+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Vitárius Bence
2021. január 26. kedd, 18:10
Bezzeg Románia: keleti szomszédunknál már javában elkezdődtek a lazítások, igaz, nem mindenhol, és nem is egyformán. A székelyföldi megyék zöld zónának számítanak, azaz itt akár estig is lehet kocsmázni, míg Kolozsváron és Temesváron csak a teraszokra lehet kiülni. Mutatjuk, hogyan néz ki mindez!

BUDAPESTRŐL MINDÖSSZE 15 ÉS FÉL ÓRÁS VONATOZÁS UTÁN SIKERÜLT MEGÉRKEZNÜNK AZ IGAZI SZÉKELY TÉLBE. A KOVÁSZNA MEGYEI SEPSISZENTGYÖRGYÖN NYITVA TARTHATNAK A VENDÉGLÁTÓHELYEK TERASZAI IS, IGAZ, AZ IDŐJÁRÁS EZT PICIT MEGNEHEZÍTI.

 

KOVÁSZNA MEGYE JÁRVÁNYÜGYILEG ÚN. ZÖLD ZÓNÁBA TARTOZIK, AMI AZT JELENTI, HOGY A VENDÉGLÁTÓHELYEK BELTEREI 30 SZÁZALÉKOS KAPACITÁSSAL MŰKÖDHETNEK. AMEDDIG A MEGYÉBEN AZ ÚJONNAN FERTŐZÖTTEK SZÁMA 3 EZRELÉK ALATT MARAD, AZAZ 14 NAP ELTELTÉVEL NEM JUT 3-NÁL TÖBB FERTŐZÖTT 1000 LAKOSRA, ADDIG NYUGODTAN LEHET RENDELNI A VÁROS KÖZPONTJÁBAN TALÁLHATÓ TEIN TEAHÁZBAN IS.

 

AZ AZONNALIN SOKAT OLVASHATTATOK MÁR ARRÓL, HOGY A ROMÁNIAI ORTODOX PAPOK MILYEN GYAKRAN ELLENSZEGÜLNEK A KORMÁNY JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSAINAK. PERSZE SZÉKELYFÖLD EBBEN IS MÁS: ENNEK A REVERENDÁBAN SÉTÁLÓ EGYHÁZFINAK NEM ESETT NEHEZÉRE FELTENNIE A MASZKOT AZ UTCÁN, AMI ROMÁNIÁBAN IS KÖTELEZŐ. 

 

NEM, NEM A BUDAPESTI SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEMMEL SZOLIDARÍT EZ A JÁTSZÓTÉR, EGYSZERŰEN CSAK LE VAN ZÁRVA A GYERMEKEK ELŐTT, DE NEM VILÁGOS, HOGY ENNEK A TÉL VAGY A KORONAVÍRUS AZ OKA, HABÁR EKKORA HÓBAN MINDEGY IS.

 

AZ ESTI SEPSISZENTGYÖRGY VÁROSKÖZPONTJÁNAK A LÁTVÁNYA IS MEGÉR EGY MISÉT. FONTOS ELMONDANI, HOGY ROMÁNIÁBAN MINDENHOL ESTE 11 ÓRÁIG LEHET KÓRICÁLNI AZ UTCÁKON, ÚGYHOGY KIVÁLÓ SÉTÁKAT LEHET TENNI A HAVAS UTCÁKON.

 

AKINEK VISZONT NINCS KEDVE KINT FAGYOSKODNI, AZT FORRÓ HANGULAT, ÜTŐS RÖVID, ÉS HIDEG HOSSZÚ ITALOK VÁRJÁK A VÁROSKÖZPONT TÖBB KOCSMÁJÁBAN. A SZIMPLÁBAN SZÉP SZÁMMAL GYŰLTEK ÖSSZE ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY OTTJÁRTUNKKOR ÉPPEN SZERDA ESTE VOLT, SEPSISZENTGYÖRGY MEG AZÉRT MÉGISCSAK EGY VIDÉKI KISVÁROS.

 

AZ UDVARRÓL NÉZVE BARÁTI LÁTVÁNYT NYÚJT A SZIMPLA FEDETT TERASZA, AHOL ANNAK ELLENÉRE IS TÖBBEN TARTÓZKODNAK, HOGY A HELYISÉG BENTI RÉSZE IS ÜZEMEL. ENNEK KÉT EGYSZERŰ OKA VAN: A TERASZT FŰTIK, ÉS DOHÁNYOZNI SEM KELL KIMENNI A HIDEGBE, MIVEL A FEDETT TERASZOKRA NEM VONATKOZNAK A DOHÁNYZÁST TILTÓ SZABÁLYOK.

 

A SZINTÉN ZÖLD ZÓNÁS MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉ ILYEN LÁTVÁNYT NYÚJT VENDÉGEK NÉLKÜL. A BENTI HELYEK MAROS MEGYÉBEN IS NYITVA TARTHATNAK, A KORA DÉLUTÁNI LAPPANGÓ IDŐSZAK ALATT PEDIG IGAZI FELÜDÜLÉS 2021-BEN EGY ILYEN HELYEN MEGEBÉDELNI. 

 

MÍG NAPPAL BŐVEN TALÁLUNK HELYET A MAROSVÁSÁRHELYI GCAFÉBAN, ADDIG ESTÉRE A HELY A KAPACITÁSAIHOZ MÉRTEN TELJESEN MEGTELIK, AKI PEDIG NEM FOGLALT IDEJÉBEN ASZTALT, AZ KÉNYTELEN A KINTI HIDEGBEN A CIGARETTAFÜSTBEN MELEGEDNI.

 

VANNAK, AKIK MÉG ÍGY IS EZT VÁLASZTJÁK, MINTHOGY OTTHON ASZALÓDJANAK.

 

ILYEN HANGULATOS KÁVÉZÓK IS RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLNAK MAROSVÁSÁRHELYEN, AHOL ELVITELRE ÉS HELYBEN FOGYASZTÁSRA IS ÁRUSÍTJÁK A NAPI KOFFEINADAGOT.

 

EGY JÓ KÁVÉ UTÁN, AZ ESTI KOCSMÁZÁS ELŐTT AKÁR MÉG KORCSOLYÁZHATUNK IS EGY VIDÁMAT MAROSVÁSÁRHELY FŐTERÉN.

 

ERDÉLYBEN A FOODPANDA A HELYI NETPINCÉR, DE MAROSVÁSÁRHELYEN MÁR MEGKAPHATOD HELYBEN A MEKIZÉS ÉLMÉNYÉT IS, NEM SZÜKSÉGES HÁZHOZ RENDELNI. KORCSOLYÁZÁS UTÁN NEM ELHANYAGOLHATÓ CÉLPONT, FELTÉVE, HA NEM VAGYUNK EGÉSZSÉGMÁNIÁSOK.

 

KOLOZSVÁRT SÁRGA ZÓNÁBA SOROLJA A ROMÁN KORMÁNY, MIVEL KOLOZS MEGYÉBEN JANUÁRBAN MÉG NEM ESETT HÁROM EZRELÉK ALÁ A FERTŐZÖTTEK SZÁMA. ITT A VENDÉGLÁTÓHELYEK CSAK ELVITELRE ÁRULHATNAK, ILLETVE CSAK AKKOR FOGADHATNAK VENDÉGET, HA RENDELKEZNEK TERASZOKKAL, OTT PEDIG TUDJÁK TARTANI AZ ASZTALOK KÖZÖTTI 2 MÉTERES TÁVOLSÁGOT. A VÁROS KÖZPONTI PARKJÁBAN ETTŐL FÜGGETLENÜL BÁRKI VÁSÁROLHAT KÜRTŐSKALÁCSOT ÉS LÁNGOST.

 

A SZURKOLÓK ÉLETÉT IS ALAPOSAN MEGKESERÍTI A JÁRVÁNY. A VÁROSI ARÉNA, AMI IDEÁLIS ESETBEN A KOLOZSVÁRI U CLUJ FOCICSAPAT OTTHONA, JÓ IDEJE NEM LÁTOTT SZURKOLÓKAT. ROMÁNIÁBAN A MECCSEKET ZÁRT KAPUK MÖGÖTT TARTJÁK A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA, AZ U CLUJ SZURKOLÓI EZÉRT MOLINÓT RAKTAK KI A STADIONRA. EZ RAJTA A FELIRAT: TUDJUK, HOGY PANDÉMIA VAN, DE A SPORT SZURKOLÓK NÉLKÜL UTÓPIA.

 

KOLOZSVÁRON A KINT AZ ÚJ BENT! MIVEL A VENDÉGLÁTÓHELYISÉGEK BELTEREI NEM NYITHATNAK KI, EZÉRT VÁROSSZERTE FEDETT TERASZOKKAL TALÁLKOZHATUNK.

 

AMELYIK VENDÉGLÁTÓHELY NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK A FEDETT TERASZT, OTT A LEHAVAZOTT PADOK AZ ÉPÜLETEK MELLETT MARADNAK. ÜRESEN.

 

A FALAKON IZZÓ HŐSUGÁRZÓK NÉLKÜLÖZHETETLEN KELLÉKEI A JANUÁRI PANDÉMIÁS VENDÉGLÁTÁSNAK MÁTYÁS KIRÁLY SZÜLŐVÁROSÁBAN.

 

A VÁROS SOVIET NEVŰ KÁVÉZÓJA IGAZI CSEMEGE AZOKNAK, AKIK LUBICKOLNÁNAK A KOMMUNISTA NOSZTALGIA FÜRDŐJÉBEN. IGAZ, AZ ÁRAKAT NEM ÉPPEN PROLETÁR ZSEBRE SZABTÁK A TULAJDONOS ELVTÁRSAK.

 

AKIK NEM KOCSMÁZNAK, AZOK A MÁTYÁS-SZOBOR HÁTÁNÁL NAPFÜRDŐZHETNEK.

 

IGEN, ENNEK A SZOBORNAK A HÁTÁNÁL.

 

KOLOZSVÁR UTCÁIN MEGSZOKOTT LÁTVÁNY: KEDVENC KÁVÉZÓJUK ELŐTT VÁRJÁK CIGIZGETVE, HOGY ELKÉSZÜLJÖN AZ ELVITELRE MEGVÁSÁROLT KÁVÉJUK.

 

BÚCSÚZÓUL PEDIG EZ A LÁTVÁNY FOGADJA MINDAZOKAT, AKIK TÁVOZÁSUK ELŐTT MÉG VISSZANÉZNEK A FELLEGVÁRBÓL A LEHAVAZOTT KOLOZSVÁRRA. AKIT A FENTI ÉLET NEM GYŐZÖTT MEG ARRÓL, HOGY ELNÉZZEN IDE, TALÁN EZ A KÉP MEG FOG.

 

FOTÓK: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás