Június 15-től nemcsak az osztrák, de a cseh és a szlovák határ is megnyílhat a magyarok előtt

Szerző: Illés Gergő
2020.05.19. 14:37

Ha úgy alakulnak a számok, minket is bevesznek a „mini-Schengenbe” kevesebb, mintegy hónap múlva. Állítólag júniustól Horvátországba is utazhatnak a magyarok.

Június 15-től nemcsak az osztrák, de a cseh és a szlovák határ is megnyílhat a magyarok előtt

Magyarországot is beveheti Ausztria, Csehország és Szlovákia a három ország között alakuló „mini-Schengenbe”, amelynek keretében az osztrákok három velük határos visegrádi országgal szemben is megnyitnák a határokat és fokozatosan megszüntetnék a határellenőrzést – erről beszélt az osztrák külügyminiszter cseh és szlovák kollegáival való egyeztetéseit követően kedden a Der Standard tudósítása szerint.

Visszatérhet a teljes utazási szabadság

Az Azonnalin is beszámoltunk már Csehország, Szlovákia és Ausztria kölcsönös határnyitási tervéről, de pár napja az osztrákok is arról beszéltek, a szlovák és a cseh mellett magyar határ is megnyílhat június 15-től. A keddi bejelentésben az újdonság elsősorban az, hogy a mini-Schengen-tervből végül mégsem hagyják ki Magyarországot,

így a négy állam koordináltan megnyitná egymás állampolgárai előtt a határokat június 15-től.

Alexander Schallenberg néppárti osztrák külügyminiszter arról beszélt: „abban állapodtunk meg, hogy ezen az úton együtt szeretnénk továbbmenni, és Magyarországot is bevonjuk ebbe”.

Hozzátette: a határnyitásról szóló döntés a jövő héten születhet meg, ekkor tisztázzák a döntés hatályba lépésének pontos időpontját is. Egyelőre viszont „intenzív munka folyik, hogy június közepétől visszatérjen az utazás teljes szabadsága a cseh, szlovák és magyar szomszédainkkal, akárcsak a koronavírus előtt” – mondta.

Nagyon jók a közép-európai számok

Persze az enyhítésnek nem ész nélkül kell jönnie, döntéseket csak kedvező egészségügyi, biztonsági és mobilitási tényezők mellett hoznak meg, de „a szomszédos országok fertőzöttségi rátája nagyon jó” – mondta Schallenberg. A határnyitás feltétele pedig az, hogy ez így is maradjon, a következő napokban ennek megfelelően

az osztrákok, csehek és szlovákok Szijjártó Péter magyar külügyminisztert is beveszik a tárgyalásokba.

Schallenberg nem lódít, mikor nagyon kedvező számokról beszél a régióban: Ausztriában keddig mindössze 1011 aktív koronavírusos beteg van, Magyarországon 1677, Csehországban pedig 2654. Ennél is jobban áll viszont Szlovákia, ahol 275 aktív eset van csupán (és kedden nem is találtak új fertőzöttet), valamint Horvátország, ahol 169-en betegek csak. 

Ausztria egyelőre Németországgal és Svájccal állapodott meg a teljes határnyitásról június közepétől, Németország felé pedig már most is viszonylag szabad az átjárás. Viszont a három, osztrákokkal szomszédos visegrádi állam tekintetében a korlátozások egyelőre fennmaradtak. Hogy az osztrákok többi szomszédjával, vagyis Szlovéniával és Olaszországgal mikor történhetne meg a kölcsönös határnyitás, arra még nincs menetrend – mindenesetre az olaszok június 3-tól már minden uniós állampolgár számára lehetővé teszik a beutazást.

Május 21-től egyébként Szlovákia is enyhít nagyon szigorú határátlépési rezsimjén: a Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakcímmel rendelkező személyek ugyanis legfeljebb 24 órára átléphetik a határt Magyarország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Svájc vagy Németország felé úgy, hogy utána nem kell kötelező karanténba vonulniuk visszatérésük után.

Horvátország is nyitna, mentenék a szezont

Bár nem a fenti keretrendszerben, de június elejétől Horvátország is több uniós tagállam előtt tervezi megnyitni a határait. A határnyitásról helyi médiaértesülések szerint

a horvátok megállapodtak az osztrákokkal, magyarokkal, csehekkel és szlovákokkal is,

ezen államok polgárai pedig a bilaterális egyezményeknek köszönhetően úgy tűnik, szabadon üdülhetnek majd Horvátországban. Június 15-től pedig a német állampolgárok előtt is megnyílhat a horvát határ.

Arról, hogy Európa turisztikailag jelentős országai hogyan próbálják megmenteni a nyári turistaszezont, itt olvashatsz bővebben az Azonnalin.

BORÍTÓKÉP: Az üres autópálya a hegyeshalmi határ előtt márciusban. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek