+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. november 11. vasárnap, 08:40
Nergal nem csak Lengyelország, de talán egész Európa legvalószínűtlenebb híressége, aki különös és néha tragikus véletlenek miatt vált az egyik legismertebb metálossá.

Amikor elhangzik a black vagy death metál kifejezés, másokban vagy semmilyen kép nem kerül elő, vagy egy bőrbe és szegecsbe öltözött fehérre meszelt arcú rocker, aki durvább napjain templomokat gyújtogat Norvégiában. A rockzene valószínűleg legszélsőségesebb irányzata tett is ezért a képért, hiszen az 1990-es években tényleg égett le miattuk templom, de van a szcénának saját öngyilkosa, saját hősi halottja és saját múltját megtagadó náci véleményvezére is.

 

Sőt, van például egy Adam Michał Darskija is, akit ezen a néven a lengyel tévénézők is ismerhetnek, Nergal néven viszont azok is, akik szeretik a károgást, a gyors dobokat. 


 

Nergalnak szinte teljesen hétköznapi karrieríve lehetett volna a metálszíntéren: fiatalon Holocaustónak hívta magát, neve és fiatalkori zenekarai nyomán a mai napig magyarázkodnia kell néha a lengyel nemzetiszocialistákkal való kapcsolata miatt (magáról azt állítja, nem érdekli a politika, és ezért is hagyta ott akkori társait), közben a közepesen népszerű Behemoth névre hallgató zenekarával turnézgatott a klubokban.

 

A lengyelek vallásgyalázással kiborítható részét többször kiborította,

 

a katolikus egyház börtönbe akarta záratni 2007-ben, amiért a színpadon tépett szét egy Bibliát. Végül nem kellett ülnie, mert a bíróság elfogadta, hogy ennyi belefér a művészi önkifejezésbe.

 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a bibliás történet inkább csak ingyenreklám volt Nergalnak, aki külön hangoztatta saját védelmében, hogy a szólásszabadságnak előbbrevalónak kéne lennie Lengyelországban, mint a vallásnak. Kétesen indult hírnevével olyan körökbe is bekerülhetett, ahova extrém metálban utazó zenészek nem nagyon szoktak. Közben a magánélete is érdekessé vált, hiszen lett egy híres menyasszonya, és felgyógyult egy súlyos betegségből is.

 

A metálosok konzervatívabb felének szemében gyorsan árulóvá vált azzal, hogy 2009-ben összejött Dodával. Ez a név itthon keveseknek mond valamit, de Lengyelországban egy elég népszerú énekesnőről van szó a lehető legkommerszebb popzenéből. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a mi különbejáratú nemzetközi metállegendánk, Csihar Attila összejönne Tóth Gabival: két teljesen különálló univerzum került hirtelen egy napra. 

 

 

Az eljegyzésig jutott kapcsolatot a helyi bulvár is szerette, pláne azzal a tragikusan induló résszel, ami 2010-ben érkezett: augusztusban leukémiát diagnosztizáltak Nergal szervezetében a gdański orvosok. Menyasszonya a csontvelőjét is felajánlotta neki, de kiderült, hogy az övé nem jó, a betegségből való gyógyulásra így az orvosok is egyre kevesebb esélyt adtak. Végük két hónapos kutatás után találtak donort, de a transzplantáció után egy fertőzés miatt majdnem egy évig ki sem mehetett a kórházból. 

 

Ha ez még nem lenne elég bulváros, Nergal betegségéből való felépülése nagyjából a kapcsolata végét is jelentette:

 

2011 márciusában derült ki egy interjúból, hogy kiengedték a kórházból, nem sokkal azután, hogy bejelentették eljegyzésük felbontását Dodával. 

 

Innen viszont már nem volt megállás, és a lengyeleknél épp akkor induló The Voice tehetségkutató leigazolta a zsűritagok közé, ami tényleg csak ahhoz hasonlítható, mintha a tankcsapdás Lukács László sátánista verziója beülne az X-Faktorba. Feltűnéséből természetesen politikai botrány is lett: a katolikus egyház aláírást gyűjtött szerepeltetése ellen, Wieslaw Merint, a lengyel Püspöki Konferencia kultúráért és kulturális örökségért felelős püspöke a TVP csatorna vezetőségének címzett levelében kérte, ne foglalkoztassák a zenészt.

 

 

„Egy magát elismerten sátánistának valló ember foglalkoztatása a köztévében, egy olyan emberé, akinek nincs kultúrája, a tisztesség minden határát túllépi” – állt a levélben. Nergal ellen Orbán Viktor lengyel barátai, a Jog és Igazságosság (PiS) párt is kikelt, ők közleményben jelezték, hogy a férfi foglalkozása sérti a keresztény értékeket, amit egy katolikus ország köztévéjében nem szabadna.

 

Ennek megfelelően nyilván Nergal lett a tehetségkutató legnagyobb sztárja, aki egyrészt meglepően kedves figurának bizonyult, másrészt nyilatkozni is jól tudott: „Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek. Az egész felhajtás csak reklám nekem és nézeteimnek, amelyek véleményük szerint rosszak és veszélyesek. Köszönöm és még többet kérek belőle!” – válaszolt kritikusainak.

 

 

Bár a Voice-ból csak egy évadot csinált meg, azóta is felbukkan néha a tévében egy katolikus ország kedvenc sátánistája, miközben a Behemoth a közepes ismertségből a színtér egyik legnagyobb sztárja lett, épp idén adtak ki új lemezt I Loved You at Your Darkest címmel.

 

Ha Magyarországnak csak feleennyire érdekes celebjei lennének, már szórakoztatóbb is lenne még akár az X-Faktor is.

 

FORRÁSOK: Metal Sucks, Ultimate-Guitar

 

FOTÓK: Behemoth / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két emberjogi aktivista kampányt kezdett azért,
hogy az orosz döntéshozók alkossanak törvényt a
családon belüli erőszak ellen.

Miért töröltetett öt merevlemeznyi adatot Kurz egyik munkatársa a kancellár bukása elött még gyorsan?

Legyen a miénk is hosszabb? Szavazz!

Kiakadtak a prágai polgármester kijelentéseire, a cseh külügyminiszter csak annyit mondott, hogy nincs ráhatásuk a demokratikusan választott önkormányzatokra.

Az Emmi több mint 1,4 millió forintot fog költeni a rejtélyes tevékenységre, amelyről nem árulták el, hogy micsoda.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Verdi vagy Bernstein művein túl a zenekar két zenészének saját szerzeményét is elő fogja adni a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás