+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. május 31. vasárnap, 11:12
Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Június elejétől Indiában jelentősen enyhülnek a koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt kijárási korlátozások – a különösen nagy veszélyesnek ítélt területeken azonban még a hónap végéig érvényben lesznek az intézkedések az indiai hatóságok tájékoztatása szerint.

 

A Narendra Modi miniszterelnök által vezetett indiai kormány

 

az éttermeknek és a boltosoknak is engedik a nyitást június 8-ától, mellettük pedig a vallási helyek is fogadhatják a hívőket.
 

Érvényben maradnak azonban a távolságtartási szabályok és a nyitva tartási időket is korlátozzák. Júliusig az egyetemek és a közoktatás újraindításáról is döntés születik.

 

Egyúttal a kormány arra kérte a tartományokat, határozzák meg, területükön mely városokra és régiókra ne vonatkozzon az enyhítés. Az egyelőre biztos, hogy sportesemények megrendezését továbbra sem engedik, ahogy a nemzetközi repülőutakra, a tömegközlekedésre, mozikra, uszodákra, kocsmákra és nagyobb létszámú vallási eseményekre sem vonatkozik az enyhítés.

 

Az 1,3 milliárd lakosú országban 182 ezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, hivatalosan pedig 5186-an haltak meg a járványban. Ezekre a számokra India esetében azonban fokozottan igaz, hogy legfeljebb hozzávetőlegesen tükrözhetik a valóságot a nagy népsűrűség és a sok helyen rossz állapotban lévő egészségügyi ellátórendszer miatt.

 

Ezzel együtt a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az országban még nem tetőzött a járvány, és

 

a beazonosított fertőzöttek száma növekszik. Ezt támasztja alá az is, hogy május 29-én és 30-án is rekordott döntött a regisztrált új fertőzöttek száma.

 

Mindkétszer nyolcezer fölötti esettel.

 

Narendra Modi második kormányfői ciklusának megkezdésének első évfordulóján nyílt levélben bíztatta az indiaiakat, mondván, az ország „példamutató gazdasági újraéledését” várja, egyúttal sajnálatát fejezte ki a több millió, Indián belül hatalmas távolságokat megtevő és munkájukat elvesztő munkások miatt, akik elvesztették állásukat és a városokból hazatérve vállalniuk kellett a veszélyes hazautat.

 

Szerdán a helyi média tudósítása szerint legalább kilenc ilyen munkás vesztette életét hazaútja során a kormány által indított vonatokon. A tudósítások szerint ezeken a szerelvényeken sem elég élelem, sem elég víz nem állt az emberek rendelkezésére.

 

NYITÓKÉP: Stephanie Monot / Needpix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás