+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 6. hétfő, 20:52
A bukott munkáspárti vezérnek még majdnem három hónapja van ücsörögni a pártelnöki székben.

Hétfőn jelentette be a Munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve, a Nemzeti Végrehajtó Bizottság (hasonlót kell elképzelni, mint egy magyar párt esetében a kongresszus), hogy

 

április 4-én fogják kihirdetni, ki veszi át a Munkáspárt vezetését Jeremy Corbyntól.

 

Mint ismeretes, Corbyn a december 12-i, előrehozott parlamenti választás történelmi vereségének tudatában jelentette be: nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban. Ahogy a választás másnapjára virradóan elmondta, lemondása nem azonnal fog bekövetkezni, hanem megvárja, amíg a párt megválasztja utódját, és addig is vezetni fogja a Munkáspártot.

 

Ez a választás a következőképpen fog kinézni:

 

+ A pártvezetésre pályázó jelölteknek először is január 7. és 13. között össze kell gyűjteniük legalább 22 munkáspárti képviselő (a december 12-én az alsóházba bekerült 202 képviselő tíz százalékának) támogatását.

 

+ Továbbá január 14-ig meg kell szerezniük a választókerületi pártszervezetek öt százalékának, vagy a pártszervezetekhez kapcsolódó egyéb szervezetek (mint a szakszervezetek) három százalékának támogatását is. Csak ha mindkettő kritériumot teljesíti a jelölt, akkor kerülhet fel a szavazólapra.

 

+ Szavazásra jogosult minden párttag, de azt megelőzendő, hogy a sikeresen rajtvonalhoz álló jelöltek a szimpatizánsaikat akár még az utolsó héten is beléptessék a pártba, szavazni csak az szavazhat, aki január 20-ig csatlakozik a párthoz. A belépési határidő befagyasztását a korábbi negatív tapasztalatok alapján 2016-ban vezették be.

 

+ A nyílt és demokratikus választási procedúra jelszavával azonban hagytak egy kiskaput a rendszerben: a párttagsággal nem rendelkezők szavazójogot vásárolhatnak maguknak egy szűk, negyvennyolc órás időkereten belül: aki párttagság híján január 14. és január 16. között megfizeti a 25 angol font, átszámítva mintegy 9300 forintos díjat, az szavazati jogot kap a munkáspárti elnökválasztáson.

 

+ Így a jelöltek és a mögöttük álló erőcsoportok január 21-től egészen az április 2-i urnazárásig győzhetik meg a párttagságot és a regisztráló szimpatizánsokat, hogy rájuk érdemes szavazni. A szavazatot ebben az időszakban, postai úton lehet leadni.

 

+ A szavazatok ellenőrzésére és összeszámlálására két napot hagy a Munkáspárt, így jön ki az április 4-i dátum, amikor is kihirdetik a végeredményt.

 

Ez az időpont későbbi, mint azt eredetileg a párt főtitkára, Jennie Formby akarta volna, aki a december 12-i választás másnapján még úgy informálta kollégáit, Corbyn utódjának megválasztását március végére érdemes belőni.

 

Így Corbynnak maradt még majdnem három hónapja a pártelnöki székben, és az alsóházban még tizenháromszor alkalma lesz kérdést intéznie Boris Johnsonhoz a miniszterelnöki kérdések órájában. (Ez hasonló parlamenti műfaj, mint nálunk az azonnali kérdések órája, csak itt kifejezetten a miniszterelnököt kérdezhetik szabadon a képviselők a parlamenti ülésszak minden szerdáján.)

 

Apró fun fact, hogy az utolsó ilyen alkalom pont április elsejére, bolondok napjára fog esni.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás