A Fideszhez átcsábított LMP-st indítja a Fidesz a XIII. kerületi időközin

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.13. 19:51

A tizenharmadik kerületi, egyetlen önkormányzati képviselői helyért folyó időközi küzdelem eddig az MSZP és a Momentum konfliktusától volt hangos, arról viszont mély csend honolt, hogy kit indít a Fidesz a szocialista fellegvárban. Mint az Azonnali megtudta: azt a Tempfli Józsefet, akit a Fidesz nemrég az LMP-től csábított át.

A Fideszhez átcsábított LMP-st indítja a Fidesz a XIII. kerületi időközin

Tempfli József korábbi LMP-s, tavaly szeptember óta már fideszes politikust indítja a Fidesz a március elsejei időközi önkormányzatiképviselő-választáson Budapest tizenharmadik kerületében – mondta Harrach Tamás, a Fidesz illetékes választókerületi elnöke az Azonnali kérdésére.

Az új szavazásra azért lesz szükség a kilences számú egyéni választókerületben, mert az ottani önkormányzati képviselői helyet megnyerő momentumos Kerpel-Fronius Gábor lemondott a posztról, miután ő lett Karácsony Gergely egyik főpolgármester-helyettese.

A kerület, ahol megbomlott az ellenzéki egység

Mielőtt a Fidesz jelöltjére térnénk, érdemes felidézni: az időközi választás eleve konfliktust szült az ellenzéki pártok között, ugyanis Kerpel-Froniusszal lemondását követően abban állapodott meg az MSZP, hogy szocialista jelölt indul a helyén. Ám ezt a Momentum elnöksége vétózta, vagyis ragaszkodnak a képviselői helyhez. Kerpel-Fronius az Azonnalinak adott nagyinterjújában úgy értékelte: nyomásgyakorlás hatására egyezett bele az MSZP kérésébe. „Ez egy olyan helyzet volt, amiben nem döntöttem jól” – mondta hozzátéve, azt kellett volna mondani a tárgyalások során, hogy ő a kérdésről nem dönthet.

A szocialisták szerint viszont nem történt nyomásgyakorlás, a Momentum egyszerűen felrúgta a megállapodásukat.

Vagyis jelen állás szerint a Momentum is indít saját jelöltet Polyák Krisztina személyében, míg az MSZP Vaju Viktóriát méretteti meg.

Az LMP agóniája elől mentették a jelöltjüket a fideszesek

Ami a kormánypártok most kiderült önkormányzatiképviselő-jelöltjét illeti a kérdéses, kilences körzetben, Tempfli József neve akkor került legutóbb a figyelem középpontjába, mikor kiderült, hogy bár még csak augusztusban lépett ki az LMP-ből, de szeptemberben már fideszes színekben hirdette magát az önkormányzati választásokra készülve. Anno Harrach Tamás fideszes választókerületi elnök Facebook-oldalán úgy indokolta Tempfli igazolását:

„Amikor az LMP agóniája már visszafordíthatatlan stádiumba került (vagy ahogy ők mondanák: rottyon lett), megkerestem az egyetlen képviselőjét, hogy folytassa a Fideszben a kerületért végzett munkáját. Meggyőződésem, hogy elsősorban a kerület a nyertese annak, hogy igent mondott.”

Tempfli októberben egyébként a hetes számú választókerületben indult, ahol mindössze 24,47 százalékot szerzett, míg az összellenzéki Karácsonyi Zoltán 75,53 százalékot. Igaz, ez egyáltalán nem kiugró, miután a Magyar Szocialista Párt – de még inkább Tóth József polgármester személye – tradicionálisan nagyon népszerű a tizenharmadik kerületben.

Stresszmentes energia

Hogy milyen esélyei lehetnek Tempflinek, arra a kérdésre Harrach Tamás is azt mondta: nem titok, a tizeharmadik kerület az MSZP utolsó fellegvára. Az ellenzéki konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy az MSZP-Momentum közti vitában két ars poetica feszül egymásnak. Az egyik, hogy ahogy a szocialisták írták, politikai alkut nevezett zsarolásnak a Momentum, holott nem volt kötelező Kerpel-Froniusnak elvállalnia a főpolgármester-helyettesi posztot. Másrészt viszont a szocialisták oldalán is látni demokráciafelfogásbeli deficitet, mondta, hiszen mégiscsak 15 egyéni helyből 13-ban indíthattak ők jelöltet, most pedig egy tizennegyediket is akarnak, miközben a Fideszt vádolják azzal, hogy nekik a hatalomból sose elég.

Hogy a konfliktus érdemi esélyt adhat-e Tempflinek, arra úgy válaszolt: nem ebben bíznak, hanem Tempfli Józsefben és a választókban.

„Tempfli József tényleg egy jó képviselő, állhatatos ember. Olyan energikus és akkora a munkabírása, hogy ez alkalmassá teszi erre a szerepre, emellett a Fidesz is igyekszik majd teljes mértékben támogatni őt. Tempfli kampányszlogenje egyébként az lesz, hogy a „stresszmentes energia”.

És hogy a választóknak hiteles lehet-e Tempfli, aki tavaly augusztusban hagyta ott az LMP-t, majd rá pár hétre már a Fidesz jelöltjeként bukkant fel? Harrach Tamás szerint jó kérdés, hogy egy erős képviselőt, akit a választók LMP-sként ismertek, de most már „hálisten” fideszes, azt hogyan aposztrofálják majd.

Mindenesetre Harrach Tamás azt ígérte: jó nagy Fidesz-logóval fogják egyértelműsíteni a helyzetet. 

A fenti jelölteken túl a Mi Hazánk is indít képviselőjelöltet Nagy Zsolt személyében, aki tavaly októberben még Újpesten futott neki az önkormányzati választásnak.

FOTÓ: Tempfli József / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek