Már nem erőltetik Orbant a román liberálisok

Szerző: Szeghalmi Örs
2020.02.27. 08:16

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Már nem erőltetik Orbant a román liberálisok

Bejelentette szerda este Klaus Johannis román államfő, hogy kit kér fel kormányalakításra: ezúttal az eddigi pénzügyminisztert, Florin Cîțut bízta meg ezzel. Ő ugyancsak a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kabinetjét próbálhatja meg elfogadtatni a parlamenttel.

Ám a törvényhozás legerősebb pártja, a posztkommunista Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu már előre közölte: „még rémálmainkban sem szavazunk meg olyan csapatot, amelyet Florin Cîțu tár elénk”. Cîțut az ellenzék már a végül meg sem szavazott második Orban-kormány miniszterjelöltjeinek meghallgatásakor is negatívan véleményezte a parlament illetékes bizottsága. Cîţu jelöltségét akkor 18-an támogatták, 18-an ellene szavaztak. 

Vagys a PSD lényegében ismét csak húzni akarja az időt, hogy a PNL kormánya minél később kerülhessen hatalomra, így már ne lehessen előrehozott parlamenti választást kiírni.

Esélyes volt, de nem ő lett

Johannis államfő előzőleg konzultációra hívta a parlamenti pártokat, majd közölte, utána fontos bejelentést tesz. Így is lett végül, szerda este új miniszterelnök-jelöltet nevesített. Johannis előzőleg még azért hozzátette: továbbra is Ludovic Orbant tekinti a legesélyesebbnek arra, hogy kormányalakítási megbízást kapjon. Végül azonban mégsem ezt történt.

Romániában a házszabály szerint a parlamentnek 15 nap áll a rendelkezésére, hogy szavazzon az új kormány beiktatásáról, ez azonban nem történt meg a héten Ludovic Orban második kabinetével, ugyanis a PSD egyszerűen távolmaradt az üléstől, hogy ne legyen meg az a minimális számú képviselő sem, akikkel el lehet kezdeni az ülést, így megakadályozta Orban második kabinetjének parlamenti erőpróbáját. Orbanék ugyanis meg akartak bukni a parlamentben, hogy ezzel kiprovokálják az előrehozott választást. (Az első Orban-kormány a PSD által benyújtott bizalmatlanségi indítvánnyal február 5-én bukott meg.)

Ám mivel a PSD nem volt hajlandó asszisztálni ehhez, most patthelyzet van, amiért – legalábbis az államfő szerint – a PSD okolható. „A PSD bojkottálta a parlamenti beiktatás céljából összehívott ülést, ezért nem került sor a szavazásra. Így azt kockáztatjuk, hogy patthelyzet alakul ki, márpedig ez az utolsó dolog, amit jelen körülmények között szeretnénk. (...) Mi tovább akarunk lépni, a dolgoknak mozogniuk kell, az országot kormányozni kell" – mondta Johannis.

A ROMÁN ALSÓHÁZ BEJÁRATA 

Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nagyon elégedett Ludovic Orban miniszterelnöki munkájával. Azt mondta, az Orban-kormány rövid idő alatt számos fontos intézkedést hozott, amelyekre szüksége volt az országnak, az előző kormányok azonban csak halogatták ezeket. „Ha vonalat húzunk, nemhogy nincs mit felrónom neki, sőt: meg kell dicsérnem" – nyomatékosította.

Friss hírek szerint most Ludovic Orban tehát nem kormányfő lehet, hanem az alakuló csapatban miniszterelnök-helyettes, vagy tárcavezető. Ha a kormányfő helyettese lesz, akkor – a miniszterjelöltekkel ellentétben – Orban elkerülheti a parlamenti szakbizottsági meghallgatást és véleményeztést is, amely Romániában általában az ellenzék és a hatalmi erők közötti éles szóváltások, nem egyszer megalázó közjátékok egyik színtere szokott lenni.

Kelemen Hunor megunta a játszmázást

Mint ismert, a PNL és az államfő célja most, hogy kétszer is megbukjon a PNL kormánya, hogy erre hivatkozva előrehozott parlmenti választást lehessen kiírni. Ám ezt újabban sikerrel akadályozza az ellenérdekelt PSD. Sőt, az államfő is azt mondta, a PSD blokkoló lépései miatt az előrehozott voksolások esélye 50 százalék alá esett e napokban. Ám hozzátette, hogy még nem adják fel.

Pedig a PSD mellett a szocdemekkel sokszor együttműködő RMDSZ is szeretné már, ha feladnák. Az erdélyi magyar párt elnöke, Kelemen Hunor Facebookon szólalt meg: „Az előrehozott választást le kell venni a napirendről. Most politikai kormányra van szüksége Romániának, amelyhez megfelelő támogatottság is társul. Olyan koalíciós kormányra van szükségünk, amely egyensúlyt teremt a gazdaságban, és elsődleges feladatának tekinti a koronavírus-járvány megelőzését. (...) És az előrehozott választást is csak abban az esetben tudjuk támogatni, ha az emberek előbb biztonságban érzik magukat, és egészségükre semmi sem jelent veszélyt.”

CÍMLAPFOTÓ: A román alsóházi terem kupolája / Camera Deputatilor

Szeghalmi Örs
Szeghalmi Örs az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek