+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 30. csütörtök, 11:30
Az egri városházán nemcsak a Kubatov-lista frissítésére szolgáló, választópolgárokat profilozó lista került elő, hanem a 2014-es ajánlóívek is, amelyeket rég meg kellett volna semmisíteni.

Októberben a jobbikos Mirkóczki Ádám személyében ellenzéki polgármestert választott Eger, ami egyben azt is jelenti, hogy kerülnek elő a csontvázak a szekrényből a városban. Most az Azonnali kiadójához tartozó Egri Ügyek beszámolója szerint

 

fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről.

 

A helyi lap szerint az egyik alpolgármester irodájának egyik szekrényében volt az a dosszié, amelyben a képek tanúsága alapján a Fidesz helyi ún. Kubatov-listája kapott helyett, illetve feltehetően még a 2014-es választási kampány során gyűjtött ajánlások fénymásolatai, amelyet a helyi fideszes aktivisták Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz képviselőjének gyűjtöttek. Az ilyen ajánlásokat már rég meg kellett volna semmisíteni a jogszabályok szerint.

 

A Fidesz pártigazgatójáról elnevezett Kubatov-lista egy olyan dokumentum, amelyben különféle szempontok alapján tartják számon az állampolgárokat, főleg azt jelezve, hogy az adott személy mennyire mozgósítható a választás napján a Fidesz mellett – az Egerben talált listákon a polgárok aktivitását például egy skálán 1 és 7 között értékelték.

 

AZ 1-ES A FIDESSZEL SZEMBEN LEGELUTASÍTÓBB MAGATARTÁST JELZI, A 7-ES PEDIG A LEHETŐ LEGLOJÁLISABB VISELKEDÉST A NAGYOBBIK KORMÁNYPÁRT IRÁNT.

 

Az ilyen – törvénytelenül birtokolt – listákat az egyes választások, vagy fideszes aláírásgyűjő kampányok során folyamatosan frissítik, az Egerben előkerült dokumentumokon látszik, is hogyan: jelzik, hogy a korábbi lista alapján az adott helyen lakik-e még az ember, változott-e a lojalitása, ezen felül ha valaki nem fideszes, azzal vitába is szállnak, ehhez pedig kapnak mindenféle okosító kártyákat, amelyeken érvek szerepelnek.

 

LISTÁZTÁK, AKI MEGHALT, ÉS AZT IS, AKI BE SE ENGEDTE AZ AKTIVISTÁKAT.

 

A most előkerült papírok a 2014-es választási kampány során keletkeztek, amikor Egerben a Fidesz jelöltjének, Nyitrai Zsoltnak gyűjtöttek aláírásokat. A Helyi Választási Bizottság által hitelesített íveket a gyűjtési időszak után vissza kell szolgáltatni a HVB-nek éppen azért, hogy a választók személyes adatait megvédjék, a választási bizottság pedig kilencven nap után megsemmisíti azokat. Meg például azért is, hogy egy adott jelölt csapata ne adja azt át egy másik jelöltnek, akinek aztán már csak másolnia kell a neveket és adatokat.

 

A JOGELLENES LISTA 2020-BAN IS MEGVAN A 2014-ES TÁMOGATÓKRÓL

 

Az egri Kubatov-lista mellett azonban megtalálták a 2014-es gyűjtési időszak ajánláóíveinek fénymásolt verzióit, amelyeket tehát öt éve nem szolgáltattak vissza, vagy semmisítettek meg. Az októberi kampányban Egerben fel is merült egyébként egy jelölt kapcsán, hogy ajánlásait a fideszes jelöltéről másolhatta.

 

Az Egri Ügyek arról ír: Mirkóczki Ádám polgármester az ügyben büntetőfeljelentést tesz,

 

ismeretlen tettes ellen személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával, emellett a csütörtöki közgyűlésen fel fogja szólítani a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselőket a lemondásra és mandátumuk visszaadására.

 

Megkérdeztük a fideszes Nyitrai Zsoltot is az ügyről, amint reagál, jelentkezünk!

 

FOTÓK: Egri Ügyek

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás