„Az ellenfeleinkkel nem beszélgetünk, hanem legyőzzük őket, és pont!” Kiszivárgott hangfelvételen beszél a NER természetéről az egri fideszes

Szerző: Illés Gergő
2019.10.03. 14:54

„Mindenkinek helye van ennek a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad”, az árokbetemetés pedig azt jelenti, hogy „akit lehet” és „aki idomul”, azt „áthúzzuk a mi oldalunkra, pozíciókat is adunk neki”, csak ne politizáljon – így vall a kormány politikájáról Oroján Sándor egri Fidesz-alelnök.

„Az ellenfeleinkkel nem beszélgetünk, hanem legyőzzük őket, és pont!” Kiszivárgott hangfelvételen beszél a NER természetéről az egri fideszes

Egy, a tavalyi országgyűlési választási győzelem után a polgármestereknek tartott eligazításon titokban készített hangfelvételt juttattak el csütörtökön az Egri Ügyek helyi hírportál szerkesztőségébe, melyen Oroján Sándor, a kormánypárt helyi alapszervezetének alelnöke pár településvezetőnek arról vall, hogy aki a Nemzeti Együttműködés Rendszerét támadja, az valójában a rendszer minden tagját sérti meg ezzel.

Ha engem megsértesz, az egész NER-t megsérted

Oroján október 13-án a Fidesz színeiben indul önkormányzati képviselőjelöltként Eger 8. választókörzetében, emellett az egri Fidesz-alapszervezet ügyvezető alelnökeként tevékenykedik. Egyes egri pletykák szerint ráadásul Habis László regnáló polgármester őt tenné meg alpolgármesterének, amennyiben jövő vasárnap megnyeri a választást a hevesi megyeszékhelyen.

„Arról van szó, hogy van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, melynek mindannyian a tagjai vagyunk, és

ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, akkor az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené”

– kezdi mondandóját a felvételen Oroján, majd kitér egy tiszafüredi helyi ügyre, ahol a Tisza-parti település jegyzője került szembe a város fideszes képviselőivel.

Ugyanis az Átlátszó cikke szerint Spisák György tiszafüredi jegyző és a városi közgyűlés fideszes képviselői között 2012-ben véglegesen megromlott a viszony, mely miatt a képviselőtestületi többség – mint később kiderült – jogellenesen felmentette Spisákot, akit az akkori polgármester helyezett vissza tisztségébe. 2014-ben új polgármestere lett viszont a városnak Ujvári Imre személyében, aki két hét után ismét felmentette a jegyzőt, csakhogy törvénytelenül, emiatt a bíróság pedig 6,5 millió forintot ítélt meg a kirúgott jegyzőnek.

Mivel a városvezetés még így sem volt hajlandó fizetni, a Spisáknak megítélt kártérítést és perköltséget még megfejelték egy körülbelül 700 ezer forintos végrehajtási költséggel, melyet végül a város volt kénytelen kifizetni. Ujvári idén is elindul a Fidesz színeiben polgármesternek, kihívója viszont ezúttal a kirúgott jegyző, Spisák lesz majd.

Aki idomul, az kap pozíciókat, csak ne politizáljon!

Oroján szerint ez az ügy is rávilágít arra, hogy ha valaki a fideszes polgármestert „bántja” és „megy a sajtóhoz”, az pont olyan, mintha bármelyik más fideszes településvezetőt, vagy őt bántanák. A felvételen kifejtette: olyan nincs, hogy valaki egyszerre küzdjön a rendszer ellen és próbáljon hozzá lojális lenni, ezért nem hisz benne, hogy egy embernek egyszerre lehet pozitív és negatív személyisége is. Emiatt azt szeretné elérni, hogy „váljunk meg más fronton is ettől az embertől, aki Tiszafüreden nagy problémákat okoz, biztosan láttátok már az újságcikkeket, Index, satöbbi”.

„Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térrel, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont”

– vallott a rendszer természetéről a kiszivárgott felvételen Oroján hozzátéve, hogy ha valaki a tiszafüredi polgármester politikai ellenfele, akkor az egyben Nyitrai Zsolt heves megyei országgyűlési képviselő, Oroján Sándor, valamint az egész közösség, a rendszer ellenfelévé válik. Amint viszont a politikai ellenfél kilép a politikai térből, „nyugodtan lépjen bátran, amit akar” – összegez Oroján.

Későbba a napvilágra került videó tanúsága szerint azt is elmondta: szerinte

a kétpólusú politizálásnak vége van, ami az országban történik, az tényleg „a NER-nek az építése és kiterjesztése az egész országra”.

A fideszes politikus a politikai árkok betemetésére kitér, melyet úgy szeretne elérni, hogy „akit lehet” és „aki idomul”, azt át lehessen húzni erre az oldalra, pozíciókat is lehet neki adni. Például az egykori SZDSZ-es miniszter, Kóka János is „kiválóan üzletel a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, de nem politizál” – hozta fel a sikeres idomulás mintapéldáját Oroján.

Korlátlan források, fideszes mémoldalak

Szerinte az nem lehetséges, hogy a politikai térben a NER-nek valaki nekimenjen, és „a másik fronton” veszélyt jelentsen.

„Mindenkinek helye van ennek a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad, mert abban a pillanatban ellenséggé válik”

– tette hozzá.

Visszatérve a tiszafüredi ügyről Oroján felvetette a polgármestereknek, hogy mit szólnának ahhoz, ha Spisáktól azt kérné, hogy mondjon le a tisztségéről, és ne induljon el polgármesternek a fideszes jelölt ellen. „Akkor tartsa meg az állását. Már tényleg döntse el, hogy ő köztisztviselő, vagy politikus, mert akkor úgy kell vele elbánni. Ha köztisztviselőként dolgozik, akkor örülünk neki és jó munkát neki! De ha politizálni szeretne, és az ellenfelünk, akkor azt látni kell, hogyha ott ellenfél, akkor itt is ellenfél!” – mondta az egri fideszes politikus a felvétel végén.

Egyébként Oroján Sándor volt az is, aki szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszterrel közös képet posztolt ki Facebook-oldalára (borítóképünkön) azzal a humorosnak szánt megjegyzéssel, hogy

„a pénzügyminiszter nem cáfolta, hogy a választókörzetem fejlesztéseire korlátlan forrás áll majd rendelkezésre a következő ciklusban”.

Szintén az egri fideszes ügyvezető alelnökről derült ki az is, hogy ő szerkeszti az Egri UFO néven futó alpári fideszes mém- és propagandaoldalt, melyen többek között olyan állítások jelennek meg, minthogy Mirkóczki Ádám ellenzéki egri polgármesterjelölt bevándorlókat telepítene az egri laktanyába. Ezt Orojánék abból szűrték le, hogy Mirkóczkiék az üresen álló, de jól megközelíthető laktanyát önkormányzati tulajdonba vennék, abban pedig szolgáltatóközpontot és bérlakásokat alakítanának ki.

Az üggyel kapcsolatban feltettük a kérdéseinket az egri Fidesz-alapszervezetnek, ahonnan bár ígértek választ, de cikkünk publikálásáig egyelőre nem kaptuk azt meg. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

NYITÓKÉP: Oroján Sándor / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek