+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 18. hétfő, 11:59
Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

A legújabb országos tesztelést a korábbiakkal ellentétben nem egy hétvége alatt folytatják le: a kormány vasárnapi döntése szerint a mintavétel már 18-án, hétfőn elkezdődik, és január 26-ig tart. Az országban 250 mobil mintavételi pont működik, ahol bárki elvégeztetheti ingyen az antigén tesztet, ezeken felül a kormány most nem vesz részt a tesztelés megszervezésében, azt önkéntes alapon az önkormányzatokra bízza és állja a költségeket is (5 eurót – azaz körülbelül 1800 forintot – kapnak majd az önkormányzatok minden egyes elvégzett tesztért).

 

Negatív teszt nélkül szinte sehova

 

Január 27-től jönnek a minden eddiginél keményebb szigorítások: csak negatív teszt birtokában szabad kimozdulni otthonról. Néhány kivétel azért lesz: élelmiszer, gyógyszer, higiéniai termékek beszerzéséhez, orvoshoz, gyermekgondozással kapcsolatban, állateledel és állattartással kapcsolatos egyéb termékek megvásárlásához, illetve állatok gondozása céljából ki lehet mozdulni otthonról negatív teszt nélkül is. Nem kell negatív teszt annak, aki házasságot kötni megy, közeli hozzátartozó temetésén vagy keresztelőn vesz részt. Kutyát sétáltatni is lehet majd negatív teszt nélkül. 

 

Minden máshoz azonban, ami eddig csak simán kivétel volt a kijárási korlátozás alól, negatív teszt birtokában szabad majd elhagyni az otthont.

 

Annak is negatív teszt kell majd, aki csak kimenne kicsit a természetbe sétálni vagy sportolni,

 

(kivéve a 15 évnél fiatalabbakat és a 65 évnél idősebbeket), de postára, bankban, biztosítónál ügyet intézni, tankolni, kocsit, kerékpárt szervizbe vinni, ruhát tisztíttatni, cipőt javíttatni sem lehet majd negatív teszt nélkül. Kivételt jelentenek azok a személyek, akik igazolni tudják, hogy már átestek a koronavírus fertőzésen.

 

A szigorítások január 27-től február 3-ig általánosan érvényesek. Január 29-ig a kormány kiértékeli az országos tesztelés eredményeit: azon járásokban, ahol rosszabb lesz a járványhelyzet, a szigorítások változatlan formában maradnak február 7-ig, a többi járásban a természetbe kimozduláshoz és a munkába járáshoz február 3 után nem lesz szükséges a negatív teszt.

 

A jelenlegi – és hamarosan szigorodó – kijárási korlátozások február 7-ig vannak érvényben, eddig tart ugyanis a szükségállapot Szlovákiában. Ha a kormány ezután is fenn akarja tartani a korlátozásokat, ahhoz a szükségállapotot is meg kell hosszabbítania.

 

Nem látszik az országos tesztelés hatékonysága

 

Szlovákia a koronavírus elleni küzdelemben a világon elsőként próbálkozott meg a teljes lakosság letesztelésével, amit azóta több körben is megismételt. A módszer azonban nem látszik hatékonynak: az országban az előző év végéig folyamatosan emelkedett a napi új esetek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is, miközben az egészségügyi rendszer az összeomlás szélére sodródott. Nyitra esetében az ottani orvosok az új Bergamóról beszélnek: a megyeszékhelyen hűtőkocsikban tárolják a holttesteket, mert a temetkezési vállalkozók nem győzik a munkát. 

 

Közben a kaotikus válságkezelést kormányon belüli konfliktusok is súlyosbítják: Igor Matovič miniszterelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter azóta nem értenek egyet a válságkezelés módjában, hogy 2020 tavaszán átvették az ország irányítását, kettejük konfliktusa odáig fajult, hogy Matovič Sulíkot tette felelőssé a koronavírus miatt halálesetekért. 

 

Nemcsak a válságkezelés mikéntje miatti nézeteltérések fűtik a konfliktust: a miniszterelnök azzal is vádolta a miniszterét, hogy szándékosan lassítja az antigén tesztek beszerzését. Az antigén tesztek pontossága körül egyébként is sok a bizonytalanság: január második hetében a Harmanec papírgyár 173 dolgozója közül 80 személy esetében lett pozitív az antigén teszt. Ellenőrzésképp közülük 70 személynél elvégezték a PCR-tesztet is, ami viszont mindannyiuk esetében negatív lett. Igor Matovič szerint azonban ebben az esetben nem azt a típusú tesztet használták, amit az országos tesztelésen is szoktak.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás