+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 27. vasárnap, 20:30
A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a szocdem Gabriela Fireat, aki 39 százalékot hozott össze. A román jobbközép összefogása tehát működik.

A szeptember 27-i romániai önkormányzati választások legfontosabb csatatere a román főváros, Bukarest volt. Itt – ahogyan azt megírtuk az Azonnalin – a budapesti összefogás mintájára február óta majdnem egységesen próbálkoztak a jobbközép pártok, hogy leváltsák a korábbi szociáldemokrata városvezetést és a regnáló főpolgármestert, Gabriela Fireat.

 

A választások eredményeképpen a független – ám a jobbközép nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS által támogatott – Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere.

 

Dan az első exit poll eredmények szerint (amelyek a 19 óra 30 perces adatokat közlik) 47 százalékot kapott, Gabriela Firea pedig 39-et, a korábbi államelnök – aki 2000 és 2004 között már volt Bukarest főpolgármestere –, Traian Băsescu pedig 8 százalékot. Ezzel a román sajtó szerint szinte biztos, hogy Nicușor Dan lett a főpolgármester.

 

Örülni azonban csak Dan örülhet, a román főváros hat kerületében nem mindegyik polgármester a jobbközép pártok soraiból került ki. Az USRPLUS és a PNL augusztusi egyezsége szerint az önkormányzati választásokon három kerületben PNL-jelölt mögé állnak be az USRPLUS-osok és fordítva, három kerületben pedig USRPLUS-os jelölt mögé a PNL-sek.

 

Az exit pollok szerint három kerületben USRPLUS-os vagy PNL-tag polgármester lesz,

 

az egyik kerületben holtverseny van, egyet elvitt a PSD, egyet pedig a korábban szocdem, de most a volt kormányfő, Victor Ponta Pro Romania pártjába belépett Robert Negoiță vitt el. 

 

A bukaresti részvételi arány alatta maradt az országos átlagnak. Egy órával az urnazárás előtt az országos részvételi arány 44 százalék volt, Bukarestben pedig 35 százalék. A bukaresti alacsony részvételi arányokat látva mind a független, jobbközép összefogásos Nicușor Dan, mind pedig a regnáló főpolgármester közösségi oldalakon hívott fel a választásokon való részvételre.

 

Azonban ez a bukaresti részvétel magasabb volt, mint a 2016-os részvételi arány, amikor még koronavírus-járvány sem gátolta a részvételt.

 

Akkor országosan 48 százalék, míg a fővárosban 33 százalék volt a részvételi arány. Korcsoportok szerinti bontásban leginkább az idősek, legtöbben 45 és 64 év közöttiek, valamint a 65 éven felüliek vettek részt az önkormányzati választásokon. Ők összesen a választók 58 százalékát képviselték. Őket csökkenő sorrendben követték a húszas-harmincas évesek, legkevesebben pedig a 18 és 24 év közötti fiatalok szavaztak.

 

Habár Nicușor Dant főpolgármesterré az őt támogató jobbközép nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS összefogása tette, ennek a szövetségnek a tartóssága kétséges, mivel mindkét párt a december 6-i parlamenti választásokra készül.

 

A regnáló főpolgármester nem ismeri el az eredményeket. Firea nem is jelent meg a kamerák előtt, rövid beszédét otthonából, Facebook-videóban tette közzé. Szerinte a valós eredmények hétfő reggel 8 óra utánra várhatóak, és addig bármilyen számokról beszélni csak egy közvélemény-kutatás eredményeiként lehet.

 

A győztes Nicușor Dan beszéde alkalmával kijelentette, hogy

 

„az új Bukarest születésnapja volt az önkormányzati választások napja".

 

Dan ígéretet tett, hogy hozzáértéssel és felelősségteljesen fogja majd vezetni a román fővárost. Végül óvatosságra is intette az USRPLUS-os és PNL-es urnabiztosokat, hogy a szavazatszámlálásnál legyenek figyelmesek, hogy elejét vegyék a választási csalás lehetőségének. 

 

CÍMLAPFOTÓ: Dan Barna / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás