+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2018. november 11. vasárnap, 08:40
Nergal nem csak Lengyelország, de talán egész Európa legvalószínűtlenebb híressége, aki különös és néha tragikus véletlenek miatt vált az egyik legismertebb metálossá.

Amikor elhangzik a black vagy death metál kifejezés, másokban vagy semmilyen kép nem kerül elő, vagy egy bőrbe és szegecsbe öltözött fehérre meszelt arcú rocker, aki durvább napjain templomokat gyújtogat Norvégiában. A rockzene valószínűleg legszélsőségesebb irányzata tett is ezért a képért, hiszen az 1990-es években tényleg égett le miattuk templom, de van a szcénának saját öngyilkosa, saját hősi halottja és saját múltját megtagadó náci véleményvezére is.

 

Sőt, van például egy Adam Michał Darskija is, akit ezen a néven a lengyel tévénézők is ismerhetnek, Nergal néven viszont azok is, akik szeretik a károgást, a gyors dobokat. 


 

Nergalnak szinte teljesen hétköznapi karrieríve lehetett volna a metálszíntéren: fiatalon Holocaustónak hívta magát, neve és fiatalkori zenekarai nyomán a mai napig magyarázkodnia kell néha a lengyel nemzetiszocialistákkal való kapcsolata miatt (magáról azt állítja, nem érdekli a politika, és ezért is hagyta ott akkori társait), közben a közepesen népszerű Behemoth névre hallgató zenekarával turnézgatott a klubokban.

 

A lengyelek vallásgyalázással kiborítható részét többször kiborította,

 

a katolikus egyház börtönbe akarta záratni 2007-ben, amiért a színpadon tépett szét egy Bibliát. Végül nem kellett ülnie, mert a bíróság elfogadta, hogy ennyi belefér a művészi önkifejezésbe.

 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a bibliás történet inkább csak ingyenreklám volt Nergalnak, aki külön hangoztatta saját védelmében, hogy a szólásszabadságnak előbbrevalónak kéne lennie Lengyelországban, mint a vallásnak. Kétesen indult hírnevével olyan körökbe is bekerülhetett, ahova extrém metálban utazó zenészek nem nagyon szoktak. Közben a magánélete is érdekessé vált, hiszen lett egy híres menyasszonya, és felgyógyult egy súlyos betegségből is.

 

A metálosok konzervatívabb felének szemében gyorsan árulóvá vált azzal, hogy 2009-ben összejött Dodával. Ez a név itthon keveseknek mond valamit, de Lengyelországban egy elég népszerú énekesnőről van szó a lehető legkommerszebb popzenéből. Nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a mi különbejáratú nemzetközi metállegendánk, Csihar Attila összejönne Tóth Gabival: két teljesen különálló univerzum került hirtelen egy napra. 

 

 

Az eljegyzésig jutott kapcsolatot a helyi bulvár is szerette, pláne azzal a tragikusan induló résszel, ami 2010-ben érkezett: augusztusban leukémiát diagnosztizáltak Nergal szervezetében a gdański orvosok. Menyasszonya a csontvelőjét is felajánlotta neki, de kiderült, hogy az övé nem jó, a betegségből való gyógyulásra így az orvosok is egyre kevesebb esélyt adtak. Végük két hónapos kutatás után találtak donort, de a transzplantáció után egy fertőzés miatt majdnem egy évig ki sem mehetett a kórházból. 

 

Ha ez még nem lenne elég bulváros, Nergal betegségéből való felépülése nagyjából a kapcsolata végét is jelentette:

 

2011 márciusában derült ki egy interjúból, hogy kiengedték a kórházból, nem sokkal azután, hogy bejelentették eljegyzésük felbontását Dodával. 

 

Innen viszont már nem volt megállás, és a lengyeleknél épp akkor induló The Voice tehetségkutató leigazolta a zsűritagok közé, ami tényleg csak ahhoz hasonlítható, mintha a tankcsapdás Lukács László sátánista verziója beülne az X-Faktorba. Feltűnéséből természetesen politikai botrány is lett: a katolikus egyház aláírást gyűjtött szerepeltetése ellen, Wieslaw Merint, a lengyel Püspöki Konferencia kultúráért és kulturális örökségért felelős püspöke a TVP csatorna vezetőségének címzett levelében kérte, ne foglalkoztassák a zenészt.

 

 

„Egy magát elismerten sátánistának valló ember foglalkoztatása a köztévében, egy olyan emberé, akinek nincs kultúrája, a tisztesség minden határát túllépi” – állt a levélben. Nergal ellen Orbán Viktor lengyel barátai, a Jog és Igazságosság (PiS) párt is kikelt, ők közleményben jelezték, hogy a férfi foglalkozása sérti a keresztény értékeket, amit egy katolikus ország köztévéjében nem szabadna.

 

Ennek megfelelően nyilván Nergal lett a tehetségkutató legnagyobb sztárja, aki egyrészt meglepően kedves figurának bizonyult, másrészt nyilatkozni is jól tudott: „Megbocsátok nekik, mert nem tudják, mit tesznek. Az egész felhajtás csak reklám nekem és nézeteimnek, amelyek véleményük szerint rosszak és veszélyesek. Köszönöm és még többet kérek belőle!” – válaszolt kritikusainak.

 

 

Bár a Voice-ból csak egy évadot csinált meg, azóta is felbukkan néha a tévében egy katolikus ország kedvenc sátánistája, miközben a Behemoth a közepes ismertségből a színtér egyik legnagyobb sztárja lett, épp idén adtak ki új lemezt I Loved You at Your Darkest címmel.

 

Ha Magyarországnak csak feleennyire érdekes celebjei lennének, már szórakoztatóbb is lenne még akár az X-Faktor is.

 

FORRÁSOK: Metal Sucks, Ultimate-Guitar

 

FOTÓK: Behemoth / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

A szélsőjobboldali AfD is rácsatlakozott a németeknél is beindult emlékezetpolitikai vitára: szemeteszsákokkal csomagoltak egy Marx-szobrot.

Vladimir Bleszkebnyij tagadja a Szovjetunió megszűnését, és magát is szovjet állampolgárnak vallja, az orosz hatóságokat pedig nem tartja legitimnek.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

Ingyen adunk húsz lélegeztetőgépet a Türk Tanács egyik oszlopos tagjának.

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás