+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. november 11. vasárnap, 08:40
Nergal nem csak Lengyelország, de talán egész Európa legvalószínűtlenebb híressége, aki különös és néha tragikus véletlenek miatt vált az egyik legismertebb metálossá.

Amikor elhangzik a black vagy death metál kifejezés, másokban vagy semmilyen kép nem kerül elő, vagy egy bőrbe és szegecsbe öltözött fehérre meszelt arcú rocker, aki durvább napjain templomokat gyújtogat Norvégiában. A rockzene valószínűleg legszélsőségesebb irányzata tett is ezért a képért, hiszen az 1990-es években tényleg égett le miattuk templom, de van a szcénának saját öngyilkosa, saját hősi halottja és saját múltját megtagadó náci véleményvezére is.

 

Sőt, van például egy Adam Michał Darskija is, akit ezen a néven a lengyel tévénézők is ismerhetnek, Nergal néven viszont azok is, akik szeretik a károgást, a gyors dobokat. 


 

Nergalnak szinte teljesen hétköznapi karrieríve lehetett volna a metálszíntéren: fiatalon Holocaustónak hívta magát, neve és fiatalkori zenekarai nyomán a mai napig magyarázkodnia kell néha a lengyel nemzetiszocialistákkal való kapcsolata miatt (magáról azt állítja, nem érdekli a politika, és ezért is hagyta ott akkori társait), közben a közepesen népszerű Behemoth névre hallgató zenekarával turnézgatott a klubokban.

 

A lengyelek vallásgyalázással kiborítható részét többször kiborította,

 

a katolikus egyház börtönbe akarta záratni 2007-ben, amiért a színpadon tépett szét egy Bibliát. Végül nem kellett ülnie, mert a bíróság elfogadta, hogy ennyi belefér a művészi önkifejezésbe.

 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a bibliás történet inkább csak ingyenreklám volt Nergalnak, aki külön hangoztatta saját védelmében, hogy a szólásszabadságnak előbbrevalónak kéne lennie Lengyelországban, mint a vallásnak. Kétesen indult hírnevével olyan körökbe is bekerülhetett, ahova extrém metálban utazó zenészek nem nagyon szoktak. Közben a magánélete is érdekessé vált, hiszen lett egy híres menyasszonya, és felgyógyult egy súlyos betegségből is.

 

A metálosok konzervatívabb felének szemében gyorsan árulóvá vált azzal, hogy 2009-ben összejött Dodával. Ez a név itthon keveseknek mond valamit, de Lengyelországban egy elég népszerú énekesnőről van szó a lehető legkommerszebb popzenéből. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a mi különbejáratú nemzetközi metállegendánk, Csihar Attila összejönne Tóth Gabival: két teljesen különálló univerzum került hirtelen egy napra. 

 

 

Az eljegyzésig jutott kapcsolatot a helyi bulvár is szerette, pláne azzal a tragikusan induló résszel, ami 2010-ben érkezett: augusztusban leukémiát diagnosztizáltak Nergal szervezetében a gdański orvosok. Menyasszonya a csontvelőjét is felajánlotta neki, de kiderült, hogy az övé nem jó, a betegségből való gyógyulásra így az orvosok is egyre kevesebb esélyt adtak. Végük két hónapos kutatás után találtak donort, de a transzplantáció után egy fertőzés miatt majdnem egy évig ki sem mehetett a kórházból. 

 

Ha ez még nem lenne elég bulváros, Nergal betegségéből való felépülése nagyjából a kapcsolata végét is jelentette:

 

2011 márciusában derült ki egy interjúból, hogy kiengedték a kórházból, nem sokkal azután, hogy bejelentették eljegyzésük felbontását Dodával. 

 

Innen viszont már nem volt megállás, és a lengyeleknél épp akkor induló The Voice tehetségkutató leigazolta a zsűritagok közé, ami tényleg csak ahhoz hasonlítható, mintha a tankcsapdás Lukács László sátánista verziója beülne az X-Faktorba. Feltűnéséből természetesen politikai botrány is lett: a katolikus egyház aláírást gyűjtött szerepeltetése ellen, Wieslaw Merint, a lengyel Püspöki Konferencia kultúráért és kulturális örökségért felelős püspöke a TVP csatorna vezetőségének címzett levelében kérte, ne foglalkoztassák a zenészt.

 

 

„Egy magát elismerten sátánistának valló ember foglalkoztatása a köztévében, egy olyan emberé, akinek nincs kultúrája, a tisztesség minden határát túllépi” – állt a levélben. Nergal ellen Orbán Viktor lengyel barátai, a Jog és Igazságosság (PiS) párt is kikelt, ők közleményben jelezték, hogy a férfi foglalkozása sérti a keresztény értékeket, amit egy katolikus ország köztévéjében nem szabadna.

 

Ennek megfelelően nyilván Nergal lett a tehetségkutató legnagyobb sztárja, aki egyrészt meglepően kedves figurának bizonyult, másrészt nyilatkozni is jól tudott: „Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek. Az egész felhajtás csak reklám nekem és nézeteimnek, amelyek véleményük szerint rosszak és veszélyesek. Köszönöm és még többet kérek belőle!” – válaszolt kritikusainak.

 

 

Bár a Voice-ból csak egy évadot csinált meg, azóta is felbukkan néha a tévében egy katolikus ország kedvenc sátánistája, miközben a Behemoth a közepes ismertségből a színtér egyik legnagyobb sztárja lett, épp idén adtak ki új lemezt I Loved You at Your Darkest címmel.

 

Ha Magyarországnak csak feleennyire érdekes celebjei lennének, már szórakoztatóbb is lenne még akár az X-Faktor is.

 

FORRÁSOK: Metal Sucks, Ultimate-Guitar

 

FOTÓK: Behemoth / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

Václav Klaus az egyik legismertebb kritikusa a koronavírus elleni intézkedéseknek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás