Így oldaná meg a román baloldal, hogy ne lehessen téma a székelyföldi autonómia

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.06. 13:17

Módosítanák a parlamenti szabályokat, hogy napirendre se lehessen tűzni olyan tervezeteket, amik Románia egységes és oszthatatlan nemzetállami jellegét, illetve területi integritását érintik.

Így oldaná meg a román baloldal, hogy ne lehessen téma a székelyföldi autonómia

Miközben a román sajtónak ismét lett témája azzal, hogy Orbán Viktor egy olyan földgömb fotójával kívánt sok sikert a történelemből érettségizőknek a Facebookon, amelyen Magyarország még nem volt olyan kicsi, mint most, azért a bukaresti politikum körében sem állt le az ötletelés, hogyan lehetne emlékezetessé tenni a trianoni békeszerződés 100. évfordulóját.

Olybá tűnik, kitalált egy megoldást arra a román Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy minél kevésbé égjen rájuk Klaus Johannis jobboldali államelnök múlt heti mondata, miszerint eladnák Erdélyt a magyaroknak. Ezt a tőle szokatlan stílusú és tartalmú mondatot Johannis azt követően mondta, hogy hallgatólagosan – azaz szavazás és a javaslat 45 napon belüli megtárgyalása nélkül, gyakorlatilag a képviselők lustasága és a járvány miatti káosz miatt – átment a PSD-s többségű képviselőházon az RMDSZ parlamenti képviselői által benyújtott székelyföldi autonómiatervezet. 

A román nemzeti hírügynökség, az Agerpres ugyanis arról számol be, hogy házszabálymódosítással vetnének véget annak, hogy az RMDSZ (vagy esetleg bárki más a jövőben) ismét benyújtson egy törvénytervezetet a székelyföldi autonómiáról.

Marcel Ciolacu PSD- és képviselőházi elnök – ugye őt vádolta azzal részben magyarul Johannis elnök, hogy Orbán Viktorral megállapodott Erdély eladásáról – ugyanis bejelentette, hogy a szintén PSD-s Robert Cazanciuc szenátusi elnökkel kezdeményezték a két ház szabályzatának módosítását. Tervezetük értelmében

sem a szenátus, sem a képviselőház nem fogadhatn be olyan jogszabálytervezeteket, amelyek Románia független, egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, illetve az ország területi integritását érintik.

Romániában bár alsóháznak hívják a képviselőházat és felsőháznak a szenátust, lényegében mindkét ház ugyanolyan jogkörökkel rendelkezik: a törvény akkor lesz valamiből, ha mindkét ház rámondta az igent (amelyik utoljára teszi ezt meg, azt nevezik döntő háznak), és az államfő is aláírta azt. Ciolacu indoklása szerint ezzel a módosítással véget lehet vetni annak a gyakorlatnak, hogy egyesek politikai érdekekből etnikai konfliktusokat szítanak.

A PSD kezdeményezése egyben reakció arra is, hogy kedden a kormányzó jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szenátusban napirendre tűzött két RMDSZ-es – 16 éve benyújtott, ám elfeledett, így eddig napirendre nem került, de eleve nem is területi alapú – autonómiajavaslatot, hogy aztán látványosan leszavazhassák azokat.

A jelenséget Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke így foglalta össze az Azonnalinak adott keddi interjújában: „A közvélemény-kutatások azt mutatták a szükségállapot eddigi két hónapjában, hogy a PNL népszerűsége megcsappant. Johannis szerintem úgy gondolta, hogy elő kell venni a jó öreg magyarkártyát, hogy uszítással elterelje a figyelmet a valódi problémákról. Sajnos Romániában egymás ellen is használják ezt a pártok.”

FOTÓ: Marcel Ciolacu / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek