+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. december 11. szerda, 17:41
Az a Magyarország amelyik az európai partnereivel, szövetségeseivel, kvázi barátaival ilyen stílusban kommunikál, ne lepődjön meg, ha majd csak a hasonszőrűek hajlandóak vele szóba állni.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kedden tárgyalta második körben az Európai Unió Tanácsa a magyar jogállamiság helyzetét a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében. Tudod, ez az az eljárás, amit még tavaly az Európai Parlament Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő javaslatára indított meg Magyarország ellen az EU-szerződések jogállamiságról szóló részeinek megsértése miatt.

 

Az EU Tanácsa ugyebár az a testület, amely a tagállami minisztereket tömöríti – az adott tárgyalt ügytől függ, hogy éppen melyik miniszter képviseli az adott tagállamot a Tanácsban. Ez a szerv felelős a tagállami kormányok képviseletéért, a szakpolitikák összehangolásáért, valamint az Európai Parlamenttel közösen a Bizottság által javasolt jogalkotási javaslatok kidolgozásáért és elfogadásáért, szóval a Tanács az EP-vel közösen az EU fő döntéshozatali szerve.

 

Mindezek alapján a Tanács egy olyan intézmény, amiért egyenesen rajongania kéne a magyar kormánynak:

 

míg a nemzetek feletti, vagyis szupranacionális alapon működő Európai Bizottság és Parlament általában még mélyebb integrációt és a nemzetállami hatáskörök fokozatos nyesegetését szeretné, addig a nemzetállami érdekeket képviselő, kormányközi Tanács az, ami megálljt tud parancsolni egy föderális olvasztótégely-Európa kialakulásának.

 

Szóval, ha valahol, hát a Tanácsban józan észérvekkel, ügyes retorikával és okos diplomáciával meg lehetne győzni a magyar jogállamiság miatt hőzöngő tagállamokat arról, hogy nincs itt semmi látnivaló, és vannak az EU-ban jelenleg fontosabb problémák is annál, mint hogy ki nyert meg valami magyar közbeszerzést, vagy mennyire szabad a magyar média.

 

Pont nem az EU Tanácsa az hely, ahol túlságosan hatékony lenne a melldöngetős, hőzöngős „diplomácia”, amiről már Várhelyi Olivér csuklóztatásakor is meggyőződhettünk, mennyire kontraproduktív.

 

Ehhez képest miközben kedden Varga Judit igazságügyi és Palkovics László innovációs miniszterek tagállami kollégáik kérdéseire válaszolgattak az igazságszolgáltatás, a média és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban, a kormány nemzetközi ügyekért felelős szóvivője, a CEU-n végzett Kovács Zoltán bőszen twitterezgetett legalább annyiszor sorosozva, ahány millió forinttal gazdagodott a múlt héten Mészáros Lőrinc. Tette mindezt egy olyan ülésen, ami elvileg zárt volt, ráadásul pont a magyar kormány kifejezett kérése miatt lett zárt.

 

A grafomán kormányszóvivő csak a keddi nap folyamán 79 tweetet osztott meg,

 

az uniós általános ügyek tanácsának ülését pedig úgy harangozta be, hogy „a Soros-kórus mindjárt színpadra áll”. A tweetek színvonala hasonló szellemben folytatódott, szó esett „Soros-univerzumról”, „brüsszeli balliberális társ-összeesküvőkről” az ülés során a levegőben terjengő „izzadtságszagról”, „Soros által pénzelt sajtószervezetekről”, meg még annyi minden másról.

 

Kiderült továbbá, hogy:

 

+ A brüsszeli bürokrácia és a Soros-univerzum örökzöld kedvencei az igazságszolgáltatás, a véleménynyilvánítás és az oktatás szabadsága.

 

+ Nevetséges: mióta van joga egy másik EU-tagállamnak a magyar parlament felsőházának szerepét játszania?

 

+ A magyar delegáció hősiesen helytáll, megpróbálják a tények és a kontextus talajára visszaállítani a vitát, de a másik oldalt ez nem zavarja. #whyletfactsgetintheway (miért is hagynád, hogy a tények az utadba álljanak? – a szerk.)

 

+ Hollandiában nincs is alkotmánybíróság. Talán aggódnunk kéne?

 

+ A svédek természetesen „aggódnak” – de kérdések helyett szokás szerint leckéztetnek minket demokráciából.

 

+ Ma szemtanúi lehettünk annak, ahogy Soros-kórus berántotta az EU általános ügyeinek tanácsát a saját ideológiailag vezérelt politikai harcába.

 

Legszívesebben azt mondanám, hogy

 

könyörgöm, szerezzen már valaki szegény Kovács Zoltánnak egy állást az Origónál, hiszen ennyi konteóval vegyített frusztrált hőbörgést legfeljebb ott lehet fellelni.

 

Sajnos viszont azzal sem lennénk beljebb, hiszen ahogy a kormányszóvivőség, úgy a KESMA-médiumoknál való elhelyezkedés közpénzből menne.

 

És ne felejtsük el azt sem – mint ahogy erre Fekő Ádám is rájött az Azonnalin –, hogy tulajdonképpen nincs jobb ember Kovács Zoltánnál arra, hogy a nemzetközi porondon képviselje az Orbán-kormány politikáját. Mondhatni megtestesíti mindazt, amit a magyar kormány a világról általában gondol, már ha feltételezzük, hogy a közbeszerzéseken kívül egyáltalán gondol valamire. Alufóliasisakos konteózás, vegyítve egy kis némethszilárdos, pörköltszaftos prolisággal,

 

és azzal a hamisítatlan arroganciával, ami emellé a páratlan diplomáciai teljesítmény mellé feltétlenül dukál.

 

Kovács kellőképp opportunista ahhoz, hogy volt CEU-diákként kezdjen vad sorosozásba, kellőképp hűséges, hogy az önálló gondolatok meg se fogalmazódjanak benne, és kellőképp véresszájú, hogy fel se merüljön benne, hogy a világ nem fekete-fehér, és nem mindenkivel ujjbábozik Soros György, aki esetleg fel meri vetni, hogy mégiscsak a magyar kormány egy törvényjavaslata üldözte el az ország egyik legjobb egyetemét Budapestről.

 

Az a baj, hogy ezért a teljesítményért pedig fizetünk. Nemcsak adóforintok formájában, hanem azzal is, hogy a Kovácshoz hasonló apparatcsikok fáradozásainak köszönhetően végtelenül sikerült lezülleszteni az ország reputációját. Biztos jó móka lehet „fáradhatatlan Soros-kórusról” cikkezni az About Hungary nevű kormányzati blogon „Nicsak, ki beszél – megint” címen futó írásban, csakhogy az a helyzet, hogy

 

ez nem a 888 véleményrovata, a Hihetetlen Magazin meg a Mindenegyben blog, hanem Isten szerelmére, a magyar kormány hivatalos álláspontja.

 

Ami itt publikálódik, azt egy gyanútlan külföldi olvasó hivatalos magyar álláspontnak fogja tekinteni, főleg, ha a cikkeket a magát a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárának nevező diplomáciai futóbolond közli.

 

Az a Magyarország pedig, amelyik az európai partnereivel, szövetségeseivel, kvázi barátaival ilyen stílusban kommunikál, nos, az ne lepődjön meg, ha majd csak a hasonszőrűek hajlandóak vele szóba állni.

 

Olvasnál még Illés Gergőtől az Azonnalin? Ide kell kattintanod!

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás