Megmenti a kampányát Obama alelnöke? Dél-Karolinában kiderül!

2020.02.29. 12:07

Joe Biden Dél-Karolinára valódi erődként tekint, ahol megerősödve várhatja a szuperkeddet. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Megmenti a kampányát Obama alelnöke? Dél-Karolinában kiderül!

Komoly csalódást okozott Joe Biden, Obama egykori alelnöke Iowában és New Hampshire-ben is: előbbiben negyedik, utóbbiban ötödik helyen végzett a megszerezhető delegáltak számában a jelölt, aki a mérsékeltségével és a megválaszthatóságával kampányolt az előválasztásokat megelőző évben. Nevadában már – messze lemaradva, de – második lett, a február huszonötödikei, Dél-Karolinában rendezett tévévitában pedig elég erős teljesítményt nyújtott. 

A kettő együtt nagyon jó megvilágításba helyezte Bident a médiában, tökéletes időzítéssel az előválasztás előtt, ezt pedig tetézte, hogy az állam legbefolyásosabb demokrata, afroamerikai politikusa, Jim Clyburn nyíltan mellette tette le a garast. 

Dél-Karolinában a szombati demokrata előválasztáson ötvennégy delegáltért megy a harc, az előválasztás nyílt, vagyis nem csak párrtagok vehetnek részt rajta.

Miért szeretik Bident a feketék?

Dél-Karolinában a népesség egyharmada afroamerikai (a demokrata szavazók között ez az arány már hatvan százalék), akiknek a köreiben Joe Biden Obama egykori alelnökeként nagyon népszerű. Az első két vereség után Biden országos és helyi támogatottsága is megcsappant, egészen egy héttel ezelőttig, amikor kilőtt: másfélszeresére nőtt a volt alelnök támogatottsága, 22-ről 37 százalékra ugorva, míg a második és harmadik Bernie Sanders és Tom Steyer 18-13 százalékon állnak. A többiek nem érik el a tíz százalékot: Buttigiegnak nyolc-, Warrennek hét-, Klobucharnak négyszázalékos eredményt mérnek az átlagolt közvéleménykutatások. 

Szinte biztos tehát, hogy Biden fog nyerni Dél-Karolinában: a kérdés az, mennyivel. Egy fölényes győzelem előnyt adhat neki (a szavazók szeretik a győzteseket) a márius harmadikai szuperkedd előtt, amikor egyszerre tizenegy államban tartanak előválasztást. Egy átlagos, vagy párszázalékos különbség már nem annyira meggyőző – és ez kritikus lehet a számára, mert az első két vereség után elzáródó pénzcsapok miatt nem tudott annyi erőforrást fordítani a szuperkedd államaira, mint kéne:

három nappal a szuperkedd előtt nincsenek fizetett Biden-hirdetések a tévében, és ez akkor sem fog változni, ha fölényesen megnyeri Dél-Karolinát,

és emiatt sok adomány érkezik a választóktól: már túl késő van hozzá. 

Ha viszont nincs pénzed médiára, attól még kiérdemelheted azt.  Biden taktikája, hogy mindent egy lapra feltéve abban bízik, hogy Dél-Karolina majd becsúzlizza egy jó helyre a szuperkedd estéjén, ami újabb dominóhatást indít el. Az egyenletben sok a „ha”, de összejöhet, ha fölényes győzelmet arat szombaton, és ez más szuperkedd-államokban is lefordítódik szavazatokra. 

Tud-e csodát tenni Bernie Sanders, és mi a helyzet a többiekkel?

Bernie Sanders abban reménykedhet, hogy a fiatalabb afroamerikaiak nem Bidenre ikszelnek majd, hanem rá: 2016-ban a fekete szavazók hatvanöt százaléka negyvenöt évnél idősebb volt, akiknek a nyolcvan százaléka Hillaryre szavazott, de harminc alatt már egálban volt az akkori két elnökjelölt-aspiráns. Probléma lehet azonban, hogy a fiatalok nem olyan aktív szavazók, pláne nem előválasztáson:

a Sanders-kampány egyik büszkesége, hogy milyen jól mozgósítja a fiatalokat: ezt szombat este lehet, hogy nem fogjuk olyan sokat hallani tőlük.

Meglepetésre a közvéleménykutatásokban a harmadik helyen áll a milliárdos Tom Steyer, aki igyekszik magát a filantróp, fekete bizniszeknek hitelt nyújtó jófej üzletembernek beállítani, aki politikailag középutas. Az afroamerikai demokrata szavazókugyanis tendenciózusan kevésbé liberálisok a fehér szavazóknál, Tom Steyer pedig egy visszafogott jelölt. Ez, és a nyakló nélkül reklámokra elköltött pénz lehet számára a siker titka, ami ha bekövetkezik, egy jó visszajelzés lehet Michael Bloomberg stratégiájának (ő az első négy államban nem indult, először a szuperkedden szavazó államokban méretteti meg magát, a hatvanegymilliárdos magánvagyonából megtámogatva). 

Paradox módon Sandersön kívül a többi jelöltnek is az az érdeke, hogy Biden nagyot nyerjen Dél-Karolinában,

ha ők már erre esélytelenek, a közvéleménykutatások szerint: ez ugyanis gyengítené Bernie Sanderst az olyan államokban mint Massachusetts és Minnesota, ahol sok középutas választó valószínűleg leszavaz majd Amy Klobucharra és Elizabeth Warrenre, akik ezekben az államokban nyerték a szenátori mandátumukat. Ezzel szemben egy Sanders győzelem Dél-Karolinában gyakorlatilag a verseny végének a kezdetét jelentené számukra.

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

FOTÓ: Joe Biden / Facebook

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek