+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 6. hétfő, 20:52
A bukott munkáspárti vezérnek még majdnem három hónapja van ücsörögni a pártelnöki székben.

Hétfőn jelentette be a Munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve, a Nemzeti Végrehajtó Bizottság (hasonlót kell elképzelni, mint egy magyar párt esetében a kongresszus), hogy

 

április 4-én fogják kihirdetni, ki veszi át a Munkáspárt vezetését Jeremy Corbyntól.

 

Mint ismeretes, Corbyn a december 12-i, előrehozott parlamenti választás történelmi vereségének tudatában jelentette be: nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban. Ahogy a választás másnapjára virradóan elmondta, lemondása nem azonnal fog bekövetkezni, hanem megvárja, amíg a párt megválasztja utódját, és addig is vezetni fogja a Munkáspártot.

 

Ez a választás a következőképpen fog kinézni:

 

+ A pártvezetésre pályázó jelölteknek először is január 7. és 13. között össze kell gyűjteniük legalább 22 munkáspárti képviselő (a december 12-én az alsóházba bekerült 202 képviselő tíz százalékának) támogatását.

 

+ Továbbá január 14-ig meg kell szerezniük a választókerületi pártszervezetek öt százalékának, vagy a pártszervezetekhez kapcsolódó egyéb szervezetek (mint a szakszervezetek) három százalékának támogatását is. Csak ha mindkettő kritériumot teljesíti a jelölt, akkor kerülhet fel a szavazólapra.

 

+ Szavazásra jogosult minden párttag, de azt megelőzendő, hogy a sikeresen rajtvonalhoz álló jelöltek a szimpatizánsaikat akár még az utolsó héten is beléptessék a pártba, szavazni csak az szavazhat, aki január 20-ig csatlakozik a párthoz. A belépési határidő befagyasztását a korábbi negatív tapasztalatok alapján 2016-ban vezették be.

 

+ A nyílt és demokratikus választási procedúra jelszavával azonban hagytak egy kiskaput a rendszerben: a párttagsággal nem rendelkezők szavazójogot vásárolhatnak maguknak egy szűk, negyvennyolc órás időkereten belül: aki párttagság híján január 14. és január 16. között megfizeti a 25 angol font, átszámítva mintegy 9300 forintos díjat, az szavazati jogot kap a munkáspárti elnökválasztáson.

 

+ Így a jelöltek és a mögöttük álló erőcsoportok január 21-től egészen az április 2-i urnazárásig győzhetik meg a párttagságot és a regisztráló szimpatizánsokat, hogy rájuk érdemes szavazni. A szavazatot ebben az időszakban, postai úton lehet leadni.

 

+ A szavazatok ellenőrzésére és összeszámlálására két napot hagy a Munkáspárt, így jön ki az április 4-i dátum, amikor is kihirdetik a végeredményt.

 

Ez az időpont későbbi, mint azt eredetileg a párt főtitkára, Jennie Formby akarta volna, aki a december 12-i választás másnapján még úgy informálta kollégáit, Corbyn utódjának megválasztását március végére érdemes belőni.

 

Így Corbynnak maradt még majdnem három hónapja a pártelnöki székben, és az alsóházban még tizenháromszor alkalma lesz kérdést intéznie Boris Johnsonhoz a miniszterelnöki kérdések órájában. (Ez hasonló parlamenti műfaj, mint nálunk az azonnali kérdések órája, csak itt kifejezetten a miniszterelnököt kérdezhetik szabadon a képviselők a parlamenti ülésszak minden szerdáján.)

 

Apró fun fact, hogy az utolsó ilyen alkalom pont április elsejére, bolondok napjára fog esni.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás