosabb csatatere a román főváros, Bukarest volt. Itt – ahogyan azt megírtuk az Azonnalin – a budapesti összefogás mintájára február óta majdnem egységesen próbálkoztak a jobbközép pártok, hogy leváltsák a korábbi szociáldemokrata városvezetést és a regnáló főpolgármestert, Gabriela Fireat.

A választások eredményeképpen a független – ám a jobbközép nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS által támogatott – Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere.

Dan az első exit poll eredmények szerint (amelyek a 19 óra 30 perces adatokat közlik) 47 százalékot kapott, Gabriela Firea pedig 39-et, a korábbi államelnök – aki 2000 és 2004 között már volt Bukarest főpolgármestere –, Traian Băsescu pedig 8 százalékot. Ezzel a román sajtó szerint szinte biztos, hogy Nicușor Dan lett a főpolgármester.

Örülni azonban csak Dan örülhet, a román főváros hat kerületében nem mindegyik polgármester a jobbközép pártok soraiból került ki. Az USRPLUS és a PNL augusztusi egyezsége szerint az önkormányzati választásokon három kerületben PNL-jelölt mögé állnak be az USRPLUS-osok és fordítva, három kerületben pedig USRPLUS-os jelölt mögé a PNL-sek.

Az exit pollok szerint három kerületben USRPLUS-os vagy PNL-tag polgármester lesz,

az egyik kerületben holtverseny van, egyet elvitt a PSD, egyet pedig a korábban szocdem, de most a volt kormányfő, Victor Ponta Pro Romania pártjába belépett Robert Negoiță vitt el. 

A bukaresti részvételi arány alatta maradt az országos átlagnak. Egy órával az urnazárás előtt az országos részvételi arány 44 százalék volt, Bukarestben pedig 35 százalék. A bukaresti alacsony részvételi arányokat látva mind a független, jobbközép összefogásos Nicușor Dan, mind pedig a regnáló főpolgármester közösségi oldalakon hívott fel a választásokon való részvételre.

Azonban ez a bukaresti részvétel magasabb volt, mint a 2016-os részvételi arány, amikor még koronavírus-járvány sem gátolta a részvételt.

Akkor országosan 48 százalék, míg a fővárosban 33 százalék volt a részvételi arány. Korcsoportok szerinti bontásban leginkább az idősek, legtöbben 45 és 64 év közöttiek, valamint a 65 éven felüliek vettek részt az önkormányzati választásokon. Ők összesen a választók 58 százalékát képviselték. Őket csökkenő sorrendben követték a húszas-harmincas évesek, legkevesebben pedig a 18 és 24 év közötti fiatalok szavaztak.

Habár Nicușor Dant főpolgármesterré az őt támogató jobbközép nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS összefogása tette, ennek a szövetségnek a tartóssága kétséges, mivel mindkét párt a december 6-i parlamenti választásokra készül.

A regnáló főpolgármester nem ismeri el az eredményeket. Firea nem is jelent meg a kamerák előtt, rövid beszédét otthonából, Facebook-videóban tette közzé. Szerinte a valós eredmények hétfő reggel 8 óra utánra várhatóak, és addig bármilyen számokról beszélni csak egy közvélemény-kutatás eredményeiként lehet.

A győztes Nicușor Dan beszéde alkalmával kijelentette, hogy

„az új Bukarest születésnapja volt az önkormányzati választások napja".

Dan ígéretet tett, hogy hozzáértéssel és felelősségteljesen fogja majd vezetni a román fővárost. Végül óvatosságra is intette az USRPLUS-os és PNL-es urnabiztosokat, hogy a szavazatszámlálásnál legyenek figyelmesek, hogy elejét vegyék a választási csalás lehetőségének. 

CÍMLAPFOTÓ: Dan Barna / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek