+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. január 16. csütörtök, 17:10
Egyetlen önkormányzati képviselői helyre kell időközi választást tartani Angyalföldön, és most már nyoma sincs az ellenzéki összefogásnak. Végigkérdeztük a jelölteket, mit akarnak.

Egészen izgalmas helyzet alakult ki a 13. kerületben egy március elsejei időközi önkormányzatiképviselő-választás miatt. Az egy szem képviselői hely azért üresedett meg, mert az azt ősszel elnyerő momentumos Kerpel-Fronius Gábor inkább a főpolgármester-helyettességet választotta. Ez végül odavezetett, hogy a korábban egységes ellenzék összeveszett, így az MSZP és a Momentum is indít jelöltet, míg persze a Fidesz is lecsapna a posztra egy ex-LMP-s segítségével, akárcsak a Mi Hazánk, amely egy korábbi újpesti jelölttel vág neki a választásnak.

 

Egyébként a képviselői hely érdemben nem változtatna a hatalmas szocialista fölényen a képviselő-testületben.

 

Helyben ugyan igen erős a szocialista párt, ám ez sokkal inkább Tóth József polgármesternek szól, mint az MSZP országos teljesítményének. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a szocialisták 15 egyéni képviselői helyből 13-ban indíthattak saját jelöltet az összellenzéki megállapodás értelmében októberben, míg a Momentumnak és a DK-nak csak egyet-egyet biztosítottak. Mindezt annak ellenére, hogy utóbbi két párt látványosan jobban szerepelt az EP-választáson még tavaly májusban, mint az MSZP.

 

A 2019-es önkormányzati választás vége az lett,

 

hogy az összes ellenzéki jelölt tarolt a kerületben egyéniben, így tizenöt önkormányzati képviselőjük lett (jelenleg a lemondás miatt csak 14-en vannak), míg a kormánypárt a kompenzációs listáról hat képviselői helyet szerzett.

 

Mi ez a kavarás az ellenzéknél?

 

A Momentum és az MSZP azt követően veszett össze, hogy a 13. kerület 9. számú egyéni választói körzet képviselői székét egyéniben megnyerő Kerpel-Fronius Gábor lemondott, miután Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese lett belőle. A szocialisták emiatt azt kérték Kerpel-Froniustól, hadd indíthassanak ők embert a helyén.

 

Ebbe Kerpel-Fronius belement, ám ezt a Momentum elnöksége később nem engedélyezte.

 

Maga a a főpolgármester-helyettes az Azonnalinak adott nagyinterjújában is arról beszélt: hibát követett el, azt kellett volna mondani, hogy nem az ő hatásköre ezt a döntést meghozni, és egyébként is nyomásgyakorlás hatására bólintott rá. Utóbbit az MSZP visszautasította, és a Momentumot vádolta azzal, egyoldalúan borították az alkut. Végül a Momentum azt közölte decemberben, Polyák Krisztina politikusukat indítja Kerpel-Fronius helyén, majd rá nem sokkal az MSZP is kijelentette: nekik is lesz jelöltjük Vaju Viktória személyében.

 

Eközben a Tóth József polgármester népszerűsége miatt gyengélkedő Fidesz arra jutott: azt a Tempfli Józsefet indítja el, aki tavaly azzal keltett feltűnést, bár augusztusban hagyta el az LMP-t, szeptember elejére már fideszes jelöltként tűnt fel.

 

Ugyan tavaly ősszel még a Mi Hazánk jelöltjére nem lehetett szavazni ebben a választókörzetben, márciusban már nem kizárt, hogy lehet, ugyanis a párt azt a Nagy Zsoltot indítja itt, aki múlt októberben még az újpesti képviselőjelöltséggel próbálkozott – sikertelenül. A politikus utóbbival kapcsolatban azt írta az Azonnalinak: 1970 óta él a kerületben, ebből egy évtizedet pont ebben a választókerületben lakott. Újpesten azért indult, mert a MIÉP-es koalíciós jelölt visszalépett. 

 

Jó, de ki mit ígér?

 

Bár a belpolitikai körítés izgalmai miatt könnyű elfeledkezni a lényegről, azért mégiscsak az a választók szempontjából az egyik legfontosabb, melyik jelöltnek milyen programja van. Következzen a jelöltek három legfőbb vállalása!

 

A szocialisták és a Lokálpatrióta Egyesület közös jelöltje, Vaju Viktória arról beszélt az Azonnalinak, támogatni szeretné, hogy a lakhatási és a gyógyszertámogatásokra jogosultak köre kibővüljön a kerületben. Azt is szeretné elérni, hogy a megújuló energia felhasználásához a társasházak kapjanak önkormányzati támogatást, és azt is, hogy tovább erősödjön a köztisztaság. Utóbbit például több szemétgyűjtő kihelyezésével érné el. 

 

Ami a momentumos Polyák Krisztinát illeti, támogatja a macskaköves utak burkolatcseréjét – főként a Szegedi úton és a Szent László úton, továbbá azt, hogy a két út kereszteződésénél alakítsanak ki egy zebrát, ugyanis ott található a körzet egyetlen élelmiszerboltja. Elérné azt is, hogy nézzék át a jelenlegi önkormányzati lakásépítési programot, és keressenek benne forrást arra, hogy a régi építésű ingatlanokat felújítsák és akadálymentesítsék. Végül miután a kerület ezen része igen szemetes és kutyaürülékes, ezért növelné az utcai szemetesek számát, illetve kutyajátszóteret építtetne, hogy ne az utcára ürítsenek az ebek.

 

Az immár fideszes Tempfli József célkitűzései között többek közt szerepel, hogy több térfigyelőkamerát telepítsen a körzetbe, illetve szeretné, hogy épüljenek még játszóterek, hiszen sok új lakás épül a környéken. Hangsúlyozta: volt LMP-sként a zöld ügyek iránt erősen érzékeny, így biztosan odafigyelne arra, hogy a zöldterületeket jobban gondozzák. Az LMP-ből a Fideszhez való átüléséről az Azonnali kérdésére azt mondta: nem bánta meg a döntését „A kerületben öt esztendőn át ültem a fideszes kollégák mellett, és anélkül, hogy összebeszéltünk volna, gyakorlatilag minden kérdésben egyformán szavaztunk. Szép lassan közeledni kezdtünk egymáshoz sok vonatkozásban.”

 

A mihazánkos Nagy Zsolt – aki csak írásban kívánt kérdéseinkre válaszolni – azt írta: „Magyarországot, Budapestet és a XIII. kerületet őrizzük meg magyarnak! Mit ér a látszólagos jólét, ha már az utódok zöme bevándorló, például a közel- vagy távolkeleti esetleg afrikai kultúrkörhöz tartoznak?” A politikus úgy véli, a kerület túlzsúfolt, így nem érti, minek épülnek egész tömegeket befogadó lakótömbök, magas irodaházak.

 

„A vidék kiürül, itt meg nem lesz helye az óvodásoknak, iskolásoknak és a parkoló autóknak”

 

– írta érdeklődésünkre.

 

A jobboldalon kommunistázás, a ballib oldalon kakaskodás

 

Az Azonnali a mihazánkos Nagy Zsoltot arról is kérdezte, a jobboldali érzelmű emberek miért rá szavazzanak, miért ne a Fidesz jelöltjére. A politikus leszögezte: minden szavazatot vár, így a baloldali értékelvű emberekhez is szólni kíván.

 

„Tempfli József hozzászólásaiból egy régi munkásmozgalom után nosztalgiázó embert ismertem meg.

 

Már azon is csodálkoztam a Facebookra feltett képei és hozzászólásai alapján, hogy LMP-hez tartozott, de az meg végképp megbotránkoztat, hogy a Fidesz ejtőernyősként bevette soraiba. Nem lennék meglepve, ha nemsokára őket is otthagyná, így a baloldal után csalódást okozna a Fidesz nemzethez kötődő szavazóinak is” – írta a mihazánkos jelölt.

 

Tempfli egyébként tanult a Szovjetunióban, illetve hivatásos katonatiszt is volt. Saját bevallása szerint az egyik fő ok, amiért az LMP-től eltávolodott, az volt, hogy

 

„hozzá akartak nyúlni az orosz katonasírokhoz. Ez az, amiről azt gondoltam, számomra vállalhatatlan”

 

– mondta Tempfli, aki szerint ez 2018-ban „már nagyon pótcselekvés”. „Én ezt többször szóvá tettem az LMP-n belül, és aztán szép lassan lelkileg eltávolodtunk egymástól.”

 

Az MSZP és a Momentum jelöltjeit a pártjaik közti konfliktusról kérdeztük: mindketten hangsúlyozták, hogy nem fognak visszalépni. Arra a felvetésre, ha emiatt netán a fideszes jelölt nyerne, a momentumos Polyák Krisztina azt mondta: alapvetően ezt nem tartja reálisnak, de ha ez mégis megtörténne,

 

akkor az összes ellenzéki pártnak – a Momentumnak is – magába kellene néznie.

 

NYITÓKÉP: Tempfli József, Polyák Krisztina, Vaju Viktória, Nagy Zsolt / Forrás: Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás