A román Orbannak kampányolt Weber az EU-csúcs előtt

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.09. 11:02

Senki sem kérdezte magyar témában a néppárti vezetőket a nagyszebeni EU-csúcs előtti EPP-találkozón.

A román Orbannak kampányolt Weber az EU-csúcs előtt

Délelőtt, órákkal a Nagyszeben főterén tartandó csütörtöki EU-csúcs előtt külön összegyűltek az Európai Néppárthoz tartozó állam- és kormányfők a dél-erdélyi város szélén, a norvég-liechtenstein-izlandi pénzből felújított tóparti Astra Falumúzeumban.

A találkozó nem valamiféle titkos összeesküvés: a Néppártnál az a szokás, hogy a politikusaik előre megbeszélik, próbálják összehangolni, milyen álláspontot vigyenek pár órávval később az Európai Tanács megbeszélésén.

Ezért is lehet fájó Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették a jobbközép pártcsaládban – őt ezért már meg se hívták ide a tanácsülés előtt,

így az álláspontját se tesztelni, se megvitatni, se elfogadtatni nem tudja Sebastian Kurz-cal, Angela Merkellel, Klaus Johannissal, Bojko Boriszovval, Donald Tuskkal és a többi néppárti vezetővel. A Néppárt azért nem maradt Orbán nélkül: a találkozón jelen volt Ludovic Orban, a legnagyobb ellenzéki román párt, az EP-választási listája első helyére egy habzó szájú magyarellenes tévés személyiséget rakó Nemzeti Liberális Párt (PNL) magyar gyökerekkel is rendelkező elnöke.

Hogy a néppártiak mennyire egymással akartak beszélni, jól mutatja, hogy a sajtót lényegében nem is engedték kérdezni, a falumúzeum tava előtt tartott sajtótájékoztatójuk lényegében kimerült a kölcsönös udvariaskodásban, és a házigazda Románia dicséretéről, a Néppárt-tag PNL méltatásáról szólt. Joseph Daul, a Néppárt elnöke Románia európai útjáról lelkendezett, Klaus Johannis román államelnök azt hangoztatta, mekkora szó, hogy 30 évvel a szocialista rendszer leváltását követően európai uniós csúcstalálkozó helyszíne lehet Románia, Ludovic Orban pedig azt ígérte, hogy pártja jó európai lesz.

BALRA LUDOVIC ORBAN, A HÁZIGAZDA PNL ELNÖKE

Egyedül Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje állt le három újságírói kérdésre – egyik sem Orbán Viktorról vagy a Fidesz Néppárt-tagságáról szólt szóval úgy néz ki, a nemzetközi sajtó már elkönyvelte szakításnak az elhidegülést. Főleg miután Joseph Daul, a Néppárt elnöke szerdán Nagyszebenben nyilvánvalóvá tette – miután Orbán Viktor bejelentette: nem tartja alkalmasnak sem Manfred Webert, sem a többi csúcsjelöltet az Európai Bizottság vezetésére –, hogy a Fidesz esetében két forgatókönyv lehetséges: vagy kizárják őket, vagy maguk lépnek ki.

Weber: Csak a PNL!

A mezőnyt elnézve ezért nem is meglepő, hogy erősnek minősíthető mondata egyedül Manfred Webernek volt, aki úgy látta, még az EU-csúcs napján is meg kell segítenie a PNL-t az EP-kampányban. „Sem a kormányzó román szociáldemokraták, sem a velük kormányzó liberálisok sincsenek ott a tárgyalóasztalnál Európában: európai pártcsaládjuk vagy felfüggesztette őket, vagy kizárással fenyegeti. Csak a PNL jöhet szóba, ha Románia erős uniós képviseletet akar.” Arra az újságírói kérdésre, miszerint amennyiben ő vezeti majd az Európai Bizottságot, lesz-e külön biztosa a jogállamiság felügyeletének, Weber érdemben nem válaszolt azt mondta, különösen nagy hangsúllyal kezeli majd a témát.

A bajor politikus ezt követően arról beszélt, hogy 46 éves emberként különösen büszke arra, hogy az ő generációja már nem látott háborút, ez pedig az Európai Uniónak köszönhető. Mint elmondta, az Európai Néppárt ma is Európa alapítói atyáinak nyomaiban jár:

„Ezt az Európát, évtizedek vívmányait ma meg kell védenünk. Mert ismét megszólaltak ellene a nacionalista és egoista hangok. De Európa pártja mi vagyunk!”

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek