Járt ide busz, de elvitte a demokrácia: Erdély legelszigeteltebb faluja maga épít utat

2020.07.16. 13:29

Románia legelszigeteltebb településén megelégelték a helyi csángók, hogy már évtizedek óta nem építik meg nekik a Székelyföldre vezető utat: elkezdték azt ők maguk járhatóvá tenni. A járvány még kapóra is jött ehhez: az amúgy Nyugat-Európában vendégmunkáskodó fiatalok is besegítettek.

Kostelek egy apró csángó falu, Románia talán legelszigeteltebb települése. Területileg már éppen hogy nem a magyar többségű Hargita, hanem a román többségű Bákó megyében található Ágas (Agăș) nevű községhez tartozik, annak egyetlen magyar nyelvű részeként. A korábban még a Csíkszépvízhez tartozó településen nemhogy munkalehetőség nincs, még rendes út sem vezet el a légvonalban 30 kilométerre található regionális központhoz, Csíkszeredához. De igazából kelet felé, Bákó megye irányába se valami jó minőségű az út. Mint az az alábbi térképen látható, ahhoz, hogy valaki innen Csíkszeredába ingázhasson, ahhoz óriási, 80 kilométeres kerülőt kell tennie Kostelekről a Gyimeseken át.

Ezt elégelték meg a kostelekiek: Timar Daniel rendőr kezdeményezésére elkezdték maguk megjavítani a települést Székelyfölddel összekötő utat, hogy az legalább járható legyen, 

meguntak ugyanis az önkormányzatra és a megyére várni, hogy megoldja nekik a problémát.

Amikor a Transindex stábja a helyszínen járt, már az utolsó simításokat végezték a munkások. A koronavírus-járvány ráadásul még kapóra is jött nekik, hiszen számos fiatal, aki amúgy Nyugat-Európában dolgozott volna a pandémia alatt, otthon kellett maradjon, így volt idejük segíteni. A falubéliek meg örülnek az útnak, hiszen nemcsak szimbolikus jelentéssel bír, hogy elérik Székelyföldet, hanem számos gyakorlati haszna is lesz ennek. És mindezt a videóban el is mondják!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek