+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 6. hétfő, 20:52
A bukott munkáspárti vezérnek még majdnem három hónapja van ücsörögni a pártelnöki székben.

Hétfőn jelentette be a Munkáspárt legfőbb döntéshozó szerve, a Nemzeti Végrehajtó Bizottság (hasonlót kell elképzelni, mint egy magyar párt esetében a kongresszus), hogy

 

április 4-én fogják kihirdetni, ki veszi át a Munkáspárt vezetését Jeremy Corbyntól.

 

Mint ismeretes, Corbyn a december 12-i, előrehozott parlamenti választás történelmi vereségének tudatában jelentette be: nem fogja vezetni a pártot már semelyik későbbi választási kampányban. Ahogy a választás másnapjára virradóan elmondta, lemondása nem azonnal fog bekövetkezni, hanem megvárja, amíg a párt megválasztja utódját, és addig is vezetni fogja a Munkáspártot.

 

Ez a választás a következőképpen fog kinézni:

 

+ A pártvezetésre pályázó jelölteknek először is január 7. és 13. között össze kell gyűjteniük legalább 22 munkáspárti képviselő (a december 12-én az alsóházba bekerült 202 képviselő tíz százalékának) támogatását.

 

+ Továbbá január 14-ig meg kell szerezniük a választókerületi pártszervezetek öt százalékának, vagy a pártszervezetekhez kapcsolódó egyéb szervezetek (mint a szakszervezetek) három százalékának támogatását is. Csak ha mindkettő kritériumot teljesíti a jelölt, akkor kerülhet fel a szavazólapra.

 

+ Szavazásra jogosult minden párttag, de azt megelőzendő, hogy a sikeresen rajtvonalhoz álló jelöltek a szimpatizánsaikat akár még az utolsó héten is beléptessék a pártba, szavazni csak az szavazhat, aki január 20-ig csatlakozik a párthoz. A belépési határidő befagyasztását a korábbi negatív tapasztalatok alapján 2016-ban vezették be.

 

+ A nyílt és demokratikus választási procedúra jelszavával azonban hagytak egy kiskaput a rendszerben: a párttagsággal nem rendelkezők szavazójogot vásárolhatnak maguknak egy szűk, negyvennyolc órás időkereten belül: aki párttagság híján január 14. és január 16. között megfizeti a 25 angol font, átszámítva mintegy 9300 forintos díjat, az szavazati jogot kap a munkáspárti elnökválasztáson.

 

+ Így a jelöltek és a mögöttük álló erőcsoportok január 21-től egészen az április 2-i urnazárásig győzhetik meg a párttagságot és a regisztráló szimpatizánsokat, hogy rájuk érdemes szavazni. A szavazatot ebben az időszakban, postai úton lehet leadni.

 

+ A szavazatok ellenőrzésére és összeszámlálására két napot hagy a Munkáspárt, így jön ki az április 4-i dátum, amikor is kihirdetik a végeredményt.

 

Ez az időpont későbbi, mint azt eredetileg a párt főtitkára, Jennie Formby akarta volna, aki a december 12-i választás másnapján még úgy informálta kollégáit, Corbyn utódjának megválasztását március végére érdemes belőni.

 

Így Corbynnak maradt még majdnem három hónapja a pártelnöki székben, és az alsóházban még tizenháromszor alkalma lesz kérdést intéznie Boris Johnsonhoz a miniszterelnöki kérdések órájában. (Ez hasonló parlamenti műfaj, mint nálunk az azonnali kérdések órája, csak itt kifejezetten a miniszterelnököt kérdezhetik szabadon a képviselők a parlamenti ülésszak minden szerdáján.)

 

Apró fun fact, hogy az utolsó ilyen alkalom pont április elsejére, bolondok napjára fog esni.

 

NYITÓKÉP: Flickr.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás