+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 10:29
Van itt minden, ami egy tisztes polgárpukkasztáshoz kell: égő Notre Dame, az embereket terrorizáló télapó, és gospel stílusban Odinhoz imádkozó, megszállott hívősereg is.

Ha karácsony, akkor a végtelen kajamámoron túl a békés, ünnepi zenék is eszünkbe juthatnak.

 

Kivéve akkor, ha polgárpukkasztó arc vagy, aki képes még ezt a szent ünnepet is úgy széttrollkodni, hogy attól egy mélyhívő KDNP-s menten gutaütést kaphat.

 

Mutatunk is három remek példát erre!

 

1. Me and That Man – Burning Churches

 

Kezdjük is mindjárt Lengyelország elkötelezett sátánistája, Nergal (polgári nevén Adam Darski) szólóprojektje, a Me and That Man karácsonyi számával, aminek már a neve is beszédes.

 

A Burning Churches, azaz Égő templomok egy gyerekkorában papi molesztálást elszenvedő férfi történetét meséli el, aki felnőttként bosszúhadjáratot hirdet az egyházzal szemben, és templomgyújtogatásra adja a fejét. Ha ez önmagában nem lenne eléggé provokatív,

 

a klip egy pontján megjelenik az égő Notre Dame is, amit a klip főszerepelője által inspirált gyújtogató borít lángba.

 

 

A katolikus szellemben nevelt Nergaltól, aki egyébként a Behemoth nevű, black metal zenekar alapítója és énekese, eddig sem állt messze a vallási tartalmú polgárpukkasztás: a magát sátánistának valló zenész tépett már össze a színpadon Bibliát, de tiltakozott ellene a jelenleg is kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) is, amikor a lengyel Voice tehetségkutatóba leigazolták zsűritagnak.

 

A Burning Churches-ről szólva Nergal elmondta, hogy ha valaki azt mondja neki, egy nap karácsonyi számot fog kihozni, röhögésben tört volna ki. „Helyezd magad kényelembe a karácsonyfa mellett, gyújts tüzet, és tölts magadnak egy pohár italt! Halleluja” – így ajánlja az énekes megtekintésre a klipet.

 

2. Psychostick – Zombie Claus

 

Az amerikai rockzenekar, a Psychostick ünnepi klipje, a Zombie Claus egyszerre több mindent is nevetség tárgyává tesz.

 

Egyrészt nyilvánvalóan kiparodizálja az ajándékvárás fétisében tobzódó nyugati kultúrát.

 

Van itt minden, ami egy tisztes ünnepi polgárpukkasztáshoz kell: rabszolgaként dolgozó manók, akiket a télapó jól megpofoz, ha rinyálni mernek; ijedten felriadó emberek, akiket a szoba sötétjéből, baljós tekintettel figyel a télapó,

 

majd jól meg is fenyeget, hogy „jobb, ha vigyázol magadra, mert megérkeztem a városodba”.

 

 

A Zombie Claus azonban az amerikai zenész és filmrendező, Rob Zombie slágerének, a Dragula klipjének is paródiája: mind stílusában, mind dallamában, mind képi világában kifigurázza a metálzenész 1998-as alkotását. És amíg a Dragulában ördögszarvas démonok járják az emberi világot, addig a Zombie Clausban zöld karácsonyi ruhába öltözött manók teszik ugyanezt az ijesztő télapó oldalán.

 

3. Nanowar of Steel – Valhalleluja

 

Annál nagyobb istenkáromlás talán nem is létezik, minthogy egy vallást egy másik vallással összemosva parodizáljunk ki.

 

Pedig a powert metalt (amire az epikus hangzásvilág, a könnyen befogadható, fülbemászó dallamok és a fantasy témájú szövegek jellemzőek) kifigurázó, olasz Nanowar of Steel pont ezt tette. (Már egyébként a nevük is a stílus egyik nagy alakjára, a Manowarra utal.)

 

A cím alapján nem nehéz kitalálni, hogy mire lehet számítani:

 

a gospelek dallamvilágát felhasználva idézik meg a skandináv, viking mitológiát, ahol a keresztény Isten helyett a nagy viking istenséghez, Odinhoz imádkoznak a megszállott hívők,

 

aki alá is száll az égből, és karácsonyi sapkában hirdet nekünk egy kis igét. (Odint egyébként Angus McFife, az úgyszint power metalos Gloryhammer énekese alakítja, aki zenekarával februárban Budapesten is fellép.)

 

 

A zenekar elmondása szerint a Valhalleluja a saját értelmezésüket jeleníti meg, ahol a karácsony keveredik a modern idők viking életérzésével. „Ez egy epikus gospel-metál dal, amely urunk és megmentőnk, az IKEA mestere és a stílusos bútorokat szeretők metálosok védelmezője, Odin erényeit dicséri.”

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás