+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kömlődi Ferenc
2020. március 21. szombat, 12:20
Kömlődi Ferenc a koronavírus miatt a kolumbiai tengerparti Cartagenában ragadt, és onnan tudósítja mostantól az Azonnalit: napról napra romlik a helyzet, üresednek ki az utcák, veszi le a kihalt tánctér előtt a DJ az utolsó lemezt, halkul le, majd végleg el a salsa. Vasárnaptól ki se lehet jutni innen.

Kömlődi Ferenc jövőkutató mostantól rendszeresen tudósítja az Azonnalit, hogy mi a helyzet a koronavírus miatt lezárt Kolumbiában.

 

November második fele óta járom Latin-Amerikát: Panama, Peru, Bolívia, Chile, Húsvét-sziget, újra Chile és Peru, majd Ecuador után most éppen a kontinens egyik legvarázslatosabb városában, a nemzetközi filmfesztiváljáról, koloniális építészetéről és végtelenített éjszakáiról, hedonizmusáról ismert észak-kolumbiai Cartagenában (hivatalos nevén Cartagena de Indias) várom a reggelt, a kijárási tilalom ideiglenes végét, hogy aztán, lévén a hétfő ünnepnap, péntek este 6-tól kedd reggel 4-ig ismét nézzem a hotelszoba négy falát, vagy maximum az erkélyről a Getsemani bohémnegyed üres utcáit, s hallgassam a légkondicionáló zümmögését.

 

Hétfő óta tart a kijárási tilalom, először (egy napig) este 10 és hajnali 4, keddtől pedig este 6 és hajnali 4 között.

 

KOLUMBIA ELNÖKE BEJELENTÉST TESZ, MINDEZ A SZÁLLODAI TÉVÉN NÉZVE

 

Március 4-én este léptem be Kolumbiába, az ecuadori Quitoból jövet, a bogotái El Dorado reptérre, majd átszállással Cartagena, éjszakázás a repülőtéren, utána az első hajnali busszal a bő 300 kilométerre, a Magdalena folyó partján fekvő másik gyarmati ékkőbe, egy hamisítatlan Gabriel Garcia Marquez-féle mágikus realista álomvilágba, a „1750-ben megállt az idő” Mompoxba (Santa Cruz de Mompox vagy Mompos) vettem az irányt.

 

Öt nap Mompox után pedig múlt kedd, március 10. óta Cartagena, teljes pompájában, örökös, de mára sajnálatosan belassult, csendben elhaló táncmenetben. Korábban már jártam itt, azonnal és egy életre beleszerettem, az út egyik csúcspontjaként vágytam ide, majd folytattam volna Panamában és Costa Ricában.

 

AZ ÚT ECUADOR FŐVÁROSÁBÓL MOMPOXON ÁT A TENGERPARTIG

 

Múlt csütörtökön jelentkeztem egy még péntekre kiírt vitorláshajóra: ötnapos karibi út, San Blas-szigetek, paradicsom. Az ausztrál szervező mondta, hogy bizonytalan, San Blasra senkit nem engednek be, múlt vasárnap pedig közölte, hogy nem indul el a hajó, mert a két ország között megszűnt a vízi közlekedés, és különben is, gondoljak bele: ha egyvalaki fertőzött, mire Panamába érünk, mind azok lettünk volna.

 

Április 29-re van repjegyem haza, a Lufthansa Panama-Frankfurt járatára. Talán január közepén, valahol Bolíviában hallottam először a koronavírusról. Világjárás közben különösebben nem nézek, nem olvasok híreket, politikát végképp semmit, maximum szalagcímeket. Orbánt, a kormányt csak diszkréten gyalázom, leginkább elfelejtem, az összes többi párttal együtt.

 

Majd lecseng, gondoltam, megint felfújják a semmit, szenzációhajhász médiatákolmány, ismertünk pár ilyet, kellenek a pluszkattintások, hello. Egyáltalán nem foglalkoztam vele, kézlegyintéssel intéztem és felejtettem el.

 

Azóta viszont szép lassan, észrevétlenül és sunyin beszüremkedett az életembe, személyes tereimbe. Az ecuadori Quitoban fogtam fel az egészet, amikor helyi mendemondák már ottani halottakról is szóltak (a hivatalos ecuadori adatok szerint a helyzet március 21-én, budapesti idő szerint 12 órakor a következő: 426 megbetegedés, 7 halott).

 

Március 4-én tehát Bogotába érkezve, a háromhónapos vízum bepecsételése után, rögtön megmérték a lázam a repülőtéren (mint minden Kolumbiába belépőét), 36,5 fok, mehettem tovább a cartagenai ászálláshoz.

 

Mompoxban belassult álomvilágban éltem, Cartagenában józanodtam ki belőle, és szálltam el az éjszakában. Tíz nap alatt az idill ugyan még nem rémálommá, de drámai valósággá vált:

 

napról napra romlik a helyzet, üresednek ki az utcák, veszi le a kihalt tánctér előtt a DJ az utolsó lemezt, halkul le, majd végleg el a salsa.

 

A KÖVETKEZŐ NAPOK ZÁRVATARTÁSÁT INDOKLÓ FELIRATOK CARTAGENA-SZERTE

 

Tíz nap alatt féktelen partikat, folyamatos karnevált, az óváros főterének látványos kurvaparádéját, karibi ritmuskavalkádot és naplementét, topgasztronómiát (majdnem olyan jó cevichéket, mint a perui), szakszerű, de erőszakmentes rendőrségi oszlatásokat, folyamatos szirénaszót, kijárási tilalmat, kvázi mindent és mindennek az ellenkezőjét megtapasztaltam.

 

CARTAGENA, MÉG A KIJÁRÁSI TILALOM ELŐTT

 

Két olvasmányélményemre gondolok: Edgar Allen Poe A vörös halál álarca és Mary Shelley Az utolsó ember.

 

Március 22-én, vasárnap lezárják Panama és Kolumbia légterét a külföldről érkező repülők előtt, de már most gyakorlatilag lehetetlen kijutni.

 

Egyelőre itt nagyobb biztonságban érzem magam, mintha Európában lennék, bár ma figyelmeztettek: ne higgyem el az összes rosszat, amit az ottani helyzetről hallok. Nem tudom, hogy elhiggyem-e, vagy sem, de úgy érzem, hogy Kolumbiában két héttel korábban meghoztak bizonyos intézkedéseket, amikkel Európában kivártak, és még járványügyi tapasztalatuk is több van, lásd a Zika-vírust

 

MOTOROS RENDŐRÖK SZÁJMASZKBAN 

 

Számszerűsítve, a kolumbiai kormány hivatalos koronavírus-honlapja alapján (2020. március 21., 12:00): 158 eset, 4552 negatív teszt, 0 halott. Az első megbetegedést március 6-án regisztrálták, 10 és 19 éves nő, Olaszországban járt előtte. Az esetekből legalább 82 kapcsolatba hozható az El Dorado repülőtérrel. Területi bontásban, nagyvárosi körzetekre összpontosítva Bogotában kiugróan sok a fertőzött (65), Bolivar megyében (székhelye Cartagena) 9, Antioquia (Medellin) 22. Az ország déli részét, például Amazonas megyét egyelőre nem érte el a világjárvány.

 

FOTÓK: Kömlődi Ferenc / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás