Rendőrőrsöt csinálnak Hitler szülőházából

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.20. 06:46

Az ország ezzel szeretné megakadályozni, hogy a szélsőjobboldal kegyhelyévé váljon a 17. századi ház.

Rendőrőrsöt csinálnak Hitler szülőházából

Hosszú vacillálás után végül döntött Ausztria arról, hogy mit csináljanak a házzal, ahol Adolf Hitler életének első pár hetét töltötte: rendőrőrsöt csinálnak belőle. Wolfgang Peschorn belügyminiszter szerint ez egy üzenet is, és egyértelműen azt jelzi, ez az ingatlan nem a nácizmus emlékhelye – írja a BBC.

A 17. századi Braunau am Inn-ben található házat évtizedekig óta bérelte a kormány a tulajdonostól annak érdekében, hogy valahogy megakadályozzák a szélsőjobboldali turizmust. Volt már mozgássérült-központ, de 2014-ben még az volt a nagyívű terv, hogy menekülteket segítő intézménnyé alakítják. A kormány 2016-ban vette meg 810 ezer euróért, de sokak szerint eleve nem is kellett volna vele semmit csinálni, csak lebontani.

Peschorn kiemelte, hogy a ház rendőrőrssé alakítása félreérthetetlen jel arra, hogy ez a ház nem éleszti újjá a nemzetiszocializmust.

Adolf Hitler az itt dologzó apja miatt élt csecsemőként rövid ideig ebben a házban, aztán a családdal elköltöztek, és csak három hónapos korában költöztek el teljesen a városból. Ennek elelnére rendszeresen visszatért ide azután, hogy a náci Németország magához csatolta Ausztriát.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek