+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 1. vasárnap, 08:59
A szavazatok csaknem felét sikerült megszereznie a dél-kalorinai előválasztáson, ezzel életben tartva kampányát a március 3-i szuperkeddre.

Hiába okozott csalódást Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is (az előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában), a február 29-i dél-kalorinai előválasztás után mégis mosolyoghat: a szavazatok csaknem száz százalékos feldolgozottsága mellett

 

Joe Biden a szavazatok majdnem felét, 48,4 százalékát szerezte meg.

 

Ezzel a volt alelnök messze a vermonti szenátor, Bernie Sanders előtt végzett, aki csupán a szavazatok 19,9 százalékának örülhetett. A közvélemény-kutatásoknak megfelelően harmadik helyen végzett a milliárdos üzletember, Tom Steyer, aki azonban arra hivatkozva, hogy nem látja a győzelemhez vezető utat, vissza is lépett az elnökjelöltségtől. Versenyben maradt még az ötödik és hatodik helyen végző Pete Buttigieg és Elizabeth Warren, az előbbi 8,2, az utóbbi 7,1 százalékkal.

 

És hogy miért nyert Biden? A válasz egyszerű: az afroamerikai népesség miatt.

 

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű.

 

A dél-karolinai megmérettetés számaira lefordítva ez azt jelenti, hogy az egykori alelnök minden öt afroamerikai szavazóból hármat megnyert magának. Így Joe Biden az ötvennégy dél-karolinai delegált csaknem felét is behúzhatta – erről végleges eredmények még nincsenek – látótávolságba, körülbelül 10-15 delegáltnyi lemaradásba kerülve Bernie Sandershez képest.

 

Ez már csak azért sem behozhatatlan hátrány, mert a dél-karolinai előválasztást hagyományosan az úgynevezett szuperkedd előtti ugródeszkaként tudja használni a győztes: március harmadikán egyszerre tizennégy államban tartanak előválasztást, illetve az USA-fennhatóság alatt lévő Amerikai Szamoán kaukuszt (hogy az mi, arról itt olvashatsz), az összes elnyerhető delegált több, mint egyharmadát, mintegy 1300-at kiosztva. (A demokrata elnökjelöltség elnyeréséhez 1991 delegált támogatása szükséges.)

 

Tehát Joe Biden hozta a kötelezőt: életben tartotta a kampányát, és bizakodva mehet neki a szuperkeddnek is.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás