Megbüntette Johannist a magyarozásért a román diszkriminációellenes tanács

Szerző: Bakó Bea
2020.05.20. 12:55

Az ellenzékét Erdély magyaroknak való kiárusításával vádoló román elnöknek ötezer lejt, vagyis körülbelül 360 ezer forintot kell kicsengetnie.

Megbüntette Johannist a magyarozásért a román diszkriminációellenes tanács
„Jonapot kivanok, pe-sze-de” – ötezer lejbe került ez a „poén” Klaus Johannis román elnöknek,

aki azzal vádolta a jelenleg ellenzékben lévő PSD-t április végén, hogy eladja Erdélyt a magyaroknak. Mindezt arra alapozta, hogy a PSD-s politikus által elnökölt képviselőházon annak passzivitása miatt a román közjogi szabályok miatt észrevétlenül átcsusszant a székelyek autonómiatervezete, amit aztán persze a Szenátus gyorsan le is szavazott, így valójában a székely autonómiától egy percig sem kellett tartania Johannisnak.

Mivel a román elnök maga is kisebbségi, erdélyi szász, és eddig mérsékelt retorikájáról volt ismert, a magyarellenes megszólalása nagy vihart kavart, például a román parlament titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságában is próbálták kideríteni, hogy van-e bármi alapja annak a sejtetésnek, hogy bárki eladná Erdélyt a magyaroknak.

Most a román diszkriminációellenes tanács (CNCD) az ominózus jónapotpeszedézés miatt

5000 lejes bírságot szabott ki az államelnökre azzal az indokolással, hogy kijelentései „diszkriminatívak és megsértik az etnikai, nemzetiségi hovatartozáshoz kapcsolódó méltóság jogát”.

A diszkriminációellenes tanács azt is közölte: a jogsértés megállapításról 6 igen és 1 nem szavazattal döntöttek, a bírságról pedig 5 igen és 1 nem szavazattal – írja a Hotnews.

Johannis megtámadja a döntést a bíróságon

Az Asztalos Csaba vezette CNCD Romániában alapvetően nem dísznek van, rendre bírságolni szokott, ha valakit hiányos nyelvtudása miatt aláznak meg, ha valaki a lovak nyelvének nevezi a magyart, vagy ha focidrukkerek magyarellenes rigmusokat skandáltak – igaz, ezen bírságok mértéke százezer-többszázezer forintos nagyságrendű csak, így a Johannisra kirótt 5000 lejes bírság ezeknél egy fokkal magasabb. A bírság alsó határa 2000 lej (146 ezer forint), a felső határa elvileg 100 ezer (7,3 millió forint).

A CNCD döntéseit persze meg lehet fellebbezni, Johannis pedig a kolozsvári Maszol információi szerint máris jelezte: a szerinte „mélyen politikai” döntést tudomásul vette, de megtámadja azt a bíróságon.

Marcel Ciolacu, a Johannis által Erdély magyaroknak való eladásával megvádolt román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy reagált a hírre, hogy Klaus Johannisnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie, és meg kell ígérnie a románoknak, hogy többé nem próbálja meg olyan témákkal életben tartania a pártját, amelyek méltatlanok egy európai államfőhöz. „Szükséges, de szimbolikus gesztus volt. Sajnos Iohannis nagyot ártott az államelnöki funkció megítélésének. Az elnöknek tudnia kéne, hogy a 21. század Európájában már nem lehet ilyen durva petárdákkal dobálózni a nyilvánosság előtt. Minden európai kancellária előtt nevetségessé tette Romániát!” – posztolta a Facebookra Ciolacu.

Kelemen Hunor is megszólalt a CNCD döntését követően: „Helyes és szükséges döntés. Persze, a bírság nem az értéke szempontjából jelentős, mert egy államelnöknek nem nagy összeg az 5000 lej. Lehet, hogy meg is támadja a fellebbviteli bíróságon, meglátjuk. Ami fontos, az a döntés üzenete: hogy az etnikai közösséget, az emberi méltóságot diszkrimináció érte. Ez az üzenet sokkal jelentőségteljesebb, mint maga a bírság. Ezért örülök annak, hogy a döntést a nagyon nagy többséggel hozták meg” – reagált az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

Johannis magyarozását és a székely autonómia kérdését bővebben is kitárgyaltuk a Helyzetben, az Azonnali podcastjában, hallgasd vissza!

NYITÓKÉP: Klaus Johannis / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek