+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 1. vasárnap, 08:59
A szavazatok csaknem felét sikerült megszereznie a dél-kalorinai előválasztáson, ezzel életben tartva kampányát a március 3-i szuperkeddre.

Hiába okozott csalódást Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is (az előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában), a február 29-i dél-kalorinai előválasztás után mégis mosolyoghat: a szavazatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága mellett

 

Joe Biden a szavazatok majdnem felét, 48,4 százalékát szerezte meg.

 

Ezzel a volt alelnök messze a vermonti szenátor, Bernie Sanders előtt végzett, aki csupán a szavazatok 19,9 százalékának örülhetett. A közvélemény-kutatásoknak megfelelően harmadik helyen végzett a milliárdos üzletember, Tom Steyer, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem látja a győzelemhez vezető utat, vissza is lépett az elnökjelöltségtől. Versenyben maradt még az ötödik és hatodik helyen végző Pete Buttigieg és Elizabeth Warren, az előbbi 8,2, az utóbbi 7,1 százalékkal.

 

És hogy miért nyert Biden? A válasz egyszerű: az afroamerikai népesség miatt.

 

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű.

 

A dél-karolinai megmérettetés számaira lefordítva ez azt jelenti, hogy az egykori alelnök minden öt afroamerikai szavazóból hármat megnyert magának. Így Joe Biden az ötvennégy dél-karolinai delegált csaknem felét is behúzhatta – erről végleges eredmények még nincsenek – látótávolságba, körülbelül 10-15 delegáltnyi lemaradásba kerülve Bernie Sandershez képest.

 

Ez már csak azért sem behozhatatlan hátrány, mert a dél-karolinai előválasztást hagyományosan az úgynevezett szuperkedd előtti ugródeszkaként tudja használni a győztes: március harmadikán egyszerre tizennégy államban tartanak előválasztást, illetve az USA-fennhatóság alatt lévő Amerikai Szamoán kaukuszt (hogy az mi, arról itt olvashatsz), az összes elnyerhető delegált több, mint egyharmadát, mintegy 1300-at kiosztva. (A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegált támogatása szükséges.)

 

Tehát Joe Biden hozta a kötelezőt: életben tartotta a kampányát, és bizakodva mehet neki a szuperkeddnek is.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás