+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. szeptember 1. kedd, 17:58
Az Orbán-kormány által hozott beutazási korlátozások kiborították a szlovákiai magyarokat. A pártjaik a magyar kormányhoz fordulnak.

Keddtől érvénybe léptek a koronavírus-járvány miatt beutazási korlátozások. Az erről szóló vasárnap délután megjelent kormányrendelet külön kitér az ingázókra: a szomszédos országok polgárai korlátozás nélkül utazhatnak be az államhatártól számított 30 kilométeren belülre legfeljebb 24 óra időtartamra, illetve az ugyanebben a sávban élő magyar állampolgárok is korlátozás nélkül térhetnek vissza Magyarországra, ha 30 kilométeren belülre utaztak be a szomszédos ország területére, és nem maradtak ott 24 óránál tovább.

 

Az ingázók tehát ezután is ugyanúgy járhatnának dolgozni vagy tanulni a határ túloldalára, mint eddig, legfeljebb a visszaállított ellenőrzés miatti várakozással kellene számolniuk a határon. Nagyon sok ingázó számára mégis teljesen ellehetetlenült a munkába vagy az iskolába járás, ugyanis a legtöbb határátkelőt teljesen lezárták. Magyarország és Szlovákia között 23 közúti határátkelő van, ebből keddtől csak 6 üzemel.

 

A helyzetre a szlovákiai magyar politika is reagált: három szlovákiai magyar párt, az Összefogás, az MKP és a Híd közösen fellépve, levélben keresi meg a magyar külügyminisztériumot és az operatív törzset a korlátozások enyhítése érdekében. Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke elmondta az Azonnalinak, hogy ezek az intézkedések főleg a szlovákiai magyarok életét nehezítik meg, ezért a közösség képviselőiként kötelességüknek érezték, hogy lépjenek az ügyben.

 

Elsősorban a nyitott határátkelőhelyek számának bővítését és a 30 kilométeres sáv eltörlését kérik a magyar külügytől,

 

hogy ne kelljen több tíz kilométeres kitérőket tenniük az ingázóknak, akik között sokan vannak olyanok, akik a határtól több, mint 30 kilométerre járnak dolgozni vagy tanulni.

 

 

Mózes azt is kiemelte, hogy Szlovákia a koronavírus-járványt a legsikeresebben kezelő országok közé tartozott, így indokolatlannak tartja, hogy Szlovákia irányába is ilyen szigorúak legyenek a magyarországi korlátozások. Az Összefogás elnöke az Azonnalinak kitért arra is, hogy bár

 

olyan gyors eredményre nem számítanak, mint amikor Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek sikerült kijárnia Orbán Viktornál, hogy a már lefoglalt szállással rendelkező cseh állampolgárok beutazhassanak Magyarországra,

 

és nem is gondolja, hogy nekik is közvetlenül a miniszterelnöknél kellett volna lobbizniuk. A felvidéki magyar pártvezető mindenesetre úgy látja, hogy a magyar kormány nyitott arra, hogy a visszajelzések alapján módosítson az intézkedéseken.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás