+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 21. péntek, 12:40
A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis román jobboldali államfő azt az elnöki rendeletet, amelynek révén a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki az Európai Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnökét, Donald Tuskot. Jeppe Tranholm Mikkelsent, az Európai Unió Tanácsa főtitkárát a Románia Csillaga érdemrend főtisztviselői fokozatával, Klaus Welle-t, az Európai Parlament főtitkárát pedig a Románia Csillaga érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a román államfő, tudósít az Agerpres.

 

A Románia Csillaga a legmagasabb szintű román állami kitüntetés, amelynek legmagasabb fokozata a Donald Tusknak adandó nagykereszt.

 

A kitüntetéseket az államfő nagyrabecsülése jeléül osztotta ki azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet a kitüntetettek nyújtottak annak érdekében, hogy sikeres legyen Románia 2019 első félévében betöltött soros elnöksége az Európai Unió Tanácsának élén. Itt egyébként Románia inkább a megúszásra játszott, az egész félév legfontosabb történése az Azonnali által a helyszínről közvetített nagyszebeni EU-csúcs volt, amit Johannis arra használt, hogy szülővárosába hívta az uniós vezetőket, hogy megmutassa pár hónappal az elnökválasztás előtt, ki is a valóban nemzetközileg beágyazott elnökjelölt az országban.

 

Tusknak a román néplélekre legnagyobb hatással bíró tette ezidő alatt valószínűleg a soros elnökség kezdetét ünneplő rendezvényen tartott nyitóbeszéde volt. Ezen románul olvasta fel beszédét, kitérve arra, hogy az első családi kocsijuk egy 1300-as Dacia volt, apósának fia pedig ma is Dacia Dustert vezet. Majd beszélt arról is, hogy nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, végül azt kérte, hogy elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

 

 

Tusk kitüntetését külön érdekessé teszi, hogy Tőkés Lászlótól pár éve elvették a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit 2009-ben a rendszerváltás temesvári forradalommal való elindításában játszott történelmi szerepéért kapott.

 

A Tőkés által kapott lovagi fokozat eleve a legalacsonyabb szintet jelenti a Románia Csillaga érdemrenden belül, ami azt a látszatot keltheti, hogy a román EU-elnökség sikere a román elit szemében többet ér a rendszerváltásnál.

 

Tőkés kitüntetésének visszavonását 2013-ban az akkori román kormányfő, Victor Ponta azt követően kezdezményezte, hogy Tőkés Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi szerepet kellene vállalnia Erdély felett, ugyanúgy, ahogyan Ausztria teszi Dél-Tirollal. Ponta kezdeményezése akkor nyitott fülekre talált, a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága az akkori román államfőnek, Traian Băsescunak javasolta is a kitüntetés visszavonását.

 

Tőkés ezt követően panaszt tett, mondván a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre, ő azonban véleményt mondott csak. Az érdemrend Tőkésnek adományozott lovagi fokozatát végül több környi bírósági tárgyalást és ítéletet követően Klaus Johannis vonta vissza 2016-ban.

 

2019-ben, a temesvári forradalom 30. évfordulóján voltak ugyan hangok, hogy Johannis adja vissza Tőkésnek a református lelkészként a forradalom játszott szerepe elismeréseként a tőle elvett kitüntetést, ám ez nem történt meg. A román államfő inkább még több embertől elvette a kitüntetést, mégpedig mindenkitől, akitől a Tőkésék által a bíróságon hivatkozott törvény értelmében el kellene: így például a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöktől is.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Zágráb / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás