+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 5. péntek, 08:40
Már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha az ember Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazik. De vajon miért kell még karantén egy horvát nyaralás után, mikor ott már csak 39 fő az aktív koronavírusos esetszám?

Péntektől korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Ez azt jelenti: mostantól nem kell negatív koronavírus-teszt az utazáshoz 48 órán túli ott tartózkodás esetén sem, és ilyenkor se a határon való átlépés, sem a visszalépés után nem kell kéthetes karanténba vonulni. 

 

Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy mostantól az osztrákok, szlovákok és csehek is korlátozások nélkül jöhetnek Magyarországra – illetve mindez vonatkozik minden olyan EGT-ország állampolgárára, akinek itthon állandó tartózkodási kártyája van.

 

Szijjártó azzal indokolta az intézkedést, hogy sikerült kontroll alatt tartani a járványt Magyarországon, amihez a korábbi korlátozások is kellettek a határon, egész Közép-Európában mindenki lezárta a határait, így rendkívül sikeres volt a védekezés. Egyébként más országok vonatkozásában is készítenek elő hasonló enyhítéseket, például Németországgal, ahol egyelőre az a könnyítő intézkedés, hogy a vállalatcsoportokon belüli utazás lehetséges korlátozásoktól mentesen. Emellett a horvátokkal is zajlanak megbeszélések bizonyos mértékű lazításról.

 

Hogyan is állnak ezek az országok most a koronavírussal?

 

Magyarországon csütörtökön összesen 1210 fő, Csehországban 2359 fő, Szlovákiában 122 fő, Ausztriában 418 fő aktív fertőzött volt már csak csütörtökön,

 

míg Németországban ez a szám 8387 volt, Horvátországban pedig csak 39.

 

Vagyis kérdés, ha a magyarok egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Horvátország ennyire jól áll, miért ne utazhatnánk oda anélkül, hogy utána két héten át otthon kelljen maradniuk? Erre a választ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta meg a csütörtöki kormányinfón: azért óvatosak a horvátokkal, mert ők az olaszok felé is megnyitották a határaikat. Az olaszoknál egyébként csütörtökön még 38 429 aktív eset volt.

 

Most, hogy szabadon lehet menni a már korábban megnyitott Szlovénia és Szerbia mellett Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba, hova mentek?

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás