+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 6. péntek, 08:10
Egy német vendégnek nem tetszett a két náci egyenruhás embert ábrázoló kép, ezért lehúzták a szállodát az interneten. Úgy tűnik, ők hibáztak.

Bepereltek egy német turistát Ausztriában, miután Booking.comon és Tripadvisoron is megjegyzéseket tett arra, hogy tiroli szállásán például náci nagypapa látható – írja a Guradian. A leírás nem túloz, ugyanis a szálloda bejáratánál lévő képeken tényleg egy fiatalabb és egy öregebb ember volt látható horogkeresztes és birodalmi sasos egyenruhában. „Nem értettük, mit akar üzenni ez a szálloda, de nagyon sokatmondó kép volt ez az osztrák régió jelenlegi helyzetéről. A környékkel kapcsolatos érdeklődésünk azonnal el is szállt” – állt az értékelésben.

 

A gerlosi szálloda tulajdonosai a Bookinggal és a Tripadvisorral is felvették a kapcsolatot, de bocsánatkérés helyett azt követelték, tüntessék el az értékelést, mivel a náci nagypapa kifejezés sértő és rágalmazó:

 

a képen szereplő emberek ugyanis az egyik tulajdonos nagyapja, a másiknak pedig a nagybátya voltak, és 1935-től 1945-ig csak a náci Németország egyesített fegyveres erőinek, a Wehrmachtnak voltak a tagjai.

 

A holland Booking törölte, az amerikai Tripadvisor viszont nem, a tulajdonosok pedig annak ellenére, az értékelést álnéven írták meg róluk, a foglalási számukkal összepárosítva kisakkozták, ki írhatta, és feljelentették a vendéget Innsbruckban. Az őket képviselő ügyvéd szerint a képek osztrák szokás szerint csak a már halott családtagokra emlékeznek, és a Wehrmacht-egyenruhás képek voltak az egyedüliek, amik a tulajdonosok birtokában voltak.

 

Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy bár a Wehrmacht a nácik egyik szervezete volt, a tulajdonosok szerint az ott szolgáló katonák nem feltétlenül értettek egyet a nemzeti szocialista ideológiával.

 

Amikor a Thomas K álnéven szereplő vendég a tárgyaláson szembesítette őket nyomozásával, ami szerint mindkét katona belépett korábban az NSDAP-ba is, azt mondták, nem tudtak erről korábban.

 

A bíróság meglepő lépést tett: szerintük a szállodatulajdonos jó hírének védelme elsőséget élvez a véleménynyilvánítás szabadságával szemben, és kiemelték, hogy a képek kitétele nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok osztják a nemzeti szocialista nézeteket.

 

Az ügynek még nincs vége, ráadásul Németországban egy másik vonalon is folytatódik: a vendég azzal vádolja a szálloda tulajdonosának egy tagját, hogy telefonon zaklatta őt azzal, hogy törölje a véleményét Tripadvisorról is, amit végül inkább meg is tett. 

 

Hogy keretbe legyen foglalva a történet, azt is fontos megemlíteni, hogy a tulajdonosokat képviselő ügyvéd állítása szerint azóta már levették a két kifogásolt képet.

 

FOTÓ: Innsbruck / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás