+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 27. csütörtök, 18:21
A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a leendő közös jelöltet.

Nem állít saját főpolgármester-jelöltet Bukarestben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), hanem Nicuşor Dan jelöltségét támogatja, jelentette be csütörtökön az alakulat elnöke, Ludovic Orban, aki a magát eddig kifejezetten sikertelenül megbuktatni igyekvő ügyvezető kisebbségi kormány vezetője is egyben.

 

Orban elmondta: széleskörű felmérést végeztek a fővárosban, amelyből az derült ki, hogy a PNL bármely esetleges jelöltjének lenne ugyan esélye megnyerni a főpolgármester-választást, de nincs garancia arra, hogy győztesként kerülnének ki a Bukarestet 2016 óta első nőként vezető PSD-s Gabriela Firea főpolgármester elleni harcból. Ennélfogva a függetlenként induló Nicuşor Dannal folytatott egyeztetés után úgy döntöttek, hogy az ő jelöltségét támogatják, a döntést azonban még a PNL bukaresti szervezete vezetőségének és az alakulat végrehajtó bizottságának is jóvá kell hagynia.

 

Centrista belharc a fővárosért

 

Mindez azért nagy szó, mert – mint azt február közepén, a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali megírta

 

a román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, egy jelölt mögé beállva, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Eddig azonban nem volt konszenzus arról, hogy ki legyen Bukarest Karácsony Gergelye, a közös jelölt.

 

A PNL lépése az első, és talán a legfontosabb lépés ezen az úton, így ugyanis a jobboldal nagyrésze összezárt egy jelölt mögött: a jobbközép PNL ugyanis országosan a legnépszerűbb párt a közvélemény-kutatások szerint, az általuk támogatott Nicuşor Dan pedig alapvetően a 10-15 százalék köré mért, főleg a nagyvárosokban népszerű centrista-újhullámos-jobbközép Mentsük meg Romániát (USR) párt egyik fő alapítója – és bár nem tagja már a pártnak, az USR egyértelműen az ő jelöltségét támogatja.

 

Dan mögé egyelőre nem zárkózott fel az USR-vel hamarosan fuzionálni szándékozó, Dacian Cioloş vezette PLUS párt, ők ugyanis egy saját jelölt, Vlad Voiculescu korábbi román egészségügyi miniszter indításában gondolkodnak. Voiculescu január elején be is mutatott egy általa megrendelt közvélemény-kutatást a sajtónak, miszerint amennyiben vagy ő, vagy Dan indulna, és felsorakozna mögéjük a komplett román jobboldal, úgy Firea legyőzhető lenne.

 

Apró szépséghiba a PLUS számára, hogy a favorizáltjuk által rendelt kutatás magasabb támogatottságot jelzett Dannak, mint Voiculescunak. Közben Voiculescu és Dan román sajtóértesülések szerint külön leült, hogy megbeszéljék, hogyan tudnának közösen indulni, ám arról már nem tudtak megegyezni, ki induljon a főpolgármesteri címért, és ki legyen a majdani helyettes – Dan csütörtök este a PNL-központban újfent azt hangoztatta a sajtónak: Vlad Voiculescuból kitűnő főpolgármester-helyettes lenne.

 

Noha korábban úgy tűnt, hogy a konzervatív Népi Mozgalom Párt (PMP) is saját jelölttel, Theodor Paleologu román értelmiségivel indul a főpolgármesterségért, a pártalapító Traian Băsescu végül csütörtök este elővette legendás humorát, és közölte, csak azért hoztak szóba saját jelöltet, hogy ezzel is katalizálják a jobboldali együttműködést „a helyes irányba”, vagyis abba, hogy mindannyian felsorakozzanak Nicuşor Dan mögött. Orban és Băsescu szavai tehát egyre kevesebb esélyt hagynak Voiculescunak: a közös jelölt nagy eséllyel Dan lesz.

 

DAN ÉS AKTIVISTACSAPATA VALENTIN-NAPI SZÓRÓLAPOZÁS KÖZBEN. FOTÓ: FB

 

De pontosan ki is Nicușor Dan​?

 

Az erdélyi Fogarasban született, Franciaországban PhD-zett, matematikus végzettségű, Romániába való hazaköltözése után saját tudományos intézetet alapító 51 éves Dannak alapvetően a bukaresti önkormányzati politika a terepe: alapítója volt ugyanis az USR elődjének, a Mentsük meg Bukarestet nevű városvédő egyesületnek, ami először csak perelte a városvezetés kétes építési engedélyeit, majd a városháza korrupt gyakorlatát megelégelve 2012-ben egy hangsúlyosan a tömegközlekedésre koncentráló programmal meg is mérettette magát az önkormányzati választáson. Ezen független főpolgármester-jelöltként Dan 8,5 százalékot kapott.

 

Dan ezt követően be is ült a bukaresti közgyűlésbe, majd 2016-ban másodszor is elindult a főpolgármesterségért. Akkor a politikus már nem csak egy vezető értelmiségiek (Theodor Paleologu, Andrei Pleşu, Cristian Preda) és a liberális sajtó által támogatott lelkes civilként, hanem egy tapasztalt, Bukarest problémáit és az ezek megoldásához szükséges bürokratikus folyamatok mozgatórugóit belülről ismerő várospolitikusként kampányolt.

 

A győzelemhez ez sem volt elég, az általa kapott 32 százalék bár szép eredmény volt pártja számára, a jobboldal szétforgácsoltsága (a PNL jelöltje 11,18 százalékot, a Traian Băsescu volt államelnök alapította konzervatív PMP jelöltje 6,5 százalékot hozott) miatt a korábban népszerű tévés műsorvezetőként dolgozó, az ingyenes tömegrendezvényekre főpolgármesterként azóta rengeteget költő PSD-s Gabriela Firea 42,97 százalékkal simán nyert.

 

A 2016-os választás után pár hónappal Dan az akkor frissen megalakult USR első elnöke lett – az addigra párttá alakult Mentsük meg Bukarestet ugyanis lényegében átnevezte magát USR-vé –, és egészen 2017 nyaráig vezette az akkor még kifejezetten ideológiamentes, főleg a korrupció- és a politikaielit-ellenesség témáira koncentráló pártot. Sikeresen: a 2016-os parlamenti választáson új pártként majd’ 9 százalékos eredménnyel kerültek be a román parlament mindkét házába.

 

Dan amúgy pont az USR (főleg baloldalról) sokat kritizált ideológiamentessége miatt kényszerült távozásra a párt éléről, elnökként összetűzésbe került ugyanis a párt progresszív szárnyával, akik egyetlen parlamenti pártként szembe akartak helyezkedni az ortodox egyház és hallgatólagosan a komplett román politikai elit által támogatott, végül totális érdektelenségbe fulladt ún. családvédő népszavazással, amely alkotmányba írta volna, hogy a házasság férfi és nő között jöhet csak létre. Dan ellenezte a progresszívek álláspontját, szerinte az USR-nek nem volt miért résztvennie az erről szóló vitában, a párt érdekeit szerinte ugyanis az szolgálta volna, ha ajtajaik nyitottak mind a liberálisok, mind a konzervatívok előtt.

 

Miután egy belső pártszavazáson szűk, 52 százalékos többséggel győzött a progresszívek akarata, Dan lemondott a pártelnökségről (utóda átmeneti elnökként először a magyar Elek Levente volt pár hónapig, hogy aztán Dan Barna vegye át a pártot), majd kilépett mind a pártból, mind annak alsóházi frakciójából, és

 

azóta is függetlenként politizál.

 

Az idei, május végi vagy június eleji önkormányzati választáson Nicuşor Dan tehát harmadszorra indul a bukaresti főpolgármester-jelöltségért – és most már az lenne a furcsa, ha nem ő nyerné meg.

 

FOTÓK: Nicuşor Dan / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás