+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Az önkormányzati választások előtt nagy port kavart az egri fideszes Oroján Sándorról kiszivárgott hangfelvétel, melyben a politikus arról beszél, hogy a NER ellenfeleit „le kell győzni, és pont”, valamint arról, hogy

 

bár a rendszerben „mindenkinek helye van”, de aki politikailag támadni kezdi azt, az „abban a pillanatban ellenséggé válik”.

 

Korlátlan források a választókerülete részére

 

Oroján arról is beszélt, hogy „van egy Nemzeti Együttműködés Rendszere, melynek mindannyian a tagjai vagyunk, és ha ezt a rendszert valaki nagyon durván sérti és a nyilvánosság előtt próbálja lejáratni, akkor az olyan, mintha a rendszer minden tagját sértené”.

 

 

Az egri Fidesz ügyvezető alelnökeként politizáló Oroján Eger 8. számú egyéni választókerületében mérkőzött meg az ellenzéki jelölttel, de kijelentéseinek ellenére – melyek komolyan tematizálni tudták az egri közbeszédet az önkormányzati választás hajrájában – megnyerte körzetét.

 

A fideszes politikus 45 százalékot szerzett, míg ellenzéki kihívója, Karanyicz Balázs 40 százalékot gyűjtött csupán.

 

A körzetben 9 százalékra volt elég Bakos Józsefné indulása az Egri Városvédők Egyesületétől, de a mihazánkos Vámos Csaba is kapott 6 százalékot.

 

Egyébként Oroján Sándor volt az is, aki szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszterrel közös képet posztolt ki Facebook-oldalára azzal a humorosnak szánt megjegyzéssel, hogy „a pénzügyminiszter nem cáfolta, hogy a választókörzetem fejlesztéseire korlátlan forrás áll majd rendelkezésre a következő ciklusban”.

 

Szintén az egri fideszes ügyvezető alelnökről derült ki az is, hogy ő szerkeszti az Egri UFO néven futó alpári fideszes mém- és propagandaoldalt, melyen többek között olyan állítások jelennek meg, minthogy a leendő polgármester Mirkóczki Ádám bevándorlókat telepítene az egri laktanyába. Ezt Orojánék abból szűrték le, hogy Mirkóczkiék az üresen álló, de jól megközelíthető laktanyát önkormányzati tulajdonba vennék, abban pedig szolgáltatóközpontot és bérlakásokat alakítanának ki.

 

Nagyot nyert az ellenzék Egerben (is)

 

Egerben egyébként fölényes ellenzéki győzelem született a vasárnapi választásokon: ott az összellenzéki támogatással induló, egyébként jobbikos Mirkóczki Ádám 47,6 százalékkal tudott nyerni a várost 13 év után elveszítő, végül csak 43,77 százalékot kapó fideszes Habis László előtt. Az Egri Városvédők Egyesületének jelöltje, Dr. Pócs Alfréd 5,75 százalékot kapott, Somodi Sándor független jelölt 1,67-et.

 

Nem tört át viszont Bódás Bianka szintén független jelölt, aki zöld és liberális Egerrel kampányolt, és a helyi ellenzék sejtései szerint saját ajánlásgyűjtő íveire Habis László íveiről kerülhettek át aláírások – az egykoron Schmuck Andor mellett dolgozó Bódás csupán 1,2 százalékot szerzett. Oroján Sándorról egyébként egri körökben azt rebesgették, hogy

 

őt szemelték ki a következő ciklusra Habis László alpolgármesterének, ám Mirkóczki győzelmével ezt a tisztséget a politikus minden bizonnyal nem tudja majd megszerezni.

 

Az ellenzéknek a képviselő-testületben is többsége lehet majd: az ellenzéki ernyőszervezet, az Egységben a Városért Egyesület a polgármesterrel együtt tizennyolc fős testületben tíz hellyel rendelkezik, a Fidesz hat helyet szerzett, míg a Mi Hazánk és az Egri Városvédők Egyesülete is küldhetett egy-egy embert a kompenzációs listáról. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Mirkóczkinak milyen tervei vannak Egerrel a következő öt évben, akkor olvasd el a vele készített nagyinterjúnkat is!

 

BORÍTÓKÉP: Oroján Sándor Szijjártó Péter külügyminiszterrel pózol / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás