+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2019. december 10. kedd, 09:46
Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté, az Örkény Színház színésze a hétfői tüntetésen.

Az első, kiszivárgott tervezethez képest egy sokkal visszafogottabb törvényjavaslatot nyújtottak be végül a parlamentben. Volt még időtök a tüntetés előtt átolvasni, mit szóltok hozzá?

 

Természetesen, ezt mindenki átpörgette, és tény, ez egy módosított, finomabb verzió, amiről – ahogy a színpadon is elhangozott – nem kell elhinni mindent, meg megbízni mindenben, két nap múlva meglátjuk (szerdán tárgyalja az Országgyűlés a törvényt – a szerk), akkor ki fog derülni, mit jelent a gyakorlatban ez az „enyhülés”. Annak nagyon örülök, hogy ennyi ember és ennyi aláírás összegyűlt itt hétfő este. 

 

Ha ezt a törvényt a hétfői verziójában elfogadnák, az rombolná a színházak helyzetét? 

 

Bizonyos értelemben nyilván rombolná, de ahogy Karácsony Gergely is mondta, minden rosszban van valami jó: az biztos, hogy példátlan szakmai összezáráshoz vezetne. Természetesen aminek meg kell történnie, történjen meg, és valószínű, hogy át fog menni a törvény, hiszen csak pár aláírás meg okégomb kell hozzá, de ha ez bekövetkezne, akkor egy olyan erőszakmentes demonstrációsorozat következne, ahol kulturált, diplomatikus, európai polgár módjára kommunikálnánk. Aztán meglátjuk, ez hová vezet.

 

A szakmán belül van megosztottság?

 

Egy olyasfajta megosztottság van, hogy mondjuk Debrecenben nem gondolták jó ötletnek a tiltakozó petíciót felolvasni – hogy ez miért lehet, azt mindenki gondolja át és mérlegelje magában –, úgyhogy én azt gondolom, a válasz a kérdésédre egy határozott igen. Mivel mindenki félti a keresetét, szeretnének továbbra is családfenntartók lenni, ezért mérlegelni kell, hogy ez a fontosabb, vagy hogy egy diktatúrában élsz.

 

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás, és itt húzódik egy törésvonal.

 

Az Örkény Színházban ilyen nem volt, egyértelmű álláspont volt, hogy ez ellen diplomatikus formában fellépünk, de nem mindenhol volt ez a reakció. Elsősorban félelemből, és nem politikai okokból, bár olyan is biztosan van. Szerintem talán a félelem szomorúbb. 

 

 

Jámbor András, a Mérce alapítója számonkérte a Facebook-oldalán, hogy azok, akik most segítséget, szolidaritást kérnek, sehol nem voltak, amikor más csoportokat lehetetlenített el a kormány. Ez mától megváltozik?

 

Nagyon jó kérdés, pont, ahogy buszoztam be a tüntetésre, a buszon mellettem ült egy anyuka az építészhallgató lányával, és kérdezte, hogy akkor kimennek-e erre a demonstrációra. Az édesanyja azt se tudta, miről van szó, mire a lánya elkezdte meggyőzni őt, hogy miért érdeke nemcsak a szakmabelieknek kimenni a tüntetésre, hanem mindenki másnak is, aki érzi, hogy veszélyben lehet a jövője.

 

Természetesen az alapfelállás az az, hogy mindenki a saját bőrét félti, de ideje lenne ezen túllépni, és közösen tüntetni, mert ahogy a színpadon is elhangzott, ennek lesz folytatása: előbb-utóbb mindenkit elkezdenek piszkálni.

 

Akkor mostantól alföldirobisabb lesz a színházi szakma, azaz politikailag aktívabb, karcosabb lesz?

 

Hát figyelj. Legyen így, legyen így!

 

NYITÓKÉP: Győri Boldizsár / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás