+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. február 19. szerda, 07:39
Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

A brit belügyminisztérium nyilvánosságra hozta új külföldiekre vonatkozó munkavállalási törvényeiről alkotott elképzeléseit, ezek pedig már bőségesen érintik Magyarországot is. A brexit teljes lezajlása után szándékaik szerint le akarják szoktatni a munkáltatókat az olcsó munkaerőre támaszkodástól, és inkább az szeretnék, ha a meglévő személyzet megtartásába, illetve automatizálásba fektetnének.

 

Priti Patel államtitkár szerint a jövőben a legragyogóbbak és legjobbak jöhetnek az Egyesült Királyságba.

 

Ez a tervek szerint egy pontalapú bevándorlási rendszerrel lesz megoldva, amit az EU-ból és EU-n kívülről érkezőkre is alkalmaznak majd. Beszélni kell például angolul, illetve fel kell tudni mutatni egy szaktudást igénylő munkára állásajánlatot hitelesítve, illetve be kell mutatnunk az állás betöltéséhez szükséges végzettségünket. Ezek ötven pontot érnek.

 

Az előző három kritériummal együtt összesen 130 pontot lehet majd szerezni, ebből hetvenet kell mindenkinek begyűjteni ahhoz, hogy a brit hatóságok jóváhagyják a munkavállalást.

 

A belügyminisztérium külön kiemelte, hogy a pontrendszert még biztosan fogják finomítani, jövőre biztosan véget ér az Unió által biztosított szabad munkaerő áramlás a részükről.

 

Aki esetleg nem felel meg a feltételeknek, de mindenképp le akarna telepedni a briteknél, az még idén december 31-ig törvényesen megteheti, aki pedig már ott lakik, annak nincs mitől félnie, ha kitölti a megfelelő papírokat.

 

A bevándorlási szabályok mostani formája egy magyar üzletágat már szinte biztosan kinyír: a munka jellegét be sem mutató állásközvetítőkét, akik jellemzően könnyebb munkákra utaztatták ki az általában képzettséggel és nyelvtudással sem rendelkező magyarokat. 

 

Arról, hogy a már ott lévő honfirátsaink hogy viszonyulnak a brexithez, itt írtunk egy cikket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás