+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 30. csütörtök, 11:30
Az egri városházán nemcsak a Kubatov-lista frissítésére szolgáló, választópolgárokat profilozó lista került elő, hanem a 2014-es ajánlóívek is, amelyeket rég meg kellett volna semmisíteni.

Októberben a jobbikos Mirkóczki Ádám személyében ellenzéki polgármestert választott Eger, ami egyben azt is jelenti, hogy kerülnek elő a csontvázak a szekrényből a városban. Most az Azonnali kiadójához tartozó Egri Ügyek beszámolója szerint

 

fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő a polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről.

 

A helyi lap szerint az egyik alpolgármester irodájának egyik szekrényében volt az a dosszié, amelyben a képek tanúsága alapján a Fidesz helyi ún. Kubatov-listája kapott helyett, illetve feltehetően még a 2014-es választási kampány során gyűjtött ajánlások fénymásolatai, amelyet a helyi fideszes aktivisták Nyitrai Zsoltnak, a Fidesz képviselőjének gyűjtöttek. Az ilyen ajánlásokat már rég meg kellett volna semmisíteni a jogszabályok szerint.

 

A Fidesz pártigazgatójáról elnevezett Kubatov-lista egy olyan dokumentum, amelyben különféle szempontok alapján tartják számon az állampolgárokat, főleg azt jelezve, hogy az adott személy mennyire mozgósítható a választás napján a Fidesz mellett – az Egerben talált listákon a polgárok aktivitását például egy skálán 1 és 7 között értékelték.

 

AZ 1-ES A FIDESSZEL SZEMBEN LEGELUTASÍTÓBB MAGATARTÁST JELZI, A 7-ES PEDIG A LEHETŐ LEGLOJÁLISABB VISELKEDÉST A NAGYOBBIK KORMÁNYPÁRT IRÁNT.

 

Az ilyen – törvénytelenül birtokolt – listákat az egyes választások, vagy fideszes aláírásgyűjő kampányok során folyamatosan frissítik, az Egerben előkerült dokumentumokon látszik, is hogyan: jelzik, hogy a korábbi lista alapján az adott helyen lakik-e még az ember, változott-e a lojalitása, ezen felül ha valaki nem fideszes, azzal vitába is szállnak, ehhez pedig kapnak mindenféle okosító kártyákat, amelyeken érvek szerepelnek.

 

LISTÁZTÁK, AKI MEGHALT, ÉS AZT IS, AKI BE SE ENGEDTE AZ AKTIVISTÁKAT.

 

A most előkerült papírok a 2014-es választási kampány során keletkeztek, amikor Egerben a Fidesz jelöltjének, Nyitrai Zsoltnak gyűjtöttek aláírásokat. A Helyi Választási Bizottság által hitelesített íveket a gyűjtési időszak után vissza kell szolgáltatni a HVB-nek éppen azért, hogy a választók személyes adatait megvédjék, a választási bizottság pedig kilencven nap után megsemmisíti azokat. Meg például azért is, hogy egy adott jelölt csapata ne adja azt át egy másik jelöltnek, akinek aztán már csak másolnia kell a neveket és adatokat.

 

A JOGELLENES LISTA 2020-BAN IS MEGVAN A 2014-ES TÁMOGATÓKRÓL

 

Az egri Kubatov-lista mellett azonban megtalálták a 2014-es gyűjtési időszak ajánláóíveinek fénymásolt verzióit, amelyeket tehát öt éve nem szolgáltattak vissza, vagy semmisítettek meg. Az októberi kampányban Egerben fel is merült egyébként egy jelölt kapcsán, hogy ajánlásait a fideszes jelöltéről másolhatta.

 

Az Egri Ügyek arról ír: Mirkóczki Ádám polgármester az ügyben büntetőfeljelentést tesz,

 

ismeretlen tettes ellen személyes adatokkal való visszaélés és választási csalás gyanújával, emellett a csütörtöki közgyűlésen fel fogja szólítani a jelenlegi fideszes önkormányzati képviselőket a lemondásra és mandátumuk visszaadására.

 

Megkérdeztük a fideszes Nyitrai Zsoltot is az ügyről, amint reagál, jelentkezünk!

 

FOTÓK: Egri Ügyek

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás