+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád & Tóth Helga
2020. június 5. péntek, 18:40
Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!
„Nem szabad felvennünk a mocskos kesztyűt. Ők haza fognak menni innen, mi pedig, itt élő magyarok és románok holnap is közösen kell megoldásokat találnunk a város érdekében”

 

– ezt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester nyilatkozta június 4-én a Transindexnek. Egy román járókelő pedig annyit mondott, hogy

 

„ez az első alkalom, hogy megünneplik Trianon napját Romániában – a románoknak ez a második nemzeti ünnepe kéne legyen”.

 

A nyilatkozatok apropója, hogy a román szélsőjobboldal pillanatnyilag legaktívabb zászlóshajója, a Calea Neamului (A Nemzet Útja) nevű szervezet június 4-én az 55 ezer fős lakosú (ez egy 2011-es szám, ebből 40 ezren magyarok) székelyföldi Sepsiszentgyörgyön szervezte meg a trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulóját ünneplő rendezvényét. Akinek a szervezet neve ismerős valahonnan, az azért lehet, mert ők voltak azok is, akik egy évvel ezelőtt berontottak az úzvölgyi temetőbe is, áttörve a székelyek „imakordonján”.

 

A sepsiszentgyörgyi román nacionalista megemlékezésre a többnyire a Kárpátokon túlról érkezett résztvevők mintegy másfél órán keresztül énekeltek román hazafias dalokat a város főterén, Vitéz Mihály egykori havasalföldi fejedelem szobra előtt. Az esemény különösebb incidensek nélkül zajlott, a kezdeményezéshez nagyon kevés helyi román csatlakozott csak. Később a Szent György téren egy finoman a mai magyar államvezetést is méltató ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a város magyar lakosai a centenáriumra – de kinek mi a véleménye a másik rendezvényéről, és hogyan viszonyulnak Trianonhoz románok és magyarok a székely nagyvárosban?

 

Ez mind kiderül a Transindex helyszíni videóriportjából!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás