+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 21. péntek, 12:40
A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Aláírta csütörtökön Klaus Johannis román jobboldali államfő azt az elnöki rendeletet, amelynek révén a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki az Európai Tanács volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnökét, Donald Tuskot. Jeppe Tranholm Mikkelsent, az Európai Unió Tanácsa főtitkárát a Románia Csillaga érdemrend főtisztviselői fokozatával, Klaus Welle-t, az Európai Parlament főtitkárát pedig a Románia Csillaga érdemrend parancsnoki fokozatával tüntette ki a román államfő, tudósít az Agerpres.

 

A Románia Csillaga a legmagasabb szintű román állami kitüntetés, amelynek legmagasabb fokozata a Donald Tusknak adandó nagykereszt.

 

A kitüntetéseket az államfő nagyrabecsülése jeléül osztotta ki azért a rendkívüli hozzájárulásért, amelyet a kitüntetettek nyújtottak annak érdekében, hogy sikeres legyen Románia 2019 első félévében betöltött soros elnöksége az Európai Unió Tanácsának élén. Itt egyébként Románia inkább a megúszásra játszott, az egész félév legfontosabb történése az Azonnali által a helyszínről közvetített nagyszebeni EU-csúcs volt, amit Johannis arra használt, hogy szülővárosába hívta az uniós vezetőket, hogy megmutassa pár hónappal az elnökválasztás előtt, ki is a valóban nemzetközileg beágyazott elnökjelölt az országban.

 

Tusknak a román néplélekre legnagyobb hatással bíró tette ezidő alatt valószínűleg a soros elnökség kezdetét ünneplő rendezvényen tartott nyitóbeszéde volt. Ezen románul olvasta fel beszédét, kitérve arra, hogy az első családi kocsijuk egy 1300-as Dacia volt, apósának fia pedig ma is Dacia Dustert vezet. Majd beszélt arról is, hogy nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, végül azt kérte, hogy elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

 

 

Tusk kitüntetését külön érdekessé teszi, hogy Tőkés Lászlótól pár éve elvették a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit 2009-ben a rendszerváltás temesvári forradalommal való elindításában játszott történelmi szerepéért kapott.

 

A Tőkés által kapott lovagi fokozat eleve a legalacsonyabb szintet jelenti a Románia Csillaga érdemrenden belül, ami azt a látszatot keltheti, hogy a román EU-elnökség sikere a román elit szemében többet ér a rendszerváltásnál.

 

Tőkés kitüntetésének visszavonását 2013-ban az akkori román kormányfő, Victor Ponta azt követően kezdezményezte, hogy Tőkés Tusványoson arról beszélt, hogy Magyarországnak védhatalmi szerepet kellene vállalnia Erdély felett, ugyanúgy, ahogyan Ausztria teszi Dél-Tirollal. Ponta kezdeményezése akkor nyitott fülekre talált, a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága az akkori román államfőnek, Traian Băsescunak javasolta is a kitüntetés visszavonását.

 

Tőkés ezt követően panaszt tett, mondván a hatályos törvény szerint a Románia Csillaga érdemrendet akkor kell visszavonni, ha a kitüntetettet jogerősen szabadságvesztésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyek méltatlanná teszik az elismerésre, ő azonban véleményt mondott csak. Az érdemrend Tőkésnek adományozott lovagi fokozatát végül több környi bírósági tárgyalást és ítéletet követően Klaus Johannis vonta vissza 2016-ban.

 

2019-ben, a temesvári forradalom 30. évfordulóján voltak ugyan hangok, hogy Johannis adja vissza Tőkésnek a református lelkészként a forradalom játszott szerepe elismeréseként a tőle elvett kitüntetést, ám ez nem történt meg. A román államfő inkább még több embertől elvette a kitüntetést, mégpedig mindenkitől, akitől a Tőkésék által a bíróságon hivatkozott törvény értelmében el kellene: így például a korrupcióért kétszer is elítélt Adrian Năstase volt szociáldemokrata miniszterelnöktől is.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Zágráb / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás