+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Bakó Bea
2020. május 25. hétfő, 13:05
A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság. Több tízezer hasonló per van még folyamatban az országban.

A 2015 őszén Németországban kipattant dízelbotrány után majdnem öt évvel

 

a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) megerősített egy korábbi ítéletet, amely alapján a gyártónak kártérítést kell fizetnie egy vásárlónak,

 

amiért a cég hamis adatokat közölt a dízelautók károsanyag-kibocsátásáról – írja a Der Spiegel.

 

Az ügy öt évvel ezelőtt az USA-ban indult útjára, először az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) vette észre, hogy a feltüntetettnél jelentősen nagyobb kibocsátása lehet a Volkswagen dízelautóinak. Ezt 2015 őszén a cég is elismerte. Csak az Egyesült Államokban 480 ezer eladott autó került így az utakra.

 

Németországban egy vásárló ez alapján állította: a megvásárolt VW Sharannal átverte a cég, ezért visszaköveteli a 31 500 eurós vételárat. A Volkswagen a bíróságon azzal védekezett, hogy a hamis kibocsátási adatok miatt nem érte kár a rheinhald-pfalz-i vásárlót. A koblenzi tartományi bíróság azonban a vásárlónak adott igazat – kiegészítve azzal, hogy az autóval megtett kilométerekkel arányosan kell kevesebb pénzt visszafizetnie a cégnek.

 

A BGH most ezt az ítéletet erősítette meg döntésével, aminek a VW azért sem örülhet, mert Németországban a cég közlése szerint 60 ezer hasonló per van ellenük folyamatban.

 

A BGH érvelése szerint a manipulált kibocsátási adatokkal ellátott autó eladásával a VW jó erkölcsbe ütköző módon járt el, ezáltal pedig a vásárlót egy általa valójában nem kívánt szerződés megkötésére vette rá, hiszen a vásárló kifejezetten alacsony kibocsátású gépkocsit akart venni.

 

Érdemes ugyanakkor azt is látni, hogy mindez nem jelenti azt, hogy a folyamatban lévő többi, többtízezer esetben is automatikusan ilyen döntés születne. Az ítéletnek ugyanis lényeges pontja, hogy a jó erkölcsbe ütközés azért állt meg, mert a vásárló, ha tudta volna, hogy az autó kibocsátása magasabb, meg sem vette volna azt. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy ezt további többtízezer ügyben is bizonyítani fogják majd. 

 

Korábban a hasonló ügyekben az alsóbb szintű bíróságok az egyes perekben hol a vásárlóknak, hol a VW-nek kedveztek az ítéleteikkel. Ennek ellenére még sok minden befolyásolhatja a jövőbeli és most is futó pereket: ilyen lehet például az, hogy valaki a dízelbotrány kirobbanása után vagy előtt vásárolta-e az autóját. Hiszen ha utána, akkor például aligha hivatkozhat valaki arra, hogy jó erkölcsbe ütköző módon megtévesztették.

 

NYITÓKÉP: aero777 / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás