+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. szeptember 23. szerda, 16:46
Még augusztus 6-án jelentette be a kormány, hogy a raktárkoncertezés mellett a fesztiválok és a könnyűzenei klubok is pályázhatnak anyagi támogatásra, hogy ezzel enyhíthessék a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésüket. A raktárkoncertek megkezdődtek, ahogyan a fesztiváloknak is kiírták a pályázatot, de a könnyűzenei klubok támogatásáról továbbra sincs hír. Mi lett a támogatással? Utánajártunk!

Még augusztus legelején kezdtek el olyan videók terjedni a Facebookon, amikben a zeneiparban dolgozó szakemberek a #CoVideo hashtag alatt arról beszéltek, hogy március óta nem tudnak dolgozni rendesen a szakmájukban, ráadásul lassan már a tartalékaikat is felélték. Hogy megmutassák, nélkülük mit lehetne látni és hallani egy koncertből, elsötétült a kép.

 

Sok zeneipari munkásnak ezért keltett bizakodást Szentkirályi Alexandra augusztus 6-i bejelentése: a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormány a raktárkoncertekre elkülönített 5,3 milliárd forinton túl újabb 2,12 milliárd forintot fordít a zeneipar megmentésére. Ellentétben a raktárkoncertekkel, ahol 150 zenekar és azok kisegítő személyzete kap átlagon felüli gázsit, a zeneipar megmentését célzó második csomagból a bevételeiktől eleső fesztiválszervező cégek, illetve a tavaszi és nyári klubszezont kvázi eltemető könnyűzenei klubok kaphatnak támogatást.

 

A kormányinfón Szentkirályi arról beszélt, hogy mindkét esetben pályázat útján igényelhetnek majd támogatást a jogosultak: a fesztiválokat szervező irodák között összesen 700 millió forintot osztanak ki, míg a fennmaradó 1,4 milliárd forintot 80 vidéki, 20 nagyobb – leginkább fővárosi – klub, illetve 11 határon túli klub között osztják ki, akiknek a megítélt támogatásért cserébe 10-10 koncertet vagy táncos rendezvényt kell szervezniük.

 

Itt érdemes háromfelé bontani a történetet.

 

A július 30-án bejelentett raktárkoncertek megtartására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különböző fesztiválszervezők és egyéb zeneipari szakemberek javaslatára hívott meg 150 zenekart (ebből 100 zenekart a fesztiválszervezők ajánlottak, 50 zenekart pedig más zeneipari szakemberek), ami eddig viszonylag olajozottan is működik. A 150 meghívott zenekar és zenész nagyrészét már bejelentették, a felvételek pedig már el is kezdődtek augusztus végén és szeptember elején. Ugyan lehet kritizálni ezt a megoldást, de a bevételi forrásukat elvesztett zenekarok és az ő kisegítő személyzetük így közvetlenül jutottak anyagi támogatáshoz.

 

Azonban a másik két eset már kicsit bonyolultabb. A Magyar Közlönyben a kormányinfó másnapján, augusztus 7-én hirdették ki a kormány határozatát, azonban ez lényegében semmi újat nem tartalmazott, csak megismételték a kormányinfón elmondottakat: a miniszterelnöki kabinetfőnök, azaz Rogán Antal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fesztiválok esetén a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve bonyolítják le a pályázati rendszert, míg a klubok esetén a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal együtt végzik ugyanezt. 

 

Azonban míg a fesztiválok esetén már ki is írták a pályázatot, és szeptember 24-én le is jár a benyújtási határidő, a klubok megsegítésének mikéntjéről még szeptember 23-án, a bejelentés után majdnem másfél hónappal sincs semmi információ.

 

Sem az EMMI pályázati oldalán, sem a PIM oldalán nem találni információt a pályázatról, vagy arról, hogy egyáltalán hogyan állnak az előkészületek.

 

Mindössze az minisztérium alá tartozó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) oldalán van feltüntetve két pályázat a klubok részére, azonban ezek nem összetévesztendőek a Szentkirályi Alexandra által belebegtetett támogatással, ezek a szokásos évi klubtámogatások koncertekért cserébe, 50 millió forintos keretösszegből.

 

Senki nem tud semmit a támogatásokról

 

Az augusztus 6-án bejelentett támogatás jóval nagyobb segítséget nyújtana a kluboknak. Az egész pályázat eleve 1,42 milliárd forint keretösszegű, amiből a kisebb vidéki klubok maximum 9-9 millió forint, a nagyobb klubok pedig maximum 30 millió forint támogatást igényelhetnek, azonban ezek még mindig csak a Szentkirályi Alexandra által elmondottak, hiszen se az EMMI, sem a PIM nem adott még ki nyilatkozatot vagy bármilyen információt a pályázat kapcsán, a Magyar Közlönyben kihirdetett határozat erről pedig nem határoz.

 

Zeneipari forrásaink közül volt olyan, aki a munkahelyén a pályázatírásért felel, és elmondta, hogy

 

naponta többször is frissítgetik az oldalakat, de mindhiába. Pedig ahhoz, hogy egyáltalán túléljen a hely, jól jönne a belebegtetett támogatás.

 

Ugyanis nagyon sok klub egyszerűen felélte a tartalékait, a különböző beruházásokra és fejlesztésekre pedig már egyáltalán nem is maradt pénz.

 

Ezért az alábbi kérdéseinket megküldtük az EMMI-nek és a PIM-nek többször is, hogy megtudjuk, milyen fázisban van éppen a pályázat. 

 

+ Mikor kezdtek el dolgozni a pályázat kiírásán? Hogyhogy a könnyűzenei klubok pályázata még nem lett kiírva, míg a fesztiválipar megsegítésére ez már sikerült? Mi ennek az oka?

 

+ Történt-e már egyeztetés az EMMI, a miniszterelnök kabinetfőnöke és a PIM között ez ügyben? Ha igen, mikor? Eddig hányszor egyeztettek a támogatási rendszer kidolgozása kapcsán?

 

+ Reményeik szerint mikor fogják kihirdetni a pályázati kiírást? Van-e már pontos dátum? Ha nincs, akkor önök szerint leghamarabb mikor kerülhet kihirdetésre?

 

+ Ha ki lesz hirdetve a pályázati kiírás, mennyi ideig lehet majd jelentkezni?

 

+ Milyen lesz a pályázat? Nyílt vagy meghívásos? Abban az esetben, ha a pályázat meghívásos alapon működne, kiket terveznek meghívni, és erről mi alapján döntenének?

 

+ Milyen szakmai vagy egyéb szempontok alapján fognak majd dönteni, hogy ki jogosult a támogatásra és mekkora összegben?

 

Cikkünk megjelenéséig az EMMI-től nem kaptunk választ, míg

 

a PIM sajtóosztálya azzal hárította el kétszer is a válaszadást, hogy a pályázati felhívás véglegesítéséig, illetve nyilvánosságra hozataláig nem tudnak érdemben nyilatkozni.

 

Hiába jeleztük, hogy csak két kérdésünk foglalkozott a pályázati felhívás tartalmával, és akkor legalább az egyeztetések és tárgyalások alakulásáról adjanak tájékoztatást, azonban másodjára is csak az előző levelükben leírtakat tudták megerősíteni.

 

A raktárkoncertek sem minden esetben tökéletesek

 

A raktárkoncertekről fentebb már volt szó: 150 zenekar kap támogatást, a miniszterelnök kabinetfőnöke az MTÜ-vel együttműködve pedig összesen 5,3 milliárd forintból gazdálkodik. Azonban a Magyar Közlönyben arról már nem határoznak, hogy ezt az összeget pontosan milyen arányban kell elosztani a kiemelt gázsit kapó zenészek, a háttérstáb, illetve a felvételeket és produkciót lebonyolító emberek között.

 

Tóth Gábor, a Supermanagment koncertszervező és menedzsercég munkatársa ugyanakkor azt nyilatkozta a Kreatívnak, hogy az általuk menedzselt zenekarok a 3-4 milliótól kezdve maximum 15 millió forint gázsit kaphatnak a koncertért, az utóbbi egyébként a kiosztható támogatás maximuma is.

 

Ha azt feltételezzük, hogy mindenki megkapja a fellépése után a kiosztható legmagasabb tiszteletdíjat, azaz 15 millió forintot,

 

az akkor is csak 2,25 milliárd forint, azaz a raktárkoncertekre fordított keretösszegnek mindössze a felét kapják a zenekarok és azok közvetlen segítői.

 

Szentkirályi Alexandra a Facebook-videójában még augusztus 5-én azt jelentette be, hogy a fény- és színpadtechnikáért, illetve a produkciók felvételéért és közzétételéért az Antenna Hungária Zrt. felelős, így lehetséges, hogy a zenekarok kisegítői is a zenekaroknak ítélt gázsiból kaphatnak majd pénzt.

 

Kéne a pénz a szcénának, de ki tudja, mikor jön

 

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások először a tömegrendezvényeket érintették, így az iparágban dolgozó helyeknek és cégeknek kellett legelőször bezárniuk, ahogy a zenekaroknak és az őket segítő személyzetnek is le kellett tenniük a lantot. Ugyan a veszélyhelyzet június 19-i eltörlésétől kezdve ismét szervezhetnek zenés- és táncosrendezvényeket ötszáz főig, de ez sok zenekarnak és klubnak ráfizetéses, mivel nem tudják előállítani azokat a költségeket, amikkel egy ilyen rendezvény jár. Ennek ellenére nagyon sokan kezdtek el újra koncertezni, adott esetben akár egymást követő napokon többször is ugyanazokon a helyeken, hogy a klubok és a zenekarok így csökkentsék a költségeket, és növelhessék a bevételeket.

 

Jelenleg azonban nem látni, hogy a klubok megsegítésére bejelentett pályázat egyáltalán mikor készül el, ami a klubok mellett a zenekaroknak is nagy lehetőség lenne: ugyanis a támogatásért cserébe a kluboknak 10-10 koncertet kellene szervezni, ahol már a zenekarok sem a megszokott gázsijuk töredékét kaphatnák.

 

Arról pedig nem is beszélve, hogy így közvetetten többezer ember juthat pénzhez, akik technikusként, stagehandként vagy pultosként az iparágban dolgoznak,

 

illetve a zenekar a saját menedzsmentjét és kisegítő személyzetét (turnémenedzser, sajtós, hangosító, road, stb.) is normálisan ki tudná fizetni egy koncert után.

 

Azonban még a zeneipari forrásaink sem tudnak a pályázat alakulásáról semmit, még informális csatornákon se jutott el hozzájuk túl sok információ, pedig az mindenki számára ismert, hogy koncertek – és ezáltal bevételek – nélkül elég kényes helyzetbe kerültek a klubok. A szeptember 21-től életbe lépő este 11 órás záróra pedig sok klub esetében még tovább is nehezíti a működést, mint ahogy az a riportunkból kiderült.

 

NYITÓKÉP: Adrián Zoltán / Dürer Kert (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás